Hogyan viseld helyesen a maszkot?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Unicef
A maszk megfelelő felhelyezésének elsősorban abban van szerepe, hogy a tünetmentes hordozók ne terjesszék a betegséget okozó vírusokat, de emellett szerepet játszik az adott egyén védelmében is.

Többféle maszk van forgalomban, a házilag is gyártható változatait általában vászonból, pamutból, pólókból, illetve sálból készítik. Ezeknek nagy előnye, hogy moshatók, így többször is használhatók. Többen viselnek sebészi maszkokat, melyeket az egészségügyben a nem járványveszélyes időkben is használnak. Ezek elvileg egyszer használatosak, az előírások szerint használatuk után ezeket ki kéne dobni.

Speciális és nagy hatékonysággal kiszűri a vírusméretű részecskéket az úgynevezett FFP2 (vagy KN95 maszk) és leghatékonyabban az FFP3 maszk. Ezek használata elsősorban az egészségügyi személyzetnek javasolt, akik közvetlen érintkezésbe kerülnek a fertőzöttekkel.

A koronavírus mérete 0,1 mikron, vagyis ezredrésznyi milliméter körüli. A levegőbe általában már nagyobb méretű részecskeként a légúti nyákhoz kapcsolódva kerül, kisebb méretű aeroszol vagy nagyobb méretű csepp formájában, amikor a fertőzött lélegzik, beszél, köhög, tüsszent. Azt a távolságot, amit a vírus meg tud tenni, befolyásolja a levegő kiáramlásának sebessége, illetve ereje.

Bármely típusú maszk csak helyes viselet mellett hatékony

Az egyik leggyakoribb hiba az, hogy a maszkot csak a szánk elé tesszük, és az orrunk szabadon van. Az emberek általában orrlégzők, hacsak nincs eltömődve az orruk, vagy valamilyen orrlégzési akadály ezt meggátolja. Ha tehát az orrunkon vesszük a levegőt és azon is fújjuk ki, akkor amennyiben valaki tudtán kívül hordozza a vírust, azt közvetlenül a saját maszkjára fogja fújni, ott landol egyre nagyobb mennyiségben. Amikor ez az ember a száján keresztül fújja ki a levegőt vagy akár csak beszél, a maszk felszínén gyülekező vírusok még nagyobb számban fognak a levegőbe kerülni. A maszk levétele után a kézre is nagyobb számú vírus kerül, amivel a nem megfelelő kéztisztítás esetén a környező tárgyak érintésével tovább növeljük a fertőzés átadásának veszélyét.

Másik gyakori hiba, hogy a maszkot a száj alá letolva szüneteltetik annak használatát.

Most lássuk, hogy mi a maszkhasználat helyes módja, legyen az bármelyik típusú maszk:

Először is, a maszk felhelyezése előtt mindig moss kezet szappanos vízzel legalább 20 másodpercig, vagy használj  virucid (vírusölő), alkoholos kézfertőtlenítőt.

A maszkot mindig úgy tedd fel, hogy az az orrodat és a szádat is teljesen fedje, az arcodhoz illetve az orrodhoz a lehető legjobban illeszkedjen. Ezzel elérhetjük, hogy a réseken a levegőnek, és így az esetleges kórokozóknak a ki- és beáramlása a lehető legkisebb legyen.

A felhelyezés után ne nyúlkálj a maszkhoz. Ne nyúlj az arcod szabadon lévő részéhez és a szemedhez sem.

A maszk levétele előtt mindig mosd meg vagy fertőtlenítsd a kezed. Csak ezután vedd le. Ezután a mosható maszkot legalább 60 fokon mosd ki, lehetőség szerint vasald.

Az eldobható, egyszer használatos maszkot elvileg ki kell dobni, mert bizonyos kutatások szerint a vírus a maszkon akár hét napig is kimutatható.

A CDC (Járványvédelmi és Járványmegelőzési Központ) ajánlása szerint a gyerekeknek két éves kor felett ajánlott a maszk viselése a járvány terjedésének csökkentése érdekében. A maszkot mindig a szülő tegye fel, illetve nagyobb gyerekeknél felnőtt felügyelje, hogy helyesen legyen felhelyezve.

Olyan gyerekre, aki magától nem tudja levenni a maszkot, nem szabad használni (vagy olyan felnőttre, akinek légzési problémái vannak, nincs tudatánál, vagy bármi egyéb oknál fogva nem tudja levenni a maszkot). A gyerekeknek azért ajánlott a maszk viselése, mert ők ugyan tünetmentes hordozók lehetnek, de a betegség terjedését gátolni tudják. A gyerekeket figyelmeztetni kell, hogy ne rágják vagy nyalogassák belülről a maszkot.

A maszk nem ad százszázalékos védelmet, ezért az egyéb óvintézkedéseket is szigorúan be kell tartani, így a higiénés szabályok mellett a távolságtartást. Ezeket az intézkedéseket a járvány enyhülésével még jó ideig szem előtt kell tartani.

Forrás: Unicef

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!