Máshogy fáj a nőnek

2010. 09. 18.
Szerző: Szimpatika
A nők sokkal intenzívebben élik meg a fájdalmat – és magasabb számban – mint a férfiak, de még nem tudni, hogy miért.
A nők az idők kezdete óta mondják, hogyha a férfiaknak kéne szülniük, akkor az egész emberi faj már rég kihalt volna, mivel a férfiak képtelenek lenének elviselni a fájdalmat.

Ezt nem tudhatjuk biztosan, mivel –eddig- még nem sikerült bizonyítani. A tények viszont azt mutatják, hogy a nők érzékenyebbek a fájdalomra.

„ A közhiedelemmel ellentétben a nőknek a alacsonyabb a fájdalomküszöbük és kevésbé tudják elviselni a fájdalmat" – mondta dr. Roger Fillingim, a floridai egyetem fájdalomszakértője és viselkedéskutatója.

Amikor az önkénteseket a kísérlet során egy növekvő fájdalomstimulusnak tették ki ( például folyamatosan emelkedő hőmérsékletű hőhatásnak), a nők hamarabb kérték a kísérlet befejezését, mondta dr. Fillingim.

Ez magyarázhatja azt, hogy a krónikus fájdalommal járó betegségek, mint például az artritisz vagy a migrén miért gyakoribbak a nők körében. A fibromialgia – egy, az egész testben szétterjedő, kínzó fájdalommal, krónikus fáradtsággal és egyéb tünetekkel is járó - betegség hétszer gyakrabban fordul elő a nőknél, mint a férfiaknál.

Az hogy pontosan a nők miért érzik intenzívebben – és magasabb számban – a fájdalmat a férfiaknál, rejtély marad. Egyáltalán nem arról van szó, hogy a nők nem olyan kemények. A fájdalom összetett jelenség és az, hogy milyen reakciót vált ki valakiből befolyásolja a testi, lelki és kulturális tényező.

„A nőknek több fájdalmat kell elviselniük, mint a férfiaknak." – mondja Fillingim- „ sok a kérdés, és még nem találtunk egy konkrét választ"

A kérdés marad, de úgy tűnik, hogy a női test és elme máshogy dolgozza fel a fájdalmat. Ezek a különbségek a fájdalomérzékelés több szempontjából hathatnak, például, hogy a nők lelkileg hogyan dolgozzák fel a fájdalmat és hogy milyen kezelési módszerek lehetnek hatásosak náluk.

Más test, más fájdalom

A nemi hormonok is felelősek lehetnek azért, hogy a nők és férfiak különböző módon élik meg a fájdalmat, mondják a szakértők.

Az ösztrogén nevű női nemi hormon szintje, ami a menstruációs ciklustól függően ingadozik, majd a menopauzába lépve szintje lecsökken kapcsolatban állhat a nők fájdalomküszöbének változásaival, mondta Jennifer F. Kelly az atlantai viselkedéstudományi központ vezető pszichológusa.

A kapcsolatokat nehéz kibogozni. Néhány kutatás azt mutatta ki, hogy a nők érzékenyebben reagálnak a fájdalomra, mikor az ösztrogén szintjük alacsony (a menstruáció alkalmával például) még mások pont az ellenkezőjét mutatták ki. „ Még most sem tisztázott, hogy az ösztrogén növeli vagy csökkenti –e a fájdalmat" – mondta Fillingim.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!