Miért nem múlik el az ekcéma?

Szerző: Dermatica
Az ekcéma (más néven dermatitis) egy viszketéssel, a bőr kipirosodásával, esetleg nedvedzésével járó, nem fertőző bőrgyulladás, amelyről az érintettek tudják, hogy hol „elmúlik”, hol belobban. De vajon miért nem lehet örökre megszabadulni ettől a kínzó, viszkető betegségtől?

Mivel az ekcéma gyermekeket és felnőtteket is érint, valamint több típusa ismert, ezért nehéz pontosan megmondani, mi ront, és mi javít a helyzeten, de vannak olyan szabályszerűségek, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

ATÓPIÁS DERMATITIS

A legtöbbször már csecsemő- vagy gyermekkorban jelentkező tünetekhez (nedvedző, viszkető hólyagok, kipirosodás) felnőttkorban leggyakrabban a bőrszárazság is társul, ami a vakarással súlyosbítva gyakran vezet kisebesedéshez, ami akár felül is fertőződhet. Ez esetben elég nagy az öröklődés szerepe, sokaknak a családjában előfordul allergia és/vagy asztma, bár kialakulhat kontaktallergia talaján is. Az ekcéma állapotán gyakran ront a stressz, így ennek oldása is jótékonyan hathat a betegségre. 

SEBORRHEÁS EKCÉMA

A faggyúmirigyek túlműködése miatt alakulhat ki ez a hámlással járó típus, amely elsősorban a homlokon, homlok-hajas fejbőr határán, az orr mellett és a fejbőrön jelentkezik, és piros, szárazon hámló, olykor zsíros foltokkal mutatkozik meg.

KONTAKT DERMATITIS

Ez a típus úgy jön létre, hogy a bőrrel kontaktusba, kapcsolatba kerülő bizonyos anyag hatására allergiás reakció lép fel. Ezek az anyagok többnyire kozmetikumok, illatosító anyagok, fémek. Főként a vegyi anyagokkal dolgozókat érinti egy másik ekcéma típus, az irritatív ekcéma, amelynek lényege, hogy irritatív hatású anyagokkal érintkezve a bőr kipirosodik, esetleg hólyagok jelennek meg rajta. Ennek krónikus verziójára jellemző, hogy az anyaggal érintkező bőrterület megvastagodik, barnássá színeződik.

FOTOALLERGIÁS KONTAKT EKCÉMA

Ez az ekcéma típus akkor alakul ki, ha a bőrön lévő valamilyen anyag (leggyakrabban kozmetikum, parfüm, napozótermék) és a napfény együttes hatására viszkető, vörös foltok jelentkeznek. Ez lehet a mellékhatása néhány, ún. fényérzékenyítő gyógyszernek is.

MIÉRT NEM MÚLIK EL?

– Az ekcéma kezelésének fő nehézsége abban keresendő, hogy számos tényező hozzájárulhat a kialakulásához és a kiújulásához. Nem csak a stressz, az egyes allergén vagy irritatív anyagok, de az erős genetikai hajlam is, amelyet nyilván nem lehet befolyásolni – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Természetesen ami beazonosíthatóan hozzájárul a tünetek fennmaradásához, azt lehetőleg ki kell iktatni, legyen szó élelmiszerről, ruhaanyagról, fémről vagy kozmetikumról, tisztítószerről. Elhagyhatatlan teendő a hidratálás, az elveszített zsírok, lipidek pótlása, amely tünetmentes állapotban is fontos, hiszen enélkül könnyen romlanak a tünetek. Nem ajánlott azonban illatosított, színezett bőrápolókat választani, legjobb kikérni a bőrgyógyász véleményét, és speciálisan az ekcémás bőr ápolására kifejlesztett illatanyag- és színezékmentes készítményeket használni.
Mindent egybevetve azonban a gondos életvitel ellenére is időnként számolni kell a tünetek fellángolásával. Az orvos által elrendelt helyi gyulladáscsökkentő készítmények rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást, ami komoly fellélegzés a páciensnek. A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi készítményeket, krémeket, kenőcsöket is alkalmazunk, amelyekkel fenntartható a hosszabb tünetmentes állapot. A személyre szabottan kiválasztott immunmoduláló szerek úgy akadályozzák meg a gyulladás kialakulását, hogy közben nem károsítják a bőr szerkezetét és hosszú távon is biztonságosak. A sikeres kezelésben az állapottól függően más kiegészítő eljárás is szóba jöhet, mint például viszketéscsillapító szerek, speciális orvosi fényterápiára, gyógyszerek.

Forrás: Dermatica

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!