Továbbra is érvényben maradnak a korlátozó intézkedések

A kormány nem kíván változtatni a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedéseken, mert bármilyen módosítás kockázatos lenne – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány semmilyen kockázatot nem vállal, a cél a második hullám megelőzése – hangoztatta. Gulyás Gergely azt jelölte meg célként, hogy szeptember 1-jével az iskolák rendes tanulmányi rendben kezdhessék meg működésüket.

A járványhelyzetről szólva kiemelte: Magyarország azon államok közé tartozik, amelyek a vírus első hullámát a legsikeresebben kezelték, sokkal jobban, hatékonyabban, mint például Spanyolország, Belgium, Olaszország, Hollandia vagy Svédország.

De ez csak egy részsiker – folytatta –, mert bár Magyarországon a helyzet stagnál, a fertőzésszám kifejezetten alacsony, sok helyen már megindult egy erős második hullám. Romlott a helyzet például Szerbiában, Romániában, Koszovóban, Albániában és Montenegróban, továbbá Svédországban, az Egyesült Királyságban és Olaszországban is tapasztalható volt egy szerény mértékű növekedés – sorolta, jelezve, hogy a helyzet romlása világtendencia.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a környező országok közül Horvátországban és Szlovéniában csökkent az aktív esetek száma. A Miniszterelnökség vezetője azt közölte, hogy Magyarországon a jelenlegi keretek között tartható a fertőzésszámok stagnálása.
Hangsúlyozta: a védekezés akkor eredményes, ha mindenki tartja a védőtávolságot, és a maszkviselésre vonatkozó előírásoknak is eleget tesz.

A miniszter arra a kérdésre, hogy mikorra várható a járvány második hulláma, azt válaszolta: Európa számtalan országában olyan felívelés tapasztalható a számokban, amit második hullámnak kell tekinteni. Hozzátette: Magyarországon azért kell mindent megtenni, hogy a második hullám minimális legyen. Egy másik kérdésre válaszolva kifejtette: amennyiben az aktív fertőzések száma az 1000-1500-at meghaladná, akkor ez egyértelműen a második hullámot jelentené, jelenleg viszont 500 és 600 között stagnál az aktív esetek száma.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség szankcionált-e már a maszkviselési szabályok megszegése miatt, a miniszter azt válaszolta: a rendőrség törvény alapján intézkedhet, bírságot szabhat ki, akár több tízezrest is, és tudomása szerint néhány esetben büntettek is. Megjegyezte: van lehetőség szankcióra, de mindenkit önkéntes jogkövetésre kérnek.

500 fő feletti zenés-táncos rendezvény továbbra sem tartható

A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályokat ugyanakkor augusztus 15. után is fenntartják – mondta.

Garázskoncert-sorozat indul

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a kormány 5,3 milliárd forintos támogatást nyújt a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zenészszakmának. A keretből egy úgynevezett garázskoncert-sorozat indul, a felvételeket pedig mindenkinek elérhetővé teszik. A kiválasztásba neves zenei producereket vonnak be, a programot pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le – tette hozzá.

Egységes tájékoztatás lesz az augusztus 1-jét követő tesztelési eljárásrendről

A külföldről, sárga, illetve vörös besorolású országokból visszatérők augusztus 1-je utáni teszteléséről szólva elmondta: állami vagy magán szolgáltatóhoz is lehet menni tesztelésre, és a tesztelés elvégzése érdekében el lehet hagyni a karantént. A szaktárca egységes tájékoztatás ad majd az augusztus 1-jét követő eljárásrendről – tette hozzá a miniszter.

Megmarad az egyszerűsített receptkiváltásra vonatkozó szabályozás

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette: szeptember 17-e után, illetve a járványügyi készültség elmúltával is megmarad az egyszerűsített receptkiváltásra vonatkozó szabályozás.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!