Terhességi teszt - mikor, hogyan, melyiket?

Szerző: Szentkuty Nikolett
Bármi legyen is a cél – a régóta várt baba megfoganása vagy a terhesség elkerülése –, de nagy valószínűséggel minden nő találkozik élete során legalább egyszer a terhességi tesztekkel. Arról, hogy ezeket mikor és hogyan érdemes alkalmazni, dr. Csővári Anitát, a Regina Patika szakgyógyszerészét kérdeztük.

dr. Csővári AnitaMilyen típusú terhességi tesztek vannak forgalomban, és ezek miben térnek el egymástól?

A terhességi tesztekből a felhasználás módja szerint alapvetően három típust különböztethetünk meg, de közös jellemzőjük, hogy mindegyik tartalmaz egy indikátorlapot.

A legegyszerűbb esetben önmagában a tesztcsíkot vásároljuk meg, amit a felhasználás során egy pohár összegyűjtött vizeletbe kell beleállítanunk.

Ha kazettás tesztünk van, annyi a dolgunk, hogy a műanyag szerkezetben elhelyezett indikátorcsík megadott pontjára cseppentünk 4-5 csepp vizeletet a mellékelt pipettával, majd várjuk az eredményt.

A harmadik, egyben legnépszerűbb típusba tartoznak azok a tesztek, melyeket elegendő egy fogó segítségével vizeletsugárba tartani, így kényelmesen és higiénikusan elvégezhetőek.

A kereskedelmi forgalomban kapható terhességi tesztek rendkívül érzékenyek, már az igen korai várandósság kimutatására is képesek. A leggyakrabban 10 mIU/ml és 25 mIU/ml érzékenységűekkel találkozhatunk a boltok polcain. Minél kisebb ez az érték, annál hamarabb mutatnak pozitív eredményt terhesség eseten.

Az általános szakmai vélemények szerint melyek a legmegbízhatóbb teszttípusok?

Az elérhető tesztek közel azonos biztonsággal mutatják ki az esetleges terhességet. Inkább az befolyásolja az eredményt, hogy az esedékes menstruációhoz képest mikor végezzük el a tesztet. Az érzékenyebb tesztek napokkal a várt vérzés előtt már képesek lehetnek az eredmény kimutatására.

Fontos figyelembe venni, hogy ezeknek a teszteknek is van felhasználhatósági ideje, lejárat után már kevésbé megbízhatóak.

Milyen működési elven működnek a tesztek?

Minden teszt közös jellemzője, hogy a női szervezetben terhesség esetén termelődő HCG-hormon vizeletből történő kimutatásán alapul.

A benedvesítést követően a teszten néhány percen belül egy vagy két csík megjelenése várható. Az egyik vonal az ún. kontroll, ami azt mutatja meg, hogy a teszt működőképes-e. Ritkán előfordulhat, hogy egyetlen csík sem jelenik meg a teszten, ez sajnos azt jelenti, hogy értékelhetetlen az eredmény, a tesztet meg kell ismételni egy másik eszközzel.

Ha csak ez az egyetlen vonal látható, az eredmény negatív – de a teszt működőképes volt. Ha azonban kettő csík jelent meg (típustól, márkától függően „+” vagy „I I” jel), a terhességi teszt pozitív.

Mikor érdemes elvégeznie a tesztet a kisbabára vágyó, illetve a terhességet elkerülni szándékozó hölgyeknek?

A HCG-hormon a pete beágyazódását követően kezd termelődni, 10-12 nappal ezután – a legérzékenyebb tesztekkel – vizeletből már kimutatható. Érdemes megvárni az esedékes menstruáció első napját a teszteléssel, addig előfordulhat, hogy nem elegendő a hormon szintje a szervezetünkben, és tévesen negatív eredményt kaphatunk.

Ikerterhesség esetén a magasabb HCG-szint miatt jóval erőteljesebb vonalra számíthatunk már a várható menstruáció előtti napokban is.

Érdemes tudni, hogy a megjelenő nagyon halvány második csík is pozitív eredményre utal!

A teszteken gyakran tüntetik fel, hogy bármely napszakban elvégezhetőek, azonban a legmegbízhatóbb választ a reggeli első vizelet vizsgálatával kaphatunk, mert abban a legnagyobb a HCG-hormon koncentrációja.

Milyen hibákra érdemes ügyelni, amit gyakran elkövetnek a teszt használatakor?

Ha elolvassuk a mellékelt használati útmutatót, kicsi az esély arra, hogy hibát követünk el. Arra érdemes odafigyelni, hogy egyes típusoknál a vizsgálat után csak a megadott időintervallumon belül értékelhető a teszt, később már nem ad megbízható eredményt.

Mi eredményezhet téves teszteredményt?

Mivel a vizsgált Human Chorialis Gonadotropin (HCG)-hormon csak a pete beágyazódása után kezd termelődni, ezért ha a tesztünk pozitív lett, már kérhetjük is az időpontot nőgyógyászati vizsgálatra. Sajnos előfordulhatnak olyan esetek, amikor bár a HCG-szint emelkedett, egy későbbi orvosi vizit során mégsem tudja a várandósságot megerősíteni a szakember. A petesejt megtapadása nem minden esetben tökéletes, megeshet, hogy napokkal később leválik a méhfalról, és a pozitív tesztelés után az ultrahangon mégsem látszik a terhesség. Abban a szerencsétlen esetben, amikor méhen kívül ágyazódik be a petesejt, akkor is beindul a HCG-hormon termelése, ezáltal ez is pozitív tesztet eredményez.

Tévesen negatív eredményt pedig az okozhat, ha túl korán végezzük el a vizsgálatot.

Előfordulhat-e, hogy a teszt hamarabb kimutatja a terhességet, mint a nőgyógyászati vizsgálat, tehát érdemes-e előbb mindenképp tesztelni?

A recept nélkül kapható, otthon is elvégezhető tesztet annak érdemes használnia, aki mihamarabb szeretne megbizonyosodni a terhességéről. Gyakorlatban csak ezután szokták a kismamák felkeresni nőgyógyászukat, már az eredmény birtokában. Az orvos elrendelhet vérvizsgálatot, amely során szintén a HCG-hormon jelenlétét mutatják ki, legkorábban a menstruáció elmaradásának időpontjában. Hasi ultrahangos vizsgálatot néhány héttel később szoktak végezni a nőgyógyászok, ekkor már petezsákot, illetve szívhangot keresnek a méhen belül.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!