A Covid-19 tartós egészségkárosodást is okozhat

Szerző: Medical Online
Még azoknál is szívelváltozásokat okozhat a Covid-19, akik nem szorultak kórházi kezelésre.

Egy friss német kutatásban száz felépült beteg szívét vizsgálták MRI készülékkel, hogy aztán a képeket összevessék száz hasonló korú, de nem fertőzött ember szívének a képével. Az eredmények alapján a száz felépült betegből, akiknek a kétharmada otthon lábadozott, nem szorult kórházi kezelésre, 78-nál mutatott elváltozást az MRI a kontrollcsoporthoz képest.

„Az, hogy a „felépültek” 78 százalékánál találtunk bizonyítékot a szív érintettségére, arra utal, hogy a betegek többségénél ez lehet a helyzet, még ha a Covid-betegeknél nem is jelentkeznek a klasszikus tünetek, mint például a mellkasi fájdalmak” – nyilatkozta Valentina Puntman, a kutatás vezetője. Elmondása szerint a kutatásban vizsgált betegek nagy része a téli sívakációja alatt betegedett meg, vagyis jellemzően jó kondíciójú emberek voltak, szívproblémák nélkül. A Covid-19 után mégis 76 százalékuknál mutatták ki azt a biomarkert, amit általában szívroham után találnak a szervezetben, 60 százalékuknál pedig szívizomgyulladás jeleit is látták.

Puntmanék tanulmányával párhuzamosan egy másik kutatás is megjelent, ebben 39, a járvány kezdetén elhunyt, 85 éves átlagéletkorú beteg boncolási eredményeit közölték. Ezek alapján 24 ember szívében találtak nagy mennyiségben vírust. A Stat News értékelése szerint a két kutatás együtt már arra utal, hogy a Covid-19 betegség szívelégtelenséget okozhat.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!