Környezetvédelem és ritmusos szex a Millenárison

2010. 09. 22.
Szerző: Szimpatika
Ha pénteken elmentél a Kutatók Éjszakájára, és akkor is ha nem - szombaton a Millenárison a helyed! Előadások, kreativkodás, zene és tánc hajnalig!
Földfenntartás
A harmadszor megrendezésre kerülő Fenntarthatósági Nap egy rendhagyó szakmai konferencia és kiállítás, aminek fő célcsoportjai a fiatalok. Amiben mindez különbözik más szakmai eseménytől, az a lendület, az interaktivitás, a hiperaktivitás, és a komplexitás.

Résztvevőknek olyan közszereplőket (művészek, tanárok, üzleti szereplők, civil szervezetek tagjai, politikai szereplők, stb.) hívunk, akik szerintünk valóban hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, valamilyen kimagasló eredményt tudhatnak magukénak ezen a téren.

A rendezvény szerves része a kiállítás is, ahol előadásokon az elhangzottakat meg is lehet nézni, tapasztalni. Olyan témák merülnek tehát fel, amiről nem csak beszélni lehet, hanem konkrétan tenni is érte már Magyarországon is.

Az esemény alcíme Felelősségvállalás = Pozitív Energia, és ez nem véletlen. Az egész nap során célunk a programokon kívül folyamatosan aktívan tartani és bevonni az idelátogatókat.

A Szimpatika Patikák  a Ne kérj Szatyrot! program beindítása óta kiemelten odafigyelnek a környezetvédelemre. Ezért a szerkesztőség is kiköltözik a Millenárisra és meg szeretnénk mutatni, hogy mi mindent lehet előállítani a szemétből. Kolléganőnk Aggód Zsuzsa, az Édes Otthon rovat házigazdája vár Titeket, hogy együtt alkossatok.

Ha szívesen készítenél mindenféle izgalmas dolgot, arra kérünk, hozz magaddal:

-       kéztörlő- vagy WC papír guriga

-       régi csomagolópapír, naptár, prospektus stb

-       zokni, zokni, zokni

-       tojásdoboz

-       konzervfedő (bébiétel a legalkalmasabb, mert kicsi)

-       műanyag mosószeres, öblítős flakon

Természetesen a gyerkőcöket is várjuk, mert mindenféle meglepetéssel készülünk nekik is.

A program teljesen ingyenes, mindössze egy regisztráció szükséges hozzá. Regisztrálni pedig ITT lehet.

És íme a Program:

12:00 KAPUNYITÁS, REGISZTRÁCIÓ, MEGNYITÓ
Visszatekintés, programismertetés, FN3 lehetőségek, ínyencségek....

INTERAKTÍV BESZÉLGETÉSEK
a fenntarthatóság hármas pillére mentén

Fenntartható innováció – A KÉK GAZDASÁG (THE BLUE ECONOMY)
aki előad (angolul):

Prof. Günter Pauli, világpolgár. Folyékonyan beszél hét nyelven, és élete során már minden kontinensen élt már, jelenlegi lakóhelye Kamakura Japánban. 17 könyvet írt, melyek tizenkét nyelven jelentek meg. Legújabb könyve, "A KÉK GAZDASÁG" 100 innovációt mutat be, amelyek egy évtizeden belül 100 millió munkahelyet teremthetnek. Hosszabb távú tervei között szerepel, hogy világszerte hozzájáruljon a fenntartható társadalmi, gazdasági és emberi fejlődéshez, melyben a vállalkozói szellem alapvető szerepet játszik nem csak az üzleti vállalkozások számára, hanem kulturális, társadalmi, politikai és etikai szinten is.

Társadalmi szekció – fókusz: ESÉLYEGYENLŐSÉG
[13:00-14:00]
akik beszélgetnek, akikkel beszélgethetsz:

Fiáth Titanilla, aki az ELTE magyar, pszichológia és kulturális antropológia szakának elvégzését követően, illetve a klinikai szakpszichológus képzés mellett börtönpszichológusként helyezkedett el. Foglalkozik fogvatartotti hierarchiával, térhasználattal, dekorációval, magatartási szabályokkal, az identitás és a romák általános iskolai oktatásának problémáival,  stb.

Jónás Tamás, magyar nyelven alkotó, roma származású költő, író. 16 éves kora óta jelennek meg versei. A dokk.hu irodalmi portál alapító szerkesztője, az Amaro Drom és a Rádió C munkatársa.

Juhász Péter, aki romákat tanít a saját jogaikra. Például mit kell tenned, ha a falu jegyzője bezáratja a romák által használt klubot. A tatárszentgyörgyi gyilkosságok után Juhász Péter és Békés Bence Ózd környéki falvakat kezdte el látogatni. Létrehozták a TASZ Romaprogramot, nem csak romáknak.

