Összezárva a család

Szerző: Sallai Ervin
Mi történt, amíg a család össze volt zárva a karantén alatt? Őszinte beszámoló a családi élet nehézségeiről, némi humorral fűszerezve.

Tisztelt Tanárnő!

Küldöm a fogalmazást. Elnézést a késésért, de én vágtam le apa haját géppel, utána még el kellett dugni a lakás összes tükrét, nehogy infarktust kapjon.

A kijárási korlátozásban a legfurcsább az eleje volt. Nálunk minden második üzlet pékség, de anya úgy elkezdett sütni, mintha egy lakatlan szigeten élnénk. Régebben rántottát is futártól rendelt, de most kenyér, zsömle, fonott kalács – az összes Facebookos kajakihívást megsütötte. A hűtőnkben csak élesztő volt két hétig, és még sörből is élesztőt fabrikált a koszovói recept alapján. A túlzott szénhidrátfogyasztástól kicsit már hallucináltunk, de szerencsére anya átszokott a kertészkedésre. Addig is, míg megnő a rengeteg paradicsom, amiből majd lecsót főz, pedig azt senki nem eszi, apa lereszelte a sok száraz kenyérmaradékot. Életünk végéig lesz prézlink a spájzban.

Öcsi az iskolabezárás hétvégéjén elkezdett játszani a számítógépén, azóta abba sem hagyta. Szerintem észre sem vette, hogy nincs suli. Anya lassan idegösszeomlást kap a KRÉTA-üzenetektől, mert öcsi semmilyen leckét vagy órai anyagot nem ad be. Apa írja meg helyette. Biológiából szégyenszemre hármas lett a tesztje, pedig két évet járt az állatorvosira. Anya szerint nem véletlen, hogy nem fejezte be. Az állatok tüntetésen követelték, hogy távozzon, mielőtt nagyobb kárt okoz. De apa úgy emlékszik, azért kellett elmennie csőgörényes mellé dolgozni, mert megszületett a nővérem. Egyébként is akkor vigéckedjen anya, ha majd ő jobb angol házit ír. Úgy látszik hiába mosogatott két nyarat is Londonban.

Régebben kő-papír-ollóval döntöttük el, ki viszi sétálni a kutyát. Most annyit sétáltatjuk, hogy nyüszít, ha valaki leveszi a pórázt a fogasról. Vettünk neki egy gördeszkát, azon húzzuk a háztömb körül, ha már nagyon nincs kedve jönni.

Végre van idő olyan dolgokra, amiket eddig csak odáztunk. Apa például rendelt az előszobába egy IKEA gardróbszekrényt. Hetek óta imbuszkulccsal álmodik. Állítólag atomokból kell összeszerelni, egyszerűbb lett volna tömbfából kifaragni smirglivel. Én csak azon aggódom, mi lesz, ha észreveszi, hogy azt a hosszú csavart nem az elején kellett volna beépítenie, hanem a 73. oldalon.

Anya panaszkodik, hogy ha továbbra sem jut el fodrászhoz, csupa ősz lesz a haja. Apa szerint az jó, mert legalább járhat a nyugdíjas idősávban is vásárolni. És ne csikorgassa a fogát, mert kihullik, és akkor kilenc előtt tényleg csak személyit felmutatva mehet boltba.

A nővéremnek rendezvényszervezőként elég sok ideje szabadult fel. Anya megjegyezte, hogy megszervezhetné, hogy felviszi a téli ruhákat a padlásra, mert nem lehet elférni a szekrényében, de Ági ebben az össze-vissza időjárásban nem tenné messzire a síoverált. Különben is, amíg apa nem cseréli le a téli gumikat, hadd lógjon a szekrényben a bunda is.

Ráadásul elkezdett dolgozni a különleges tudakozónál otthonról. Olyanok hívják fel 200 forintos percdíjjal, akik lusták guglizni. Másodikos matekfeladatokat old meg a szülők helyett, és már fejből tudja a galgahutai buszmenetrendet.

A szomszédunk élete nem sokat változott, mert metróvezető. Azt mondta, szívesen home office-olna, de nincs pincéjük.

Apa azt mondta, ebben a bezártságban van azért jó. Nem kell olyan gyakran meglátogatni nagyit. Erre anya ideges lett, hogy az évi egy látogatás nem volt olyan gyakori, de apa szeme még mindig rángatózik, ha a tavalyi kaktusz-átültetésre gondol. Egy hétig szedte a tüskéket csipesszel a kezéből, nagyi meg hívott minket, hogy mégse lesz ott jó a kaktusz, mert folyton lehugyozza Pötyi kutya.

Én viszonylag jól bírom az egészet, mert elmaradnak Lilla nénivel az informatika órák addig, amíg nem sikerül neki valahogy bekapcsolni a gépet. Állítólag, ha így maradnak a dolgok, jövőre kalapból húzzák ki, ki jut be gimnáziumba. Ez nagyban növelné az esélyeimet. Apa szerint a foci EB-t is pénzfeldobással játsszák majd végig a bírók, úgyhogy a válogatott akár bajnok is lehet. Mi nagyon pozitívan nézünk a jövő elé. Ezt kívánom a tanárnőnek is. Meg hogy legközelebb ne felejtse el kikapcsolni az osztályfőnöki óra után a webkamerát, amikor átöltözik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!