Mi számít kórosan soványnak?

Forrás: Budai Egészségközpont
A túl vékony emberek testalkata sokszor nem saját döntésük következménye, hanem egy pszichés vagy testi betegség miatt veszítenek számottevő súlyt. De a kóros soványság ugyanolyan káros a szervezetre nézve, mint az elhízás. Mi minden okozhat kóros soványságot?

Hogyan állapítjuk meg, hogy valaki sovány vagy túlsúlyos?

A testalkat egészséges voltát a testtömeg indexszel (BMI – Body Mass Index) határozzák meg a táplálkozástudomány szakemberei. A BMI értéket a testsúly és a testmagasság (méterben kifejezett) négyzetének a hányadosaként számítják ki. Például egy 75 kg-os 180 cm magas személy testtömegindexe a következőképpen alakul:

75 : (1,8 x 1,8) = 75 : 3,24 = 23.1

Férfiaknál 20, nőknél 18,5 alatti érték alatt soványságról, 17,5 alatti értéknél kóros alultápláltságról beszélhetünk. Ez az állapot több tényező együttes hatásaként alakul ki, nemcsak életmódi körülmények, helytelen táplálkozás, hanem pszichés és testi problémák is kiválthatják.

A vékony testalkat nemegyszer a média által ideálisnak feltételezett testkép eredményeként jön létre – a kóros soványság már messze nem esztétikai kérdés, hiszen a következményeként súlyos egészségi problémák léphetnek fel. Az alultápláltság jelentősen rontja a szervezet immunrendszerét a fertőzésekkel szemben, ezért a legkülönbözőbb betegségek, gyulladások léphetnek fel, emellett szívritmuszavart, kiszáradásos tüneteket okozhat, és az ivarszerveket is érintheti: nőknél a menstruáció elmaradását, a ciklus felborulását, hosszabb távon meddőséget is eredményezhet. A kóros soványság hozzájárul a csontritkulás magasabb kockázatához is. A táplálék- és vízhiány a bőrön is megmutatkozik.

A kóros soványság pszichés okai

A kóros soványság legkézenfekvőbb oka az elégtelen táplálék (fehérje- és szénhidrátbevitel megvonása). Bizonyos esetekben ennek kiváltó oka az alkoholizmus. Nem ritka a pszichés eredetű táplálkozási zavar sem.

1. Anorexia nervosa

A betegséget az adott személy torz testképe okozza: túl kövérnek tartja magát. Ebből a pszichés eltérésből erednek a fogyást célzó különböző cselekedetek, mint az önéheztetés, indokolatlan étvágycsökkentő-, vízhajtó-, hashajtó-használat, hánytatás, túlzott sportolás. A fő tünetek közé tartozik a testsúlycsökkenés (BMI 17,5 alatti értéke), a fogyást célzó cselekedetek, az elhízástól való félelem és a torz testkép. Fázékonyság, szédüléses rosszullétek, csökkent libidó, hormonális zavarok is tarkíthatják a képet. Nők esetében a menstruáció elmaradása jelenthet tünetet, melyet azonban a fogamzásgátló szedése elfedhet.

2. Bulimia

A bulimia olyan pszichiátriai megbetegedés, amelyet kóros falási rohamok, és ezeket követő intenzív, az elfogyasztott tápláléktól való szabadulási szándék jellemzi. A falásrohamok jellemzően hetente, majd egy idő elteltével naponta több alkalommal is jelentkeznek, mivel az étkezéseket követő önhányatás, masszív hashajtás következtében teljesen felborul az idegrendszer éhséget-jóllakottságot érzékelő szabályozó központja. A betegek mégsem fogynak számottevő mértékben, sőt: nem egy esetben akár plusz kilók is rakódhatnak le, a falásrohamok során ugyanis extrém mennyiségű kalóriákat juttathatnak be a szervezetükbe. Ezáltal persze elmarad az áhított karcsúság elérése, és az ördögi kör tovább súlyosbodik.

3. Orthorexia nervosa

Ez esetben a beteg nem a bevitt táplálék mennyiségére figyel kényszeresen, hanem annak minőségére. A megszállott egészségtudatos személy visszautasítja a nem bio, az egészségtelennek minősített táplálékot. Zavart okoz az egészségtelen táplálkozás kiváltotta félelem, ami szorongássá és megszállottsággá alakul.

A kóros soványság testi okai

Előfordulhatnak fizikai vagy szervi okok, például senyvesztő (tumoros, vagy krónikus fertőző betegségek, pl.: TBC, HIV) betegségek okozta leromlás. A gyomor- és bélrendszer felszívódási zavarai vagy a pajzsmirigy nem megfelelő működése. Felszívódási zavar esetén a bél nyálkahártyáján lévő bélbolyhok valamilyen ok, károsodás (például lisztérzékenység, féregfertőzés) miatt nem képesek ellátni a feladatukat, a tápanyagok felszívását, hasznosítását.

Pajzsmirigybetegségek, így gyulladás, autoimmun betegség (Graves-Basedow kór), illetve az agyalapi mirigy pajzsmirigyhormon-elválasztást serkentő tiroxin nevű hormonjának túltermelődése miatt a pajzsmirigy túlműködése is okozhat kóros soványságot, mivel ebben az esetben az anyagcsere felgyorsul.

Kivizsgálása, kezelése

A kóros soványság kezeléséhez mindenképpen fel kell tárni annak kiváltó okát. Az alacsony BMI-érték indokolja a belgyógyászati kivizsgálás szükségességét, amely egy teljes laboratóriumi vérvizsgálattal kezdődik. Ez kiterjed a vércukor, a koleszterin, a májfunkció adataira, a kortizol és a TSH-hormon szintjére, és jelezheti az esetleg fennálló felszívódási zavarokat, például a cöliákiát a specifikus antitestek kimutatásával. Hormonális és pajzsmirigyproblémák, így a pajzsmirigy túlműködése esetén endokrinológiai kezelés – gyógyszeres vagy sebészi beavatkozás – is szükségessé válhat. Ha pszichés ok váltja ki a kóros soványsághoz vezető táplálkozási zavart, akkor pszichiáter segítségét is igénybe kell venni.

Forrás: Budai Egészségközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!