Ukrajna újra lezárja határait

Szerző: MTI
A koronavírus-járvány fokozódása miatt Ukrajna egy hónapra, augusztus 29-től szeptember 28-ig ismét lezárja határait a külföldiek előtt, jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök az ukrán kormány szerdai ülésén.

„Tekintettel a betegség előfordulási arányára, meg kell védenünk polgárainkat és felelős kiállást kell mutatnunk külföldi partnereink felé” – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök.

A beutazási tilalom nem terjed ki a tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre, továbbá egyes konkrét esetekben is készek kivételt tenni, amiről az ukrán határőrszolgálat hoz majd döntést. A kormányhatározatról az ukrán külügyminisztérium tájékoztatja a külföldi országokat. Smihal hozzátette, hogy csütörtökön a válságstáb döntést hoz a szeptemberi zsidó újévhez kapcsolódó tömegrendezvények engedélyezéséről, illetve tilalmáról is.

A miniszterelnök közölte továbbá, hogy a jelenleg augusztus végéig hatályban lévő országos karantént újabb két hónapra, azaz október 31-ig meghosszabbították. A kormányfő közölte, hogy továbbra is marad a korábbi adaptív rendszer, azaz a településeket és a régiókat színes – zöld, sárga, narancs és vörös – zónákba sorolják a helyi járványhelyzet alapján, és eszerint szabnak meg különböző korlátozásokat.

Az országos karantén Ukrajnában azt jelenti, hogy bizonyos szabályok általánosan érvényesek, azaz kötelező a maszkviselés nyilvános helyeken és a távolságtartás, valamint a kézfertőtlenítő szerek használata mindenhol.

A színes zónákba sorolást a kormányzat augusztus elején vezette be. Ez az új szabályozás egyben azt is jelenti, hogy a helyi hatóságok önhatalmúlag már csak szigoríthatnak, ha szükségesnek ítélik, de nem enyhíthetnek a korlátozásokon, amelyeket ismét a központi kormányzat szab meg. A zónákba besorolást a betegek száma, az elvégzett tesztek száma és a kórházi ágyak leterheltsége alapján a kormány hetente vizsgálja felül.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!