Mi az a C-reaktív protein, és mit mutat a CRP érték?

Szerző: Immunközpont
A C-reaktív protein szintje akkor emelkedik meg a vérben, ha a szervezetben valahol gyulladás zajlik. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy pontosan mit jelent ez, és mire kell figyelni a CRP érték kiértékelése kapcsán.

Magas CRP érték: nem betegséget okoz, hanem jelzi a betegséget

A C-reaktív protein egy olyan fehérje, ami a májban termelődik és innen kerül a keringésbe, így mérhető a CRP érték vérvizsgálattal. A máj akkor kezd C-reaktív protein termelésébe, ha a szervezet valahol gyulladást érzékel, vagyis nem a CRP okozza a betegséget, hanem jelzi a rendellenességet. Ez lehet egy felső légúti fertőzés által okozott akut gyulladás is, de krónikus betegség, például sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritisz) is.

Mit jelezhet a magas CRP érték?

Fertőzés esetén a CRP értéke pár óra leforgása alatt akár tízszeresére, vagy százszorosára is emelkedhet. Ez az érték a gyógyulás ütemével együtt fokozatosan le is csökken. Krónikus betegségek esetén azonban tartósan magas marad.

Az emelkedett CRP értéknek több oka lehet:

- fertőzés

- autoimmun betegségek (például rheumatoid arthritisz)

- daganatos elváltozás.

Lényegében minden olyan folyamat, amikor az immunológiai folyamatokban résztvevő sejtek aktivizálódnak. Megfigyelték, hogy a magas CRP egyben a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatát is jelzi.

Mennyi a normál CRP érték?

Az eredmények kiértékelésénél ugyan mindig a vizsgálatot végző laboratórium referenciaértékei az irányadók, de általánosságban elmondható, hogy 10mg/l érték alatt tekintjük a C-reaktív fehérje szintét normális tartományon belül, efelett – akár az 1000mg/l-t is elérheti – magas CRP értékről beszélünk.

Milyen tüneteket okoz?

Valójában nem ez okozza a tüneteket, hanem az aktív gyulladásos folyamat, amelynek során a CRP is magas – a kiváltó októl függően. Krónikusan emelkedett C-reaktív protein mellett az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

- megmagyarázhatatlan kimerültség, erős fáradtságérzet

- hőemelkedés

- izomfájdalom, gyengeség és merevség

- fejfájás

- hányinger, emésztési zavarok

- álmatlanság

- akaratlan fogyás.

Akut esetben, ha a kiváltó ok például egy bakteriális fertőzés, az érintetteknél intenzívebb panaszok jelentkezhetnek:

- magas láz

- magas pulzus

- verejtékezés, hidegrázás

- nehézlégzés

- szédülés.

Fontos az adatok komplex kiértékelése

Betegként ijesztő egy magas laborérték, magas CRP esetén is könnyen a legrosszabbra gondolhatunk, különösen, ha az internetet hívjuk segítségül a diagnózis megállapításához. Dr. Kádár János ezért óva inti a betegeket attól, hogy kizárólag a CRP értékre hagyatkozva messzemenő következtetéseket vonjanak le a betegségük helyzetéről vagy egészségi állapotukról.

A CRP érték hasznos információ, de önmagában nem elegendő adat a diagnózishoz. A CRP érték értelmezése kapcsán azt is figyelembe kell venni, hogy több tényező is befolyásolhatja a mennyiségét a szervezetben.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők és a koleszterincsökkentők például csökkenthetik a CRP értéket, az ösztrogén tartalmú gyógyszerek viszont megemelhetik.

A CRP szint a terhesség során is emelkedik.

Krónikus betegeknél figyelni kell arra is, hogy az alapbetegségük elfedheti egy fertőzés miatt emelkedő CRP értéket.

Ez fordítva is igaz, a fertőzés során vizsgált magasabb CRP akár egy háttérben meghúzódó krónikus állapot (pl. autoimmun betegség) jele is lehet.

Az orvos éppen ezért általában több vizsgálatot is rendel a C-reaktív protein ellenőrzése mellett, így tudja az egyéb tényezőket is mérlegelni. A diagnózis megállapítása előtt pedig szükség lehet a CRP ismételt vizsgálatára, hogy az időközben bekövetkező változást figyelembe véve kapjon átfogó képet az egészségi állapotunkról.

Forrás: immunkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!