Bőrfiatalítás: sok lehetőség áll rendelkezésre

2020. 07. 20.
Szerző: Medicalonline
|
Az egészség, a társadalmi jólét pozitív megítéléséhez ma hozzátartozik a fiatalos megjelenés. Azok a tevékenységek, melyek a bőr öregedését késleltetik, illetve fiatalítását szolgálják (kozmetikumok, peeling, lézer, mezoterápia, botulinumtoxin, fillerek, bioszálak), egyre népszerűbbek. A bőrgyógyászat rohamosan fejlődő ágazata a kozmetológia, az esztétikai bőrgyógyászat.

Az öregedés genetikailag kódolt és a környezet által is jelentősen befolyásolt, intenzíven tanulmányozott, de pontosan nem ismert biológiai folyamat. A bőr szempontjából megkülönböztetünk természetes (kronológiai/intrinsic) és a külső körülmények (UV-sugárzás, dohányzás, légszennyezés stb.) által fokozott (extrinsic) öregedést. A környezeti faktorok közül az egyik legjelentősebb a napfény ultraibolya spektruma, mely a speciális photoagingért felelős.

Az öregedő bőr jellemzői

A természetesen öregedő bőrre a sorvadás, az extracellularis mátrix alap és rost anyagainak fogyása, valamint az általános sejtszámcsökkenés jellemző. Mindezek klinikailag a bőr atrófiájában, rugalmatlanságában, ráncosodásában, sápadtságában nyilvánulnak meg. A szubkután zsírszövet átrendeződik, a csont tömege is csökken, átrendeződik, ami az arcon a fiatalos „V” alakkal szemben „A” alak létrejöttében nyilvánul meg. Itt a gravitáció lefelé ható erői lógó, csüngő megjelenést kölcsönöznek az arc szöveteinek. A kor előrehaladtával eleinte csak dinamikus, az izommozgásokkal összefüggő ráncok jelennek meg, majd ezek állandósulnak, és statikus ráncok is felfedezhetővé válnak az összességében rugalmatlan arc és nyaki bőrön, ahol a folyamat a legszembetűnőbb. Jelentős egyéni különbség mutatkozik a megjelenés idejében és mértékében. A photoaginget a bőr egyenetlensége, helyenként atrófia, máshol keratosisok, az irhában funkciót vesztett elasztikus rostok felhalmozódása (elastosis), kollagéndegradáció, hipo-/hiperpigmentáció és helyenként fokozott vaszkularizáció, valamint növedékek keletkezése jellemzi. A photoaging már egészen fiatalon elinduló folyamat, és például speciális fény alatt fotózva tinédzsereken is látható a pigmentegyenetlenség.

Az UV fény szerepe

Az UV fény nemcsak fokozza a bőr öregedését, de karcinogén is. Ellene a bőr a melaninpigmentáció fokozódásával (lebarnulás) és különböző gyökfogó enzimek, molekulák, javító fehérjék szintjének növelésével védekezik. Ebből következik, hogy bár az UV fény a D-vitamin termeléséhez és az általános egészséghez elengedhetetlenül fontos, a lebarnulás már nem kedvező a bőr egészsége szempontjából. A D-vitamin termelődéséhez nem szükséges barnulást is előidéző mennyiségű UV fény. Miután az arc, karok korai öregedésében az UV fény jelentős szerepet játszik, így az idő előtti túlzott öregedés megelőzésének egyik fontos eszköze a megfelelő fényvédelem: ruházat, (hosszú ujjú, kalap, napszemüveg) a napon tartózkodási szokások (árnyék, délidőben csökkentett szabadidős tevékenység), fényvédők használatában nyilvánul meg. Nem véletlen, hogy ma szinte minden jó minőségű nappali kozmetikum tartalmaz fényvédőt.

A bőr fiatalos megjelenésének megőrzése

A bőr fiatalos megjelenésének megőrzését az általános egészség megőrzésében is jelentős tényezők, mint egészséges életmód (mozgás, mediterrán alacsony kalóriatartalmú diéta, folyadékfogyasztás) segítik. A bőr barrier megőrzése és javítása fontos bőrápolási szempont. A hám zsírtartalmát kíméletesen eltávolító, lemosók alkalmazása, majd emolliensek (krémek) rendszeres használata elsődleges teendő. A hatóanyagok tekintetében a lokális retinoidokról van a legtöbb bizonyíték. Miután a retinsav szisztémásan teratogén, lokálisan is csak orvosi rendelvényre alkalmazható. Az A-vitamin más származékai fiatalító hatásáról kevesebb bizonyíték van, viszont ezek biztonsággal használhatók, így sok kozmetikum tartalmazza. A C-vitamin, a növényi flavonoidok széles körben használt antioxidáns hatóanyagok, bizonytalan klinikai evidenciákkal.

