Öt perc pihenés mindenkinek jár

2010. 09. 16.
Szerző: Schmelzer Tekla
Nincs is megnyugtatóbb annál, mint egy pihenő állat látványa. Egy alvó kutyán vagy egy szundikáló macskán látszik, hogy a teste feszültségtől mentes, az elméje kikapcsolt és egy másik, békés üzemmódban működik tovább. A mostani stresszes életvitelünk miatt a legtöbb ember elvesztette ezt a fajta képességét, így most újra meg kell tanulnunk.
A napi szintű relaxáció segít elűzni a nyugtalanságot és felszabadítani a testünket és elménket a napi gondok terhe alól. A zene, egy forró fürdő vagy egy séta a parkban már bevált kikapcsolódási mód lehet egyesek számára, ám másoknál ez nem működik ilyen egyszerűen.

Ha úgy érezzük, hogy segítségre van szükségünk a relaxáció technikájának elsajátításához, látogassunk el egy erre specializálódott meditációs órára. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkkel és tanácsokért bátran forduljunk háziorvosunkhoz.

Hogyan kezdjünk bele ?

1. Válasszunk egy csendes helyet, ahol nem zavar senki.

2. Mielőtt elkezdenénk, óvatosan végezzünk pár nyújtógyakorlatot, hogy ellazítsuk az

izmainkat.

3. Helyezzük magunkat kényelembe, ha úgy tetszik ülhetünk vagy le is fekhetünk.

4. Kezdjünk el lassan és mélyen lélegezni, nyugodtan és erőltetés nélkül.

5. Először feszítsük meg, majd lazítsuk el a testrészeinket a lábfejtől kezdve, felfelé haladva, egész a fejig és az arcig.

6. Ahogy az egyes részekre koncentrálunk, gondoljunk melegségre, érezzük, ahogy a testünk elnehezül és ellazulunk

7. Minden negatív gondolatot tegyünk félre, az agyunk egy hátsó szegletébe és képzeljük el, ahogy tovalebegnek.

8. Ne próbáljunk meg „erőből" ellazulni, hagyjuk, hogy az izmaink maguktól ernyedjenek el

9. Hagyjuk az elménket kiürülni. Néhányan különösen megnyugtatónak találják, ha egy szép, nyugodt helyet képzelnek maguk köré, mint például egy virágos kertet vagy egy mezőt.

10. Folytassuk ezt úgy 20 percig, majd egy mély lélegzetet véve nyissuk ki a szemünket, de ne álljunk fel rögtön, maradjunk ülve vagy fekve még néhány pillanatig, mielőtt felkelnénk.

Fontos, hogy olyan napirendet alakítsunk ki, amiben elég időt tudunk elkülöníteni a napi kikapcsolódást segítő gyakorlataink számára.

A relaxáció az egyik leghatékonyabb önsegítő – foglalkozás a mentális egészségünk megőrzése érdekében. Hasznos kiegészítő gyakorlat lehet bármely orvosi kezeléshez és eredményes lépéseket tehetünk vele a stressz és nyugtalanság kialakulása ellen.

A relaxációs technikákat két nagy kategóriára oszthatjuk: az egyik a testnek, a másik az elmének szóló csoport. Természetesen a testközpontú gyakorlatoknak is van hatása a lélekre, de az ellazult test még nem jelent mentességet egy folytonosan zakatoló, nyugtalan agytól, viszont segíthet kordában tartani azt. Tehát a legjobb eredmény elérése érdekében mindkét technikát érdemes elsajátítani.

Forrás:  BBC

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!