Miért lehet fiataloknál is súlyos a koronavírus-fertőzés?

Szerző: Medical Online
A holland Radboud Egyetem kutatása kimutatta, hogy egyetlen gén hibája miatt is kialakulhat a fiataloknál súlyos koronavírus-fertőzés.

A kutatók akkor kezdtek ilyen irányú vizsgálatokba, amikor egy holland kórházban egy egyébként teljesen egészséges fiatal férfi testvérpár került lélegeztetőgépre SARS-CoV-2 fertőzés miatt.

A kutatók megvizsgálták a két beteg génállományát, és megállapították, hogy a ludas a TLR7-receptor lehet. Az immunrendszer működésében szerepet játszó gének nagy része az X-kromoszómában foglal helyet, ebből a nőknek kettő, a férfiaknak viszont csak egy van, ami azt jelenti, hogy ha a kromoszóma egyik része megsérül, vagy hibás, a másik nem tud helyette „beugrani”. A TLR-gének nagyon fontos szerepet játszanak a különböző patogének felismerésében, valamint az immunrendszer aktiválásában.

„A vizsgált testvérpárnál jó néhány betű hiányzott a TLR7-receptorból” – fejtette ki Alexander Hoischen genetikus, aki részt vett a kutatásban. „Ennek eredményeképp a kódot nem lehet megfelelően olvasni, és alig termelődik TLR7-fehérje a szervezetben. A TLR7 még soha nem volt összekötve a veleszületett immungyengeséggel, de most úgy tűnik, hogy a koronavírus elleni fontos védekezési mechanizmusról van szó.”

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!