A növényi fehérjék fogyasztásának kedvező hatásai

Szerző: OTSZ Online
Fehérjékben, különösen növényi proteinekben gazdag táplálékkal csökkenthető a súlyos betegségek kialakulásának kockázata.

Célszerű előnyben részesíteni a növényi eredetű fehérjék nagyobb mértékű fogyasztását. A fehérjében gazdag élelmiszerek, elsősorban a zöld növények, teljes kiőrlésű gabonafélék és a diófélék fogyasztása csökkenti a cukorbetegség, szívbetegségek és stroke előfordulását, míg a nagy mennyiségű állati fehérje, például vörös hús fogyasztásával számos egészségi problémának tesszük ki magunkat. Arra vonatkozóan azonban nem rendelkezünk egyértelmű adatokkal, milyen összefüggés van a különböző típusú fehérjék fogyasztása és a halálozási kockázat között.

E kérdés megválaszolására iráni és egyesült államokbeli kutatók azt vizsgálták, hogy az állati, növényi és össz-fehérjebevitel mértéke milyen összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok okozta halálozással és az összegzett mortalitással. Összesen 32 olyan vizsgálatot vontak be vizsgálatukba, amelyek 19 éves és annál idősebb résztvevők bevonásával zajlottak, és a fenti elemzésre alkalmas adatokkal szolgáltak.

Az adatok azt mutatják, hogy a fehérjéket nagy mennyiségben fogyasztó személyek között kisebb volt a bármely okból bekövetkező halálozás kockázata, mint alacsonyabb proteinbevitel mellett. Növényi fehérjék fogyasztása mellett 8%-kal csökkent a bármely betegség miatt bekövetkező, és 12%-kal a kardiovaszkuláris eredetű halálozás. Az állati eredetű proteinek fogyasztása nem mutatott szignifikáns korrelációt a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rákbetegség okozta halálozással. A 31 közleményben fellelhető dózis-válasz analízisek tanúsága szerint a növényi fehérjékkel fedezett energiabevitel minden 3%-nyi növekedése az összegzett halálozás 5%-nyi csökkenését vonta maga után.

A növényi fehérjék pozitív egészségi hatásai közül feltehetően a vérnyomásra, továbbá a koleszterin- és a vércukorszintre gyakorolt kedvezően hatások a legfontosabbak, mert ezek hozzájárulhatnak a szívbetegségek vagy a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenéséhez.

Forrás: otszonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!