Példátlanul gyengéd optikai csipeszeket hoztak létre

2020. 09. 10.
Szerző: Medical Online
A Vanderbilt Egyetem mérnökei a világon először hoztak létre olyan optikai csipeszeket, amelyekkel az egyes biomolekulákat és fehérjéket is károsodás előidézése nélkül lehet megmarkolni.

Az optikai csipeszek olyan eszközök, amelyek erősen fókuszált lézersugarakkal akár mikroszkopikus objektumok megragadására és manipulálására is alkalmasak. A jelenleg létező típusokkal mindazonáltal a vörös vérsejteknél kisebb „tárgyakat” már képtelenség kezelésbe venni. Az új nanocsipeszek elméletileg már szimpla DNS-molekulákat és fehérjéket is magukhoz tudnak ragadni.

A szaknyelven opto-termo-elektrohidrodinamikus csipeszeknek (OTET) elnevezett nanoeszközök olyan lézert használnak, amely akár a 10 nanométeres méretű objektumok kezelését is lehetővé teszi. Az operátorok ilyenkor nem egyenesen az objektumokra bocsátják a lézersugarakat, és ezzel a roncsolást is el tudják kerülni.

Az egyes fehérjék elkülönítésének, csoportosításának és vizsgálatának lehetősége különösen értékes vívmány lenne az orvostudomány számára, mivel ilyen módon az Alzheimer-kór vagy más neurodegeneratív első jeleinek felismerése sokkal egyszerűbbé válhatna. Minthogy az OTET akár különálló molekulákkal is elboldogul, segítségével az Alzheimerrel kapcsolatba hozható proteineket a kór korábbi stádiumában is azonosítani lehet.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!