Miért hullik ki a babák haja?

Amikor egy baba hajjal születik, sokszor meglepetést okoz, hogy egészen más szerkezetű és színű újszülöttkori haja, mint a szülőké. Ez azonban nem marad meg, de így természetes.

Az első hetek

Hogy pontosan miért születnek egyes csecsemők hajjal, arra a kutatók sem tudják a pontos választ, genetikai és etnikai sajátosságokat feltételeznek a jelenség hátterében.

Ahogy telnek az első hetek, hónapok, a babahaj is változáson megy keresztül: legtöbb esetben egyre ritkul, fokozatosan kihullik, esetleg foltokban kikopik. A kopasz foltok leggyakrabban ott jelentkeznek, ahol a kicsi feje a fekhellyel érintkezik, így a baba alvási szokásainak megfelelően hátul a tarkója fölött vagy oldalt. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen az elvesztett helyére hamarosan új, vastagabb szálú, dúsabb és maradandó haj nő, ami több öröklött vonást, hasonlóságot mutat. Az új haj nőhet folyamatosan, ilyenkor a cserélődés nem olyan látványos, de el is telhet néhány hónap az új haj növekedéséig, amikor átmenetileg haj nélkül is maradhat a kicsi.

Ahogyan a felnőttkori kopaszodásban, úgy az újszülöttkori haj elvesztésében szintén hormonális okok játszanak szerepet. A magzati fejlődés során a gyermek hormonszintje az anyáéhoz igazodik. A születést követően hormonháztartása megváltozik, viszonylag gyors csökkenés figyelhető meg – az önálló élettel viszont ez a magasabb hormonszint kezd csökkenni. Ennek a hormoningadozásnak köszönhetően a szülés előtt kb. 2 hónappal, az anyaméhben növekedésnek indult haj kihullik.

Ez is az első hónapokra jellemző, természetes folyamat, ami semmivel nem befolyásolható. Sokan úgy tartják, hogy a hajvágás frissíti, erősíti a hajszálakat, de ez sem csecsemőkorban, sem a későbbi életszakaszokban sem igaz. Így teljesen felesleges a kopaszodó kisbaba hajacskáját visszavágni, és a szokásos napi ápoláson túl nem is kell külön foglalkozni vele. A baba fejbőrének gondozása a napi rutin része: külön hajsamponra nincs szükség, fürdetéskor a fejét is megmosdatjuk a szokásos fürdetővel vagy babaszappannal, majd törölgetéskor gyengéden átdörzsöljük, masszírozzuk, a haját a babahajkefével igazítjuk el.

A csecsemőkori hajvesztés lehetséges okai

Vannak azonban olyan hajproblémák, amelyekre fel kell figyelni. Ha a csecsemő féléves kora után jelentkezik jelentős hajvesztés, akkor érdemes orvosnak megmutatni, mert ilyenkor már más okok, például ásványi anyag (cink-, vas-) hiány vagy betegség (anyagcserezavar, gyulladás) is állhat a háttérben.

Csecsemőkorban hajhullást okozhat a meglehetősen gyakori csecsemőkori seborrhoeás dermatitis, amit a köznyelvben koszmóként emlegetünk. A baba fejbőrén ilyenkor lemezesen hámló, sárgásszürke lerakódás képződik. Ezt óvatosan el kell távolítani: fürdetés előtt babaolajos vattával érdemes átdörzsölni, így fellazítva, babakefével finoman átmozgatva, a sűrű fogú fésűvel ki lehet fésülni.

Forrás: Budai Egészségközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!