Fertőtlenítsünk, de hogyan?

2020. 08. 02.
|
Az utóbbi időben kiemelt fontosságú minden háztartásban a megfelelő fertőtlenítés. Személyi higiénénkre is jobban figyelünk, és a kézmosáshoz sem egyszerű szappant használunk. De mivel és hogyan érdemes fertőtleníteni, és hogyan akadályozhatjuk meg az allergiás reakciók kialakulását? Erről kérdeztük dr. Kerék Dánielt, a nyíregyházi Korona Gyógyszertár gyógyszerészét.

A fertőtlenítés és a megelőzés kapcsán leggyakrabban a kézmosás kerül szóba. Milyen alternatívák léteznek az egyszerű szappan helyett?

A rendszeres kézmosásnak alapvető személyes higiéniánkhoz kellene tartoznia a mindennapokban, és nem csak a koronavírus elleni védekezés kapcsán. Egy átlagos szappannal vagy folyékony szappannal történő, langyos vizes kézmosás tökéletesen megfelel erre a célra, amennyiben az elégséges ideig (30-60 másodpercig) tart, és a kézfej minden részét érinti, beleértve a kézhátat, a hüvelykujjat, a tenyér közepét és az ujjak közötti területet is.

Amennyiben erre nincs lehetőségünk, például tömegközlekedés vagy bevásárlás során, használhatunk egyéb kézfertőtlenítő készítményeket is: oldatokat, géleket vagy alkohol tartalmú oldattal átitatott, egyszer használatos kendőket is.

Gyakran hallani a baktericid, fungicid, virucid jelzőket a különböző fertőtlenítőszerek kapcsán. Mit jelentenek ezek a kifejezések?

Ha egy fertőtlenítőszeren látjuk ezeket a kifejezéseket, az azt jelenti, hogy az adott szer képes baktériumok (baktericid), gombák és gombaspórák (fungicid), illetve vírusok (virucid) elpusztítására. Ezek a kifejezések nem szinonimák, azaz nem minden baktericid készítmény virucid is egyben! Ha kéz- vagy felületfertőtlenítő szert választunk, a vásárlást megelőzően érdemes tájékozódnunk erről, illetve vegyük figyelembe egyes készítmények behatási idejét is! Ez az az idő, amíg az adott szernek érintkeznie kell a kezünkkel vagy a fertőtleníteni kívánt felülettel ahhoz, hogy a kívánt hatást elérje.

Fontos továbbá a választott készítmény megfelelő alkalmazása is.

Felületi fertőtlenítők esetében nem mindegy, hogy egy fertőtlenítővel átitatott kendővel töröljük át az asztalt, vagy helyesen, a fertőtlenítőt az asztalra spriccelve kivárjuk a behatási időt, és a maradékot távolítjuk el, tiszta, vagy egyszer használatos eszközzel.

Bizonyos kézfertőtlenítő szereket szappan helyett, vizes kézmosáshoz kell alkalmaznunk, míg más szereket nem is szabad lemosnunk vagy leöblítenünk. Figyeljünk a hígításra is. Ezen szerek egy része csak hígítva alkalmazható, míg más készítmények hígítással a hatásukat vesztik.

Mely felületeket érdemes még nagyobb alapossággal és gyakorisággal tisztítanunk?

Érdemes odafigyelnünk minden olyan felületre, amelyet gyakran használunk, illetve amelyeket mások is használhatnak. Ilyenek többek között a tömegközlekedési kapaszkodók, a játszótéri vagy edzőtermi eszközök, a vizes blokkok, illetve az étkezéssel kapcsolatos eszközeink.

A patikákban többféle erősségű alkohol is kapható. Ezt alapvetően mire használják, és elég erős-e ahhoz, hogy jelen helyzetben a felületek tisztítására használjuk?

Gyógyszertárakban 70, illetve 96%-os alkohol kapható, de hatóságilag szabályozott, hogy egy személynek mekkora mennyiség adható ki. 70%-os alkoholból ez 50 gramm, 96%-os alkoholból pedig 300 gramm. Ilyen alkoholt általában enyhe bőrfelszíni sérülések, vagy újszülött csecsemő köldökcsonkjának fertőtlenítésére szoktak alkalmazni. A gyógyszertárakban kapható alkoholnak minden esetben, igazoltan meg kell felelnie a hatályos gyógyszerkönyvben támasztott minőségi követelményeknek, így a gyógyszertárban kapható 70%-os alkohol – bár használható felületek fertőtlenítésére, de – nem feltétlenül a legköltséghatékonyabb megoldás.

