Egyes baktériumok túlélhetik a Föld és a Mars közötti utat

2020. 08. 29.
Elképzelhető, hogy a mikrobák a pollenhez hasonlóan, az űrben sodródva terjedjenek az égitestek között?

Szakértők egy csoportja a Nemzetközi Űrállomásnál zajló japán Tanpopo misszió adatait elemezve arra jutott, hogy bizonyos baktériumok képesek lehetnek az égitestek közötti utazásra. Friss tanulmányukban azt írják, az igen ellenálló baktériumnemzetség, a Deinococcus radiodurans hivatalosan is túléltek három évet az űr vákuumában. A mikrobák a mikrogravitációt, az extrém sugárzást és hőt is átvészelték a Nemzetközi Űrállomás külsején.

Az eredmények bizonyítékok lehetnek a pánspermia elmélete mellett, mely szerint az élet magjai mindenütt jelen lehetnek az univerzumban, az élet vagy annak építőelemei pedig nem feltétlenül a Földön alakultak ki, hanem ide is úgy érkezhettek.

A Tanpopo mintáinak elemzése azt sugallja, hogy egy parányi baktériumtelepek minimum három, maximum nyolc évet vészelhet át az űrben. Jamagisi Akihiko, a Tokiói Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint ez azt jelenti, hogy az ellenálló mikroorganizmusok meg tudnák tenni a Föld és a Mars közötti utat. A kutatók eddig azt vizsgálták, hogy egyes baktériumok meddig maradhatnak életben az űrállomás belsejében, a Tanpopo kísérlet viszont az állomáson kívül zajlik. A vizsgálatban a 100 mikrométer vastag telepek külseje elpusztult, belül azonban találtak még élő baktériumokat.

Nem kizárható, hogy a por, az aszteroidák, az üstökösök vagy a meteoritok, illetve az ellenálló mikrobák révén az élet képes az égitestek között is terjedni. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a pánspermia esetleges alátámasztásához még rengeteg kutatásra lesz szükség.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!