Szükséges-e a nátrium-bevitel korlátozása szívelégtelenség esetén?

2020. 08. 26.
Szerző: OTSZ Online
|
Mindenkinek, de különösen a szívbetegek számára régóta javasolják a sóbevitel korlátozását, annak ellenére, hogy nem teljesen meggyőző, van-e hatása az életkilátásokra.

A szívelégtelenségben (HF-ben) szenvedők öngondoskodásának réges-régi alapkérdése a konyhasó-bevitel korlátozása, mivel HF-ben nyilvánvaló, hogy a táplálékkal bevitt nátrium folyadék-túlterheléshez vezethet. A konyhasó-bevitel csökkentésének javaslata az utóbbi évtizedben ismételten megkérdőjeleződött, hiszen nem áll rendelkezésre minőségi bizonyíték, ami támogatná ezt a gyakorlatot.

Kérdés, hogy a só-bevitel korlátozásának van-e hatása a HF hosszú távú kimenetelére? Az alábbiakban átvesszük, hogy mi az, amit már tudunk, és mi az, amit még meg kell ismernünk.

Miért kell korlátozni a nátrium-bevitelt?

A szívelégtelenségre, különösen a csökkent ejekciós frakcióval járó HF-re jellemző, hogy kompenzációs válaszként a kardiális kiáramlás fenntartása érdekében a nátrium és a víz visszatartásával aktiválódik a szimpatikus idegrendszer (SNS) és a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer (RAAS). Ugyanakkor ez a neurohormonális aktiváció hosszú távon a HF romlásához vezet. Továbbá, HF-ben szintén megváltoznak azok a működések is, melyek normális esetben az SNS és az RAAS aktivizálódása ellen hatnak, így további vazokonstrikció és volumen túlterhelés következik be.

Bár a legnagyobb szervezetek (American College of Cardiology Foundation/American Heart Association Foundation, Canadian Cardiovascular Society és a European Society of Cardiology) egyaránt helyesli a nátrium-bevitel korlátozását, viszont a komoly bizonyítékok korlátozott száma miatt nincs teljes egyetértés az egyes szervezetek között. Az ACCF/AHA tünetekkel rendelkező HF-ben a nátrium-bevitel mérsékelt korlátozását ajánlja. A 2012-es AHA javaslatnak megfelelően az ACCF/AHA guideline <1500 mg alatti mértékben javasolja a napi Na-bevitelt az általános népességben, és ezt a mennyiséget megfelelőnek tartja A- és B-stádiumú HF-ben is. Az ACCF/AHA nem határoz meg precíz mennyiségeket, de C- és D-stádiumú HF-ben a javulás érdekében 3000 mg alatt javasolja tartani a napi Na-bevitelt.

Az ACCF/AHA javasoltakkal ellentétben az ESC iránymutatók nem határozzák meg konkrétan a szívbetegek napi nátrium-bevitelének felső határát, de a túlzott mennyiséget (>6000 mg konyhasó/nap, azaz 2400 mg nátrium/nap) nem javasolják. A CCS 2017-es guideline-ja a táplálékkal bevitt nátrium mennyiségét napi 2000 és 3000 mg közé ajánlja korlátozni (gyenge ajánlás, gyenge minőségű bizonyíték).

Ellentmondó bizonyítékok

A nátrium-bevitel korlátozásának hosszú távú eredményei HF-ben szenvedőkön vegyesek. Egy 3 éves megfigyeléses vizsgálatban felvetették, hogy a napi 2800 mg fölötti nátrium-bevitel esetén ambuláns HF-es betegeken emelkedik az akut HF-események kockázata az ennél kevesebbet fogyasztókhoz (<2800 mg/nap) képest. Ez a különbség megmarad az életkorhoz, nemhez, kalória-bevitelhez, bal kamrai ejekciós frakcióhoz, BMI-hez, béta-blokkoló használathoz, furosemid használathoz való igazítás után is. Egy megfigyeléses vizsgálatban 302 ambuláns HF-betegen mérték a 24 órás nátrium-ürítést, egy másik prospektív vizsgálatban 244 HF-ben szenvedő betegen mérték a táplálkozást, és úgy látták, hogy enyhe HF-ben napi <2000 mg nátrium-bevitel mellett rövidebb volt az eseménymentes túlélés, mérsékelt, vagy súlyos HF-ben a 3000 mg/nap fölötti nátriumbevitel viszont potenciális veszélyekkel járt. A legújabb longitudinális vizsgálat szerint NYHA II/III osztályú HF-ben a napi <2500 mg nátrium-bevitel esetén nőtt a HF miatti kardiális halálozás plusz hospitalizáció kombinált szükségessége, illetve a HF miatti hospitalizáció szükségessége.