Moldoványi Ferenc,  filmrendező. A Másik Bolygó című filmét négy kontinensen forgatta, benne gyereksorsokon keresztül ad képet planétánk rejtett arcáról, és fogalmazza meg világunk átfogó és morális válságát. Gyermekrabszolgák, gyermekprostituáltak, gyerekkatonák Kongóban, Kambodzsában és Ecuadorban.

aki Veletek együtt kérdez, de moderál és az interaktivitást is inspirálja: Novák Péter

Gazdasági szekció – fókusz: FOGYASZTÁS
[15:00-16:00]
akik beszélgetnek, akikkel beszélgethetsz:

Balázs Bálint, szociológus-történész. Foglalkozik médiaszociológiával, környezetszociológiával, biogazdálkodás szabályozási eszközrendszerének továbbfejlesztésével. A mezőcsáti kistérségben részvételen alapuló vidékfejlesztési törekvéseket segít elő, többek között a Jövő/Menő programban.

Gulyás Emese, szociológus és közgazdász, aki megalapította a Tudatos Vásárlók Egyesületét. Többek között az etikus fogyasztás jelenségét vizsgálja. A gazdasági és politikai globalizáció egyik meghatározó következménye, hogy a kormányzatok egyre nagyobb szerepet szánnak a piacnak a társadalmi problémák megoldásában. Az etikus fogyasztás, az értékorientált, befolyásolásra törekvő fogyasztói magatartás jellegzetes példa a piacok politikai funkciójának kiteljesedésére.

Kolin Márk, aki egyre szélesebb körben ismert nemcsak a Kolin frontembereként, hanem polgárpukkasztó celebként is. ELTE BTK-n kezdte, most könyvet fordít, zenét szerez, producerkedik, újságot ír, és nem mellesleg világsztár akar lenni, aki megváltja a haldokló zeneipart és létrehozza a nem létező magyar popzenét.

Szabó Simon, színész, majd rendező. A Papírrepülők című filmje úgy született, hogy Simon, aki egy évvel korábban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat, egy fillért nem kapott a következő ötletére a filmpénzeket osztogató állami szervektől...ám a csalódás "csak" dühös alkotóvá tette. Végül sikerült 12 millió forintot összekaparni, ami elég volt egy 27 millió forintos költségvetésű, rendes nagyjátékfilm leforgatásához. Ezen a világon semmi sem menőbb, mint csinálni valamit.

aki Veletek együtt kérdez, de moderál és az interaktivitást is inspirálja: Novák Péter

Környezeti szekció – fókusz: KLÍMAVÁLTOZÁS
[17:00-18:00]
akik beszélgetnek, akikkel beszélgethetsz:

Kiss Péter, aki 2007-ben elnyerte "A jövő fiatal vállalkozója" pályázat fődíját. Ekkor a Budapesti Műszaki Egyetem másodéves közgazdász hallgatója volt, pályázata pedig a biogáz áramfejlesztő készülék gyártásának és forgalmazásának üzleti tervét írta le. A biogáz reaktorban baktériumok bontanak le szerves anyagot, és a gáz mellett humusz keletkezik még.

Kucsera Olga, az OzoneNetwork időjósa. Előtte a Tények-ben dolgozott szerkesztő-riporterként. Végzett szociológus. Kifejezetten érdeklik a természettudományok, sokat jár kerékpárral és elszánt állatvédő.

Dr. Kulcsár Sándor, feltaláló, aki amellett, hogy évek óta foglalkozik megújuló energiaforrásokkal, éppen a hidrogén akkumulátort teszteli.

Dr. Láng István, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Részt vett a "fenntartható fejlődés" fogalmának meghatározásában. 1997 és 1999 között az Ember és Bioszféra UNESCO-program nemzetközi koordinációs tanácsának alelnöke. A VAHAVA-projekt (Változás-hatás-válaszadás) vezetője, ami 2003 nyarán indult, és amiben több száz tudós, kutató, szakember vett részt. Ebben meghatározták a magyarországi klíma változásának várható irányát, elemezték ennek az egyes ágazatokra és szakterületekre valószínűsíthető hatását.

aki Veletek együtt kérdez, de moderál és az interaktivitást is inspirálja: Novák Péter

+1 BESZÉLGETÉS AZ EGYÉNI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSRÓL
[19:00-20:00]
akik beszélgetnek, akikkel beszélgethetsz:

Szalóki Ági, énekes. A népzene és a hagyományok mellett a gyerekek és az esélyegyenlőség elkötelezett híve.

Mihály György, producer, aki a Multiplex mozi után inkább a passzív családi ház fészekrakása mellett döntött

Novák Péter, énekes, táncos, koreográfus, műsorvezető. A rock & roll-tól, a Struccon keresztül a Fenntarthatósági Napig.

Rohonyi Gábor, rendező, aki amellett, hogy filmet és reklámfilmeket forgat, számos saját finanszírozású, társadalmi célú spotot is készít.

aki Veletek együtt kérdez, de moderál és az interaktivitást is inspirálja: Szomolányi Katalin

FN3 AFTERPARTY
[20:00-04:00]
koncertek, díjátadók, party time

Koncertek
Rhythm&Sex
Kishúg
Besh o droM
Balkan Fanatik

Díjátadók
Legaktívabb Jövő/Menő-k
Legjobb FN3 kiállítók
Legjobb FN3 pályaművek

Party és tánc reggelig

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!