A következő hetekben nem fog jelentősen nőni a fertőzöttek száma

Szerző: MTI
A szennyvízből vett minták alapján a következő néhány hétben nem várható, hogy az aktív koronavírusos esetek száma megnő – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője.

A szakértő elmondta: a szennyvíz vizsgálata májusban, vagyis a járvány lecsengésének időszakban kezdődött meg először Budapesten, majd minden megyeszékhelyen elvégezték.

Azóta hetente egyszer vesznek mintát a szennyvízből, hogy a koronavírus örökítő anyagának mennyiségéből következtessenek az átfertőzöttségre – tette hozzá.

Ismertette: a nemzetközi tapasztalatok szerint ha a szennyvízből vett minták emelkedést jeleznek, akkor ezt 4-10 nappal, esetleg két héttel követi az aktív esetek számának emelkedése.

Bár a szakemberek szerte a világban megosztják egymással a saját méréseik eredményét, a környező országokban nem ellenőrzik a szennyvizet, így adatok sincsenek – mondta Vargha Márta.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!