Bőrfiatalítás: sok lehetőség áll rendelkezésre

2020. 07. 20.
Szerző: Medicalonline
|
Az egészség, a társadalmi jólét pozitív megítéléséhez ma hozzátartozik a fiatalos megjelenés. Azok a tevékenységek, melyek a bőr öregedését késleltetik, illetve fiatalítását szolgálják (kozmetikumok, peeling, lézer, mezoterápia, botulinumtoxin, fillerek, bioszálak), egyre népszerűbbek. A bőrgyógyászat rohamosan fejlődő ágazata a kozmetológia, az esztétikai bőrgyógyászat.

Az öregedés genetikailag kódolt és a környezet által is jelentősen befolyásolt, intenzíven tanulmányozott, de pontosan nem ismert biológiai folyamat. A bőr szempontjából megkülönböztetünk természetes (kronológiai/intrinsic) és a külső körülmények (UV-sugárzás, dohányzás, légszennyezés stb.) által fokozott (extrinsic) öregedést. A környezeti faktorok közül az egyik legjelentősebb a napfény ultraibolya spektruma, mely a speciális photoagingért felelős.

Az öregedő bőr jellemzői

A természetesen öregedő bőrre a sorvadás, az extracellularis mátrix alap és rost anyagainak fogyása, valamint az általános sejtszámcsökkenés jellemző. Mindezek klinikailag a bőr atrófiájában, rugalmatlanságában, ráncosodásában, sápadtságában nyilvánulnak meg. A szubkután zsírszövet átrendeződik, a csont tömege is csökken, átrendeződik, ami az arcon a fiatalos „V” alakkal szemben „A” alak létrejöttében nyilvánul meg. Itt a gravitáció lefelé ható erői lógó, csüngő megjelenést kölcsönöznek az arc szöveteinek. A kor előrehaladtával eleinte csak dinamikus, az izommozgásokkal összefüggő ráncok jelennek meg, majd ezek állandósulnak, és statikus ráncok is felfedezhetővé válnak az összességében rugalmatlan arc és nyaki bőrön, ahol a folyamat a legszembetűnőbb. Jelentős egyéni különbség mutatkozik a megjelenés idejében és mértékében. A photoaginget a bőr egyenetlensége, helyenként atrófia, máshol keratosisok, az irhában funkciót vesztett elasztikus rostok felhalmozódása (elastosis), kollagéndegradáció, hipo-/hiperpigmentáció és helyenként fokozott vaszkularizáció, valamint növedékek keletkezése jellemzi. A photoaging már egészen fiatalon elinduló folyamat, és például speciális fény alatt fotózva tinédzsereken is látható a pigmentegyenetlenség.

Az UV fény szerepe

Az UV fény nemcsak fokozza a bőr öregedését, de karcinogén is. Ellene a bőr a melaninpigmentáció fokozódásával (lebarnulás) és különböző gyökfogó enzimek, molekulák, javító fehérjék szintjének növelésével védekezik. Ebből következik, hogy bár az UV fény a D-vitamin termeléséhez és az általános egészséghez elengedhetetlenül fontos, a lebarnulás már nem kedvező a bőr egészsége szempontjából. A D-vitamin termelődéséhez nem szükséges barnulást is előidéző mennyiségű UV fény. Miután az arc, karok korai öregedésében az UV fény jelentős szerepet játszik, így az idő előtti túlzott öregedés megelőzésének egyik fontos eszköze a megfelelő fényvédelem: ruházat, (hosszú ujjú, kalap, napszemüveg) a napon tartózkodási szokások (árnyék, délidőben csökkentett szabadidős tevékenység), fényvédők használatában nyilvánul meg. Nem véletlen, hogy ma szinte minden jó minőségű nappali kozmetikum tartalmaz fényvédőt.

