Újabb tollas dinoszaurusz kövületére bukkantak

2020. 09. 15.
Egy korábban ismeretlen tollas dinoszaurusz megkövesedett maradványait tárták fel Kínában. A kis termetű húsevő a Jeholornithiformes csoport képviselői közé tartozott.

A Kompsornis longicaudus közel teljesen hiánytalan csontváza a Csiufotang-formációhoz tartozó kőzetrétegekben maradt fenn az utókor számára. A mai madarakhoz eléggé közel álló ragadozó kezdetlegesnek vélt és modernnek tartott bélyegeket egyaránt magán viselt – bár még mindig hosszú farokkal rendelkezett, a paleontológusok úgy gondolják (többek között a fejlett szegycsont felépítésére hivatkozva), hogy az állat valószínűleg kiválóan repülhetett. A becslések alapján ez a példány ötéves korában pusztulhatott el.

Mint azt a tudósok elárulták, a Kompsornis az úgynevezett Jehol-bióta egykori életközösségének újabb tagja: a kora kréta idején uralkodó környezetről a Liaoning, illetve Hopej tartományokban talált kövületek mellett a Belső-Mongóliából előkerült fosszíliák is árulkodnak. A gazdag leletanyag tanúbizonysága szerint sokféle dinoszaurusz, különböző pteroszauruszok, valamint néhány korai ősemlős tengette mindennapjait a kiterjedt vidéken körülbelül 120 millió évvel ezelőtt.

A Dr. Hszüzsi Vang (Chinese Academy of Geological Sciences) vezette csapat vizsgálatának további eredményeiről a Journal of Asian Earth Sciences által publikált tanulmányban olvashatunk részletesebben.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!