A mindennapi bőrápolás mellett számos olyan orvosi tevékenység van, amely a bőr fiatalítását (rejuvenáció) célozza meg. A hám felső rétegeinek eltávolítása (peeling) bizonyítottan megújítja nemcsak magát a hámot, hanem az irhát is. Ennek mértéke arányos az eltávolítás mélységével. Minél mélyebben történik a peeling, annál hatékonyabb fiatalító hatás várható, de néhány hónapnak el kell telnie a végleges eredmény eléréséig. Az eltávolítás történhet mechanikusan (fizikai eszközzel, hideg hatással, plasma), kémiai úton, de speciális fény (CO2, Er:YAG laser) segítségével is. Nagyon felületes, a szaruréteget célzó peelinget végezhet kozmetikus, de ha a hám élőrétegét is érinti az eltávolítás, az orvosi feladat. A kémiai peelinghez különböző savak (triklórecetsav, alfa- és béta-hidroxisavak [gyümölcssav]) használatosak, a magasabb koncentrációk mélyebb hámlasztást eredményeznek. A beavatkozások után vörösség, majd néhány nap múlva hámlás észlelhető. Az igazán mély, dermist is érintő peelingek dermabrázióval, krioterápiával, de leginkább ablatív lézerekkel végezhetők. Ezek után 4−14 nap sebgyógyulási periódus szükséges a mélységtől függően, így az az idő, amíg közösségbe nem mehet (down time) a páciens, viszonylag hosszú. A gyógyulási periódus csökken, ha a lézerrel nem az egész hám kerül eltávolításra, hanem csak kis lyukak, frakcionáltan a teljes felület bizonyos százalékában. A hatékonyság azonban kisebb, viszont gyakrabban ismételhető a kezelés.

Tűszúrásokkal indukált rejuvenáció

A hám és irha részleges megsértése és sebgyógyulás, rejuvenáció indukálható multiplex tűszúrásokkal is (mezoterápia), mely során hatóanyagok (vitaminok, hialuronsav, antioxidánsok) is bejuttathatóak. A dermaroller nagyon sok kis tűt tartalmazó henger, amely különböző tűhosszúsággal kapható. Ez szintén alkalmas a kollagéntermelés indukciójára és kombinálható hatóanyagok bejuttatásával is. A mélyebb peelingek és tűs kezelések érzéstelenítést igényelnek.

Nem ablatív fiatalító eljárások

Népszerűek a nem ablatív (a hám eltávolítását nem igénylő) eszközös fiatalító eljárások. Ezek lényege többnyire az irhában hőhatás előidézése és ezáltal a kollagénrostok összehúzása, a kötőszövet koagulálása. Sebgyógyulási folyamat indul el, mely során az irha megújul. Alkalmazható infra tartományú fény (lézerek, magas energiájú pulzáló fény [IPL], LED), rádiófrekvencia, mikrohullám folyamatos vagy frakcionált módon is. Előny, hogy gyakorlatilag nincs down time, viszont kevésbé mérhető és megjósolható az eredményessége, amely csak hónapok után éri el végleges hatását.

Fillerek

A szervezet saját megújító folyamatain kívül bevihetünk teret kitöltő anyagokat, fillereket is a bőrbe. Ezek egy része tartósan a szervezetben marad (ritkán alkalmazott), más részük egy idő után lebomlik. Az állati eredetű kollagént, mint fillert ma már nem használjuk. A legnépszerűbb a kötőszöveti alapállományt is alkotó hialuronsav. Féléletideje rövid, ezért különböző keresztkötésekkel különböző sűrűségű változatai kaphatók, melyek indikációi is így eltérőek. Használható mélyebb szövetben a hiány pótlására, például orca, ajak feltöltésére, de mélyebb vagy felületesebb ráncok kitöltésére, valamint az irha általános hidrálására is (boosterek). Az aszepszis-antiszepszis szabályainak betartásával a fertőzések mint mellékhatás elhanyagolhatók, de véletlenül érbe jutva súlyos bőrnekrózist, nagyon ritkán a. centralis retinae occlusiót is okozhat. Az arc pontos anatómiájának ismerete elengedhetetlen a biztonságos alkalmazásukhoz. Az eljárást végző orvosnak az esetleges szövődmények elhárítására felkészültnek kell lennie.