Számos randomizált, ellenőrzött vizsgálat is vegyes eredményeket mutatott. Például 203 mexikói szívbetegen kevesebb volt az ismételt kórházi felvétel és több volt a 12 hónapos túlélés a „szokványos” diétás nátrium-fogyasztókhoz képest azoknál a betegeknél, akik napi 2400 mg-nál kevesebb nátriumot fogyasztottak. Továbbá a szerzők egy 38 HF-ben szenvedő beteget vizsgálva úgy találták, hogy a 6 hónapon keresztül napi 1500 mg nátrium bevitel alatt javult a Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire alapján megállapított életminőség, és javultak a B-típusú natriuretikus peptid szintek is. Ezekkel ellentétben Parrinello és munkatársai, valamint Paterna és mtsai két másik vizsgálatban azt állapították meg, hogy a klinikai történésekre a mérsékelt nátrium-bevitelhez (2800 mg/nap) képest az alacsony nátrium-bevitel (1800 mg/nap) káros volt, ha a betegek nagydózisú diuretikumokat kaptak és szigorúan korlátozták a folyadékbevitelt. (A randomizált vizsgálatok ellentmondásai rendszerint a vizsgálatok rossz felépítéséből származnak). Egy új, kilenc vizsgálat 479 betegét tartalmazó beszámolóban csak korlátozott mértékű előnyöket láttak a csökkent nátrium-bevitel mellett, nem volt elégséges adat a kardiovaszkuláris, vagy egyéb mortalitás becslésére, stb. A PROHIBIT görög pilot vizsgálatban 27 HF-ben szenvedő beteg szerepelt, akik napi 1500 mg, vagy napi 3000 mg nátriumot tartalmazó étrenden voltak. 12 hét után az 1500 mg-os csoport életminősége javult, a 3000 mg-os csoporté változatlan maradt. Az N-terminális pro-B-típusú natriuretikus peptid szintek nem változtak egyik csoportban sem.

Mit kell megtanulnunk?

Egyértelműen további kutatások szükségesek a következő kérdések megválaszolásához:

A nátrium-bevitel megszorításának következményei különböznek-e a krónikus, illetve az akut HF-ben?

Valójában mi befolyásolja a HF kimenetelét – az elfogyasztott nátrium, a folyadékbevitel, vagy a táplálék összetétele?

Amennyiben valóban a nátrium-bevitel megszorítása csökkenti a HF-ben szenvedő betegek kedvezőtlen következményeit, ez minden HF-re, vagy csak bizonyos HF fenotípusokra vonatkozik?

A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok, a folyadék-egyensúly fontosságának ismerete és a táplálékkal bevitt nátrium lehetséges részvétele alapján megfontolandó, hogy a HF-ben (különösen a tünetekkel járó HF-ben) szenvedő betegeknél mérsékelten korlátozni kell a napi nátrium-bevitelt, mégpedig napi 2000 és 3000 mg közé. A jelenleg is folyamatban lévő SODIUM-HF vizsgálatban az alacsony (<1500 mg/nap) nátrium bevitel és a „szokásos” ellátás klinikai következményeinek összehasonlítása folyik HF-ben szenvedőkön. A vizsgálat eredményei további információkkal fognak szolgálni a nátrium-megszorítás kérdésében, és segíteni fogják a jövőbeli javaslatok kialakítását.   

Forrás: otszonline.hu

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Májusi akció

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

70 db

6 299 Ft

90 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszula

30 db

3 199 Ft

106,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 499 Ft

1399,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hepacontur tabletta

30 db

1 799 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Canephron bevont tabletta

60 db

3 399 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Salvequick vízálló sebtapasz

28 db

749 Ft

26,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

2 499 Ft

19,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 399 Ft

48 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 299 Ft

33 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 599 Ft

30,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 699 Ft

269,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Parma Korai Terhességi teszt

1 db

649 Ft

649 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 188 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum izom magnézium tabletta

50 db

2 199 Ft

44 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flamborin® 500 mg tabletta

20 db

949 Ft

47,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium 2 mg kemény kapszula

20 db

1 449 Ft

72,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nagy Svédcsepp Naturland
oldat

500 ml

2 099 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

LenaVit Mesemaci gumivitamin narancs-málna-áfonya ízekben

60 db

2 199 Ft

36,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 199 Ft

733 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panangin® Forte 316 mg/280 mg filmtabletta

60 db

2 499 Ft

41,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LenaVit C1000+Cink+D3 1000 mg C-vitamin + 10 mg szerves cink + 2000 NE D3-vitamin + 60 mg csipkebogyó

60 db

2 149 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el