Léteznek-e a fertőtlenítésre alkalmas magisztrális készítmények?

A WHO által közzétett receptúra alapján több gyógyszertár készít vagy készített magisztrálisan kézfertőtlenítő oldatot, amely alkalmas víz nélküli kézfertőtlenítésre, illetve felületek fertőtlenítésére is.

A kézfertőtlenítők gyakori használata miatt kisebesedhet a kezünk. Mit tehetünk, ha ez bekövetkezik, milyen szerek segíthetnek a leghatékonyabban?

A gyakori kézmosás és a kézfertőtlenítők alkoholtartalmuk miatt kiszáríthatják a bőrt. Ilyen esetben igyekezzünk inkább a kézmosásra szorítkozni kézfertőtlenítők helyett, és használjunk hidratáló kézkrémet naponta 3-4 alkalommal.

Mit tehetünk, ha egy fertőtlenítő heves allergiás reakciót vált ki?

Ritkán, de előfordulhat, hogy valaki allergiás reakciót mutat a fertőtlenítőszerben található hatóanyagra, esetleg az adalék-, illat- vagy színezőanyagok valamelyikére. Ilyenkor az allergiás reakció hevességétől függ, hogy mi a teendő. Amennyiben enyhe a reakció, akkor elég abbahagynunk az adott termék alkalmazását, de ha a tünetek erősebbek, érdemes felkeresnünk egy gyógyszerészt, aki el tudja dönteni, hogy recept nélkül kapható készítménnyel lehet-e kezelni az adott problémát, vagy orvoshoz irányít.

Sokan különböző fertőtlenítőket öntenek össze, így akár veszélyes anyagok is létrejöhetnek, amik égési sérülést, vagy belélegezve légzőszervi károsodást okozhatnak. Melyek a legveszélyesebb anyagok?

A klasszikus példa erre, amikor valaki WC-tisztításhoz használ egyszerre hipót és vízkőoldó szert. Soha ne keverjünk fertőtlenítő szereket, mindig válasszuk ki a megfelelő készítményt, és alkalmazzuk azt az előírásoknak megfelelő módon!

„Tájoló” kvíz

Ha januárban kitölti Tájoló kvízünket, megnyerheti az IBUSZ retro táskáját, amit kifejezetten azoknak ajánlunk, akik bíznak abban, hogy a korlátozások után idén kinyílhat a világ, és végre becsomagolhatja mindenki az útipoggyászát!

E havi Tájoló kvízünk kérdéseire a válaszokat korábbi cikkeinkben találhatják a szimpatika.hu oldalon. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt az oldal tetején található keresés funkció!

Játszom » Mi ez a játék? Részletek és szabályok »

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
349 149
Kórházban:
4 600
Elhunyt:
11 177
Tesztek:
2 918 096
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2021.01.15. 08:45
Januári akció

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 899 Ft

189,9 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Centrum® Nőknek 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® Férfiaknal 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

BioCo C+Cink RETARD C-vitamin 1000 mg filmtabletta

100 db családi csomag

2 849 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

PAXIRASOL® 8 mg tabletta

30 db

1 349 Ft

45 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 399 Ft

36,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Sterillium® Gel kézfertőtlenítő gél

100 ml

1 399 Ft

14 Ft/ml
Kézfertőtlenítőszer

Acneminum tabletta

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum NEO golyócskák

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 249 Ft

1124,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 199 Ft

110 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret belsőleges oldatos cseppek

100 ml

3 049 Ft

30,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

10 db

2 299 Ft

229,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepfen 8,75 mg szopogató tabletta

24 db

2 249 Ft

93,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flamborin® 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 099 Ft

55 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal Neo szirup cseppfogó üvegbetéttel

200 ml

2 049 Ft

10,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC LONG 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 249 Ft

224,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin erdei gyümölcs szopogató tabletta

20 db

1 849 Ft

92,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 147 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Vegnum Multi-D étrend-kiegészítő multivitamin kapszula

30 db

3 799 Ft

126,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el