Rekordalacsony a jég mennyisége az északi sarkvidéken

A műholdas mérések 1979-es kezdete óta idén júliusban volt a legkisebb az északi sarkvidéken a tengerjég nyári kiterjedése.

A jégmennyiség csökkenése leginkább a szibériai partokat érinti. Az eleve kiugróan kevés és vékony tengerjég fogyására a júniusi hőhullám is hatással volt, az orosz sarkvidéki régióban kb. egymillió négyzetkilométerrel kisebb idén a kiterjedése, mint az elmúlt 7 évben volt. Így jelenleg a Jeges-tenger keleti szektora kb. 40 százalékkal nagyobb szabad vízfelülettel rendelkezik, mint az előző években.

A MOSAiC expedíció során már eddig is számos extrém körülmény vizsgálatára kerülhetett sor a sarkvidéken, beleértve a jég téli sodródásában és vastagságában korábban mért eltéréseket, amelyekről a német Alfred Wegener Intézet kutatói már akkor úgy vélték, hogy befolyással lesznek a nyári tengerjégre. A jég leggyorsabb fogyását a szibériai partvidéken uralkodó, a sokévi átlagnál 6 Celsius-fokkal melegebb májusi és júniusi időjárás eredményezte. E meleg hatására korán elolvadt a hó a szárazföldön, majd beindult a permafroszt nyári olvadása is. Júniusban először a Laptyev-tengeren, majd július elején már a Kelet-szibériai-tengeren is erősen visszahúzódott a tengerjég. Július elejétől aztán a sarkvidék szívében 10 fokkal volt átlag feletti a hőmérséklet egy kialakult magasnyomású légköri képződménynek köszönhetően, s ez a stabil anticiklonáris helyzet tovább fokozta az olvadást, és az egybefüggő jégtakaró szétdarabolódását.

„A tengerjég kiterjedése jelenleg mintegy 6 millió négyzetkilométer, ez kb. 16 százalékkal alacsonyabb, mint a 2013-19 közti évek azonos időszaki átlaga” – magyarázta Dr Gunnar Spreen, a Brémai Egyetem Környezetfizikai Intézetének kutatója, a MOSAiC expedíció tengerjég-vizsgáló csapatának tagja. Arról, hogy ez a helyzet magát a MOSAiC expedíció munkáját miként befolyásolja, a csapat egy másik tagja, Dr. Marcel Nicolaus, az Alfred Wegener Intézet sarkkutató részlegének munkatársa ezt mondta: „Most először fordulhat elő, hogy az olvadást annak helyszínén valós időben tudjuk nyomon követni, műszeres mérésekkel. A MOSAiC jégmezője jelenleg az északi 79. fok 41 percnél és a nyugati 1. fok 51 percnél sodródik.”

A két német kutató jelenleg karanténban várja, hogy útnak indulhasson a Polarstern kutatóhajóra, ahol az expedíció utolsó hónapjaiban dolgoznak majd. Maga a hajó jelenleg a Fram-szorosban van, Grönland és a Spitzbergák közt, fedélzetén az expedíciót vezető Marcus Rex professzorral, aki az Alfred Wegener Intézet légkörkutatója. Rex beszámolt arról, hogy a Polarstern körüli MOSAiC-jégmező, amelyet 2019 októberében választottak az expedíció otthonául, rég feldarabolódott, de még így is rengeteg munkát biztosít számunkra. Július 27-én a jégmező felett 300 méteres magasságban 14 Celsius-fokot, langyos meleget mértek, tehát az olvadás teljes erővel zajlik. A MOSAiC expedíció utolsó szakaszában majd a tengerjég éves ciklusának még hiányzó részét vizsgálják, a fagyást. Ehhez jóval északabbra kell majd hajózni, ahol maga a jelenség lejátszódik. Erre valószínűleg augusztus közepe táján kerül sor, ha az expedíció utolsó legénységcseréje és ellátmány-szállítása megtörtént.

A tengerjég szeptemberre éri el az év során az abszolút minimum kiterjedését, és ahhoz, hogy ne folytatódjon az eddig tapasztalt fokozott olvadás, igen szélsőséges negatív anomáliára lenne szükség.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!