A bőr fiatalos megjelenésének megőrzése

A bőr fiatalos megjelenésének megőrzését az általános egészség megőrzésében is jelentős tényezők, mint egészséges életmód (mozgás, mediterrán alacsony kalóriatartalmú diéta, folyadékfogyasztás) segítik. A bőr barrier megőrzése és javítása fontos bőrápolási szempont. A hám zsírtartalmát kíméletesen eltávolító, lemosók alkalmazása, majd emolliensek (krémek) rendszeres használata elsődleges teendő. A hatóanyagok tekintetében a lokális retinoidokról van a legtöbb bizonyíték. Miután a retinsav szisztémásan teratogén, lokálisan is csak orvosi rendelvényre alkalmazható. Az A-vitamin más származékai fiatalító hatásáról kevesebb bizonyíték van, viszont ezek biztonsággal használhatók, így sok kozmetikum tartalmazza. A C-vitamin, a növényi flavonoidok széles körben használt antioxidáns hatóanyagok, bizonytalan klinikai evidenciákkal.

A mindennapi bőrápolás mellett számos olyan orvosi tevékenység van, amely a bőr fiatalítását (rejuvenáció) célozza meg. A hám felső rétegeinek eltávolítása (peeling) bizonyítottan megújítja nemcsak magát a hámot, hanem az irhát is. Ennek mértéke arányos az eltávolítás mélységével. Minél mélyebben történik a peeling, annál hatékonyabb fiatalító hatás várható, de néhány hónapnak el kell telnie a végleges eredmény eléréséig. Az eltávolítás történhet mechanikusan (fizikai eszközzel, hideg hatással, plasma), kémiai úton, de speciális fény (CO2, Er:YAG laser) segítségével is. Nagyon felületes, a szaruréteget célzó peelinget végezhet kozmetikus, de ha a hám élőrétegét is érinti az eltávolítás, az orvosi feladat. A kémiai peelinghez különböző savak (triklórecetsav, alfa- és béta-hidroxisavak [gyümölcssav]) használatosak, a magasabb koncentrációk mélyebb hámlasztást eredményeznek. A beavatkozások után vörösség, majd néhány nap múlva hámlás észlelhető. Az igazán mély, dermist is érintő peelingek dermabrázióval, krioterápiával, de leginkább ablatív lézerekkel végezhetők. Ezek után 4−14 nap sebgyógyulási periódus szükséges a mélységtől függően, így az az idő, amíg közösségbe nem mehet (down time) a páciens, viszonylag hosszú. A gyógyulási periódus csökken, ha a lézerrel nem az egész hám kerül eltávolításra, hanem csak kis lyukak, frakcionáltan a teljes felület bizonyos százalékában. A hatékonyság azonban kisebb, viszont gyakrabban ismételhető a kezelés.

Tűszúrásokkal indukált rejuvenáció

A hám és irha részleges megsértése és sebgyógyulás, rejuvenáció indukálható multiplex tűszúrásokkal is (mezoterápia), mely során hatóanyagok (vitaminok, hialuronsav, antioxidánsok) is bejuttathatóak. A dermaroller nagyon sok kis tűt tartalmazó henger, amely különböző tűhosszúsággal kapható. Ez szintén alkalmas a kollagéntermelés indukciójára és kombinálható hatóanyagok bejuttatásával is. A mélyebb peelingek és tűs kezelések érzéstelenítést igényelnek.

Nem ablatív fiatalító eljárások

Népszerűek a nem ablatív (a hám eltávolítását nem igénylő) eszközös fiatalító eljárások. Ezek lényege többnyire az irhában hőhatás előidézése és ezáltal a kollagénrostok összehúzása, a kötőszövet koagulálása. Sebgyógyulási folyamat indul el, mely során az irha megújul. Alkalmazható infra tartományú fény (lézerek, magas energiájú pulzáló fény [IPL], LED), rádiófrekvencia, mikrohullám folyamatos vagy frakcionált módon is. Előny, hogy gyakorlatilag nincs down time, viszont kevésbé mérhető és megjósolható az eredményessége, amely csak hónapok után éri el végleges hatását.

