Hónapokkal később is felismerheti az immunrendszer a koronavírust

Szerző: Medical Online
Amerikai tudósok szerint megvan az esélye, hogy a mostani járványban hosszú évekre védetté váljon az emberi szervezet.

Deepta Bhattacharya, az Arizonai Egyetem immunológusa szerint a szervezet védekezésében fő szerept játszó B- és T-limfociták még hónapokkal azután is képesek felismerni a koronavírust, hogy először találkoztak vele. Bár azt továbbra sem tudni, hogy ez a fajta immunitás pontosan meddig maradhat fenn a szervezetben, a kutatók szerint nagyon biztató, hogy a szervezetünk így dolgozik a vírus ellen.

Marion Pepper, a Washingtoni Egyetem immunológusa szerint addig nem lehet teljes mértékben kijelenteni, hogy az ember védett az újrafertőződés ellen, amíg nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzésen átesett emberek jelentős része nem fertőződik meg újra. Az azonban már biztos, hogy a fertőzés elmúltával a szervezet „nem felejti el a találkozást”.

Bár az antitestek többsége néhány hónap után elpusztul, és a B-sejtek sem élnek sokáig, utóbbiak egy kis része egészen hosszú életet is megélhet, aminek köszönhetően egy újabb fertőzés esetén ismét akcióba tudnak lépni. Emiatt évekkel, de bizonyos esetben akár évtizedekkel később is védelmet nyújthatnak a szervezet számára. Az említett két kutató csapata a fertőzésen átesett szervezetekben még hónapokkal a megbetegedés után is talált a vírus legyőzéséhez használható antitestet, ami alapján valóban úgy tűnik, hogy az immunrendszer megtanulja felismerni a koronavírust.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!