Mikor beszélhetünk kóros hajhullásról?

Szerző: Szimpatika
Tusolás után a lefolyóba összegyűlő vagy a fésülködés utáni, maroknyi hajszál mennyisége néha kétségbeesésre adhat okot. Gyakori probléma lehet ez tavasszal, és most az őszi időszakban is. De mi az a hajszálmennyiség, melynek a napi elhullajtása normálisnak mondható, és mikor jön el az a pont, amikor már érdemes orvos segítségét kérni? A probléma gyakoribb, mint hinnénk: minden tizedik nő kóros hajhullásban szenved.

Mindenki számára természetes jelenség – különösen ősszel és tavasszal –, hogy a hajkefe sörtéje megtelik a kihulló hajszálakkal a napi szépségápolás során. A szakember azt mondja, elég nehéz a hajszálakat darabszámában mérni, hogy mikortól beszélhetünk kóros hajhullásról. Egyéntől és akár napszaktól is függ a hajvesztés mértéke, napi 100-150 elhullajtott hajszál természetesnek tekinthető. „Néha borzasztó képeket küldenek a páciensek hajcsomókról, de az is előfordul, hogy maroknyi hajjal érkeznek meg a rendelésre” – árulja el Dr. Kriston Renáta esztétikai bőrgyógyász, a Hattyú Orvos-esztétikai Klinika vezető orvosa. „Ha a haj tömege minőségben csökken, más lesz a fénye, töredezetté válik, akkor beszélhetünk kóros hajvesztésről. Ez jellege alapján lehet átmeneti vagy végleges, ha a babahajak ott vannak, természetesen érkezik az utánpótlás. Létezik foltos típusú hajhullás, amikor egy kisebb felületen tűnik el a haj, ez lehet gombás fertőzés vagy krónikus góc jele.”

Ha a hajhullás a kozmetikumok váltása után sem szűnik, érdemes szakemberhez fordulnunk. Dr. Kriston Renáta hangsúlyozta, a probléma megoldásának első fontos lépése, hogy fényt derítsünk a hajhullás okára. „Első körben kizárjuk az esetleg hormonális eltéréseket, gyulladásokat, gócos folyamatokat. Ebben a szakorvosok lehetnek segítségünkre. Ha az eredményeken van eltérés, akkor nyilvánvalóan a szakorvosok lép közbe, magát a kiváltó betegséget kezeli. A hajhullás vas vagy ásványi anyagok, például cink hiányának tünete is lehet. Ilyenkor a kezelésnél a folsavat is pótolni kell, hiszen a vas felszívódásához folsavra van szükség.”

A szakember azt is elmondta, ha nincs kézzelfogható oka a hajhullásnak, akkor a probléma gyökere lehet a fiziológiás hajváltás. „Ebben az esetben a haj számára biztosítani kell a megfelelő hatóanyagokat, infúziós vagy mezoterápiás kezeléssel. 40 éves kor fölött a kötőszövetben sűrű kosarat fonnak a hajhagymák köré a kötőszöveti rostok, nyomás alá kerül a hajhagyma, így az oxigénellátásban hiányt szenved. Ha ezt a kosarat oldjuk, akkor szó szerint fellélegezhet a hajhagyma is” – tette hozzá a doktornő.

A probléma természetesen hormonális eredetű is lehet, a hölgyeknél az ösztrogénszint csökkenése is okozhat hajhullást. „Ilyenkor mezoterápiás kezeléssel vagy akár hajszeszeszekkel, oldatokkal lehet rajta segíteni. A hormonális kopaszodás a fejtetőn jól orvosolható lokálisan alkalmazott hormonális kezeléssel. Nyilvánvalóan mérlegelni kell, minek van előnye, kockázata, de egy hormonos hajszesztől nem lesz egész szervezetet érintő felszívódás mellékhatásokkal, ettől nem kell megrémülni” – emelte ki Dr. Kriston Renáta.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!