Interaktív térképen nézheti meg, hol állt az otthona a távoli múltban

Az interaktív térképen városok képzeletbeli, távoli múltban zajló mozgását követhetjük nyomon.

Egy kaliforniai paleontológus olyan interaktív térképet hozott létre, melyen a felhasználók nyomok követhetik, hogy az egyes települések helye hogyan vándorolt az elmúlt 750 millió év során. A Ian Webster által tervezett térkép egyéb hasznos eszközöket és információkat is tartalmaz, többek közt az is olvasható az oldalon, hogy az egyes korszakokhoz milyen fontosabb események kapcsolódtak.

„Azt bizonyítja, hogy a környezet dinamikus, és változhat” – mondta a szakértő. Webster hozzátette, a Föld idősebb, mint amit el tudunk képzeli, és a lemezek jelenlegi elrendeződése időbeli véletlenszerűségnek tekinthető. Ha a bolygó túlél minket, a távoli jövőben egészen máshogy fest majd a lemezek szerkezete.

Webster egy másik, a Christopher Scotese geológus által tervezett térképre építette a sajátját – előbbi geológiai modelleket vizualizál. Scotese modelljei 750 millió évvel ezelőttig vezették vissza a lemeztektonikát, ez előtt nem sokkal jelentek meg az első zöldmoszatok az óceánokban.

Webster térképén a felhasználók rákereshetnek egy településre, majd megjelölhetik annak helyét, hogy nyomon követhessék az adott pont mozgását az időkön át. Az oldal még azt is jelzi, hogy milyen dinoszauruszok éltek az adott régióban. A szakértő bízik benne, hogy az eszköz hasznos lehet a geológia iránt érdeklődők számára.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!