Az év kiegészítője – a szájmaszk

Szerző: Ivan Anita
Akadnak olyan helyzetek az életben, amikor a divat háttérbe szorul, de a stílusos megjelenés a feszültségoldás eszköze is lehet.

Az ősz beköszöntével szívesen frissítjük a gardróbunk tartalmát – ilyenkor lázasan kutatjuk az üzletek kínálatát egy-egy menő darab után, ám senki nem gondolt arra, hogy 2020 legfontosabb kiegészítője a szájmaszk lesz.

A járvány szinte még el sem kezdődött, amikor a boltokból már eltűntek a szájmaszkok és a kézfertőtlenítők. Sokan otthon kezdtek el maszkot gyártani, és az interneten is egyre több videóban mutatták be, hogyan készíthetjük el a saját darabjainkat.

A színes, dizájnos maszkok egy kis örömet csempészhetnek a mindennapokba, és a gyerekek is szívesebben viselik ezeket, mint az egyszínű változatokat. Ezeket a maszkokat nem kell eldobni, mosás és vasalás után többször is fel lehet használni őket, így amellett, hogy sokat spórolhatunk néhány ilyen darab beszerzésével, a környezetet is óvjuk.

Sajnos semmilyen maszk nem véd száz százalékosan a fertőzéstől, de a viselésük a vírus terjedését lassítja, illetve ezzel jelezhetjük, hogy mások egészsége is fontos számunkra, és tekintettel vagyunk a körülöttünk élőkre.

Remélhetőleg az egyedi arcmaszkok célja nem csupán üres feltűnési láz, hanem egyfajta üzenet a világnak, hogy még a koronavírus uralta körülmények közepette is megőrizhetjük önmagunkat. Ma már szinte nincs olyan ember, akinek a koronavírus hallatán ne szorulna össze a gyomra, hiszen sok bizonytalanság övezi a járványt és nem tudhatjuk, mi vár még ránk.

Az, hogy felmerülnek viccek, mémek és divatőrültségek a helyzettel kapcsolatban, még nem jelent egyet azzal, hogy sokan elbagatellizálnák a helyzetet. Inkább csak arról van szó, hogy ki-ki a maga módján igyekszik felülkerekedni a feszültségen.

A divatesemények a járvány kezdete óta sorra elmaradnak vagy online felületre költöznek, így nem csoda, ha néhányan megpróbálják a legtöbbet kihozni a helyzetből – első pillantásra talán kicsit furcsa módon, de a divatban mindig is helyet kapott a meghökkentés, a figyelemfelkeltés, illetve a humor és a megbotránkoztatás. 

Mindenki azt szeretné, hogy az élet ne csak a félelmekről és a lemondásokról szóljon, és a divatrajongók – ha ugyan kicsit sután is, de – megpróbálnak önmaguk maradni, amennyire a körülmények engedik. Így nem is meglepő, hogy megjelentek a divatlogós és az egyedi maszkok a piacon.

Összevetve mindezt azzal, hogy sokan a hatósági büntetések ellenére is egyszerűen megtagadják a maszkviselést, megállapíthatjuk, hogy minden lépés számít, amivel az embereket a maszk alkalmazására lehet ösztönözni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!