Mikor van rá szükség és mi a góckutatás menete?

Szerző: Immunközpont
Forrás: Immunközpont
A gócok olyan „idegen elemek” a szervezetben, amelyek az immunrendszertől elzárt helyen találhatóak, vagyis annak ellenére, hogy jelenlétük immunválaszt indít be a szervezetben, az immunrendszer mégsem tud megküzdeni velük.

Ez a folyamatos és eredménytelen harc, az állandósult immunreakció különböző tüneteket okoz – eginkább olyan panaszokat, amelyek az általános közérzetet, a beteg életminőségét rontják.

A góc – amely alatt leggyakrabban a fertőzéses eredetű gócot, a szervezet egy rejtett pontján folyamatosan fennálló fertőzést értünk – számos tünetet eredményezhet. Így góckutatás szükségessége, indokoltsága merülhet fel, akinél az alábbiak tapasztalhatóak:

 – hajhullás

 – bőrkiütés

 – ízületi gyulladás

 – hőemelkedés

 – veseproblémák

 – fáradékonyság

 – szemgyulladás

Ezek a tünetek legtöbbször heteken, hónapokon keresztül fennállnak. Megjelenésükre a nagy változékonyság a jellemző. Így előfordulhat, hogy csak egy tünet jelentkezik, de olyan is, hogy több tünet egyszerre vagy felváltva.

A góc keresése, a góckutatás szükségessége akkor merül fel, amikor a tünetek – a tüneti kezelések ellenére – megmaradnak, a kezelést követően újra és újra visszatérnek.

Fertőzéses eredetű góc

A góc leggyakoribb formája. Ilyenkor valahol a szervezetben, egy elzárt helyen valamilyen baktérium (esetleg vírus) él folyamatosan, amit a szervezet nem tud elpusztítani. Az állandó jelenlét, az imunrendszer góc általi folyamatos ingerlése viszont az egész szervezet immunrendszerének működését megváltoztatja, ezáltal a góctól távoli, azzal „kapcsolatban nem lévő” szervekben okozva tüneteket.

A leggyakoribb fertőzéses góc helyek, gócpontok lehetnek: a fogak, a mandula, a húgyutak.

Nem fertőzés eredető góc

A fent említett fertőzéses góc mellett számos olyan kórállapot létezik, amikor a gócot valamilyen immunrendszert érintő betegség okozza. Ilyen betegség, kórállapot lehetnek az autoimmun betegségek, a daganatos megbetegedések, implantátumok vagy a szervátültetés.

Góckutatás

A góc sokféle kóroki háttere, szerteágazó tünetei miatt legjobb, ha a góckutatást infektológus, immunológus szakorvos irányítja. A góc keresése, a góckutatás során gyakran szükséges, hogy a fertőzéses gócok helyeit különböző szakorvosi vizsgálatok során megvizsgálják, a góc jelenlétét megállapítsák / elvessék.

Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni?

Az állandósult immunreakció miatt a gócok környezetében – például az orrüregben, fogakban, mandulákban, ízületekben – gyulladások alakulhatnak ki. A szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat a CRP-szint emelkedése mutatja, de erre utalhat a gyorsult vérsüllyedés is. Ezeket az értékeket vérvizsgálattal lehet kimutatni.

Fül-orr-gégészet

Fertőzéses góc fül-orr-gégészeti területen előfordulhat mandulagyulladás, orr-melléküreg-gyulladás formájában. A kizáráshoz, megerősítéshez szükséges megfelelő a képi diagnosztikai eszköz (fiberoszkóp, merev endoszkóp, 3D CT), valamint egy gyakorlott szakorvos.

Fogászat

A fogak gyökerénél gyakran kialakulhat tünetmentes, fertőzéses góc. Ennek kizárása, megerősítése leghatékonyabban a 3D CT-vizsgálattal történik.

Góckutatást követő góctalanítás

Amennyiben a góc azonosítása sikerrel járt, úgy azt kezelni szükséges. A kezelését az adott terület szakorvosa tudja elvégezni. Lokalizált fertőzéses góc esetében a fül-orr-gégész, fogorvos, urológus; általános nem fertőzéses, illetve pl. perzisztáló vírusfertőzés esetén pedig az immunológus-infektológus.

A góckutatás során fontos, hogy kiderítsük, hogy az egész szervezetet érintő elváltozásról van-e szó, vagy egyetlen szerv betegségéről. Hiábavaló a mandulák eltávolítása, de egy gócosnak vélt fog kihúzása sem fogja elmulasztani a tüneteinket, ha a problémánk valójában immunológiai eredetű. Ezt a megfelelő vizsgálatok elvégzése, a beteg alapos kikérdezése, és a laboreredményeknek a beteg tüneteivel történő összevetésével tudjuk megállapítani. Amennyiben a tünetek oka immunológiai eredetű, akkor nem elég a tüneti kezelés vagy az adott góc eltávolítása. Ilyen esetben a gyulladásos folyamatok gátlásával, gyógyszeres kezeléssel lehet javulást elérni.

Forrás: immunkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!