Az aszfalt is hozzájárul a légszennyezéshez

Az aszfalt szinte minden lakott területen jelen van, a légminőségre gyakorolt hatásaival viszont csak keveset foglalkoznak.

Egy friss tanulmány alapján az aszfalt és a bitumen igen jelentős szennyező a városi régiókban, különösen a meleg és napsütéses nyári napokon. A Yale Egyetem csapata megfigyelte, hogy az utakban és a tetőszerkezetekben használt bitumen a szerves vegyületek komplex keverékét bocsátja ki magából, ezek az egészségre is veszélyt jelenthetnek.

A járművek és egyéb, égetésen alapuló forrásokból származó emissziót régóta vizsgálják a kutatók, ennek köszönhetően mára sikerült javulást elérni a városi légminőség terén. Utóbb azonban kiderült, hogy egyéb kibocsátókkal is számolni kell – így figyeltek fel a szakértők a másodlagos szerves aeroszolokra (SOA), melyek jelentős szennyezőknek számítanak.

A szakértők friss bitumen-mintákat gyűjtöttek be, majd azokat különböző hőmérsékletre melegítették fel. Peeyush Khare, a csapat tagja szerint a legfőbb felfedezés az, hogy a bitumenhez kapcsolódó termékek jelentős és változatos szerves keverékeket bocsátanak a levegőbe. A kutató hozzátette, az emisszióra komolyan hatnak a hőmérséklet és egyéb környezeti tényezők.

Az eredmények azt mutatják, hogy az aszfalt jelentősen ronthat a levegő minőségén, különösen a napsütéses, meleg nyári napokon. Mivel az aszfalt a városi környezetekben nagy arányban van jelen, komoly szennyezésről lehet szó. Los Angeles esetében végeztek konkrét számításokat, s ezekből az derült ki, hogy az aszfalt- és bitumentartalmú burkolatokból a gépjárműforgaloméhoz mérhető nagyságú szennyeződés kerülhet a levegőbe.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!