Drakula-terápia

A növekedési faktorok, citokinekben gazdag saját, trombocitadús plazma- (platelet rich plasma [PRP]) vagy közkeletű nevén Drakula-terápiának − annak ellenére, hogy széles elméleti irodalmi alappal rendelkezik − bőrfiatalító hatásáról kevés jó minőségű bizonyíték van.

Bioszálak

A jelentősebben megereszkedett bőr felhúzására, feszesítésére alkalmasak az idővel degradálódó, de kollagénindukciós hatással is rendelkező bioszálak (thread lifting).

Botoxkezelés

A dinamikus ráncok kezelésére kiváló és világszerte a legszélesebb körben alkalmazott esztétikai beavatkozás a botulinumtoxin A (BT) intramuscularis injekció adása, amely az izom-összehúzódást, verejtékezést csökkenti. Az injekció beadása utáni 3−7. napra alakul ki a teljes hatása, és 3−6 hónapig tart. A pontos anatómiai ismeret lehetővé teszi az egyénre szabott alkalmazását. A cél a természetes megjelenés, nem az izmok teljes bénítása. Mellékhatásként az injekció helyén esetleges bevérzés, átmeneti szemhéjptosis, extrém ritkán allergia fordulhat elő a kissé gyakoribb átmeneti fejfájás mellett. Ha a hatás már eltűnt, ismételhető.

Szőrtelenítő eljárások

A szőrzet is része az esztétikus megjelenésnek. A fokozott szőrnövekedés nagyon hatékonyan csökkenthető lézeres szőrtelenítő eljárásokkal, melyek nem végleges szőrtelenséget, de tartós jó kozmetikai eredményt ígérhetnek.

Érdemes időben elkezdeni

A fenti dermato-kozmetológiai eljárások alkalmazását kellő időben, fiatalabb életkorban érdemes elkezdeni, és folyamatosan az egyén igényeinek megfelelően folytatni, hogy megfelelő állagmegőrzést érjenek el, és természetes hatást biztosítsanak. Mindezek hozzájárulnak az egyén pszichoszociális egészségi állapotának javulásához.

Forrás: medicalonline.hu

„Tájoló” kvíz

Ha januárban kitölti Tájoló kvízünket, megnyerheti az IBUSZ retro táskáját, amit kifejezetten azoknak ajánlunk, akik bíznak abban, hogy a korlátozások után idén kinyílhat a világ, és végre becsomagolhatja mindenki az útipoggyászát!

E havi Tájoló kvízünk kérdéseire a válaszokat korábbi cikkeinkben találhatják a szimpatika.hu oldalon. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt az oldal tetején található keresés funkció!

Játszom » Mi ez a játék? Részletek és szabályok »

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
351 828
Kórházban:
4 345
Elhunyt:
11 341
Tesztek:
2 953 710
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2021.01.17. 08:43
Januári akció

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 899 Ft

189,9 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Centrum® Nőknek 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® Férfiaknal 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

BioCo C+Cink RETARD C-vitamin 1000 mg filmtabletta

100 db családi csomag

2 849 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

PAXIRASOL® 8 mg tabletta

30 db

1 349 Ft

45 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 399 Ft

36,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Sterillium® Gel kézfertőtlenítő gél

100 ml

1 399 Ft

14 Ft/ml
Kézfertőtlenítőszer

Acneminum tabletta

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum NEO golyócskák

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 249 Ft

1124,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 199 Ft

110 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret belsőleges oldatos cseppek

100 ml

3 049 Ft

30,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

10 db

2 299 Ft

229,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepfen 8,75 mg szopogató tabletta

24 db

2 249 Ft

93,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flamborin® 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 099 Ft

55 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal Neo szirup cseppfogó üvegbetéttel

200 ml

2 049 Ft

10,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC LONG 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 249 Ft

224,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin erdei gyümölcs szopogató tabletta

20 db

1 849 Ft

92,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 147 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Vegnum Multi-D étrend-kiegészítő multivitamin kapszula

30 db

3 799 Ft

126,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el