Fillerek

A szervezet saját megújító folyamatain kívül bevihetünk teret kitöltő anyagokat, fillereket is a bőrbe. Ezek egy része tartósan a szervezetben marad (ritkán alkalmazott), más részük egy idő után lebomlik. Az állati eredetű kollagént, mint fillert ma már nem használjuk. A legnépszerűbb a kötőszöveti alapállományt is alkotó hialuronsav. Féléletideje rövid, ezért különböző keresztkötésekkel különböző sűrűségű változatai kaphatók, melyek indikációi is így eltérőek. Használható mélyebb szövetben a hiány pótlására, például orca, ajak feltöltésére, de mélyebb vagy felületesebb ráncok kitöltésére, valamint az irha általános hidrálására is (boosterek). Az aszepszis-antiszepszis szabályainak betartásával a fertőzések mint mellékhatás elhanyagolhatók, de véletlenül érbe jutva súlyos bőrnekrózist, nagyon ritkán a. centralis retinae occlusiót is okozhat. Az arc pontos anatómiájának ismerete elengedhetetlen a biztonságos alkalmazásukhoz. Az eljárást végző orvosnak az esetleges szövődmények elhárítására felkészültnek kell lennie.

Drakula-terápia

A növekedési faktorok, citokinekben gazdag saját, trombocitadús plazma- (platelet rich plasma [PRP]) vagy közkeletű nevén Drakula-terápiának − annak ellenére, hogy széles elméleti irodalmi alappal rendelkezik − bőrfiatalító hatásáról kevés jó minőségű bizonyíték van.

Bioszálak

A jelentősebben megereszkedett bőr felhúzására, feszesítésére alkalmasak az idővel degradálódó, de kollagénindukciós hatással is rendelkező bioszálak (thread lifting).

Botoxkezelés

A dinamikus ráncok kezelésére kiváló és világszerte a legszélesebb körben alkalmazott esztétikai beavatkozás a botulinumtoxin A (BT) intramuscularis injekció adása, amely az izom-összehúzódást, verejtékezést csökkenti. Az injekció beadása utáni 3−7. napra alakul ki a teljes hatása, és 3−6 hónapig tart. A pontos anatómiai ismeret lehetővé teszi az egyénre szabott alkalmazását. A cél a természetes megjelenés, nem az izmok teljes bénítása. Mellékhatásként az injekció helyén esetleges bevérzés, átmeneti szemhéjptosis, extrém ritkán allergia fordulhat elő a kissé gyakoribb átmeneti fejfájás mellett. Ha a hatás már eltűnt, ismételhető.

Szőrtelenítő eljárások

A szőrzet is része az esztétikus megjelenésnek. A fokozott szőrnövekedés nagyon hatékonyan csökkenthető lézeres szőrtelenítő eljárásokkal, melyek nem végleges szőrtelenséget, de tartós jó kozmetikai eredményt ígérhetnek.

Érdemes időben elkezdeni

A fenti dermato-kozmetológiai eljárások alkalmazását kellő időben, fiatalabb életkorban érdemes elkezdeni, és folyamatosan az egyén igényeinek megfelelően folytatni, hogy megfelelő állagmegőrzést érjenek el, és természetes hatást biztosítsanak. Mindezek hozzájárulnak az egyén pszichoszociális egészségi állapotának javulásához.

Forrás: medicalonline.hu

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
23 077
Aktív eset:
17 248
Gyógyult:
5 099
Elhunyt:
730
Karanténban:
25 017
Mintavétel:
680 335
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.09.26. 08:58

A nyitólapról ajánljuk

Szeptemberi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 520 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 940 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exolorfin 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 900 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Paranit fejtetű és serke elleni sampon + fésű

200 ml

3 190 Ft

16 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 520 Ft

760 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Natúr C-vitamin csipkebogyó kivonattal 1200 mg

80 db

2 060 Ft

25,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

24 db

1 380 Ft

57,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 670 Ft

222,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® Mentol szopogató tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Herbion® izlandi zuzmó 6 mg/ml szirup

150 ml

1 640 Ft

10,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apetister junior málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 650 Ft

16,5 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 300 Ft

46 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

1 015 Ft

16,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 880 Ft

81,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

2 080 Ft

20,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Otrivin Extra 1 mg/ml + 50 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 100 Ft

210 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 480 Ft

116 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízben

30 db

2 180 Ft

72,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 380 Ft

138 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el