A gyermekkori elhízás pszichológiája

2020. 07. 18.
|
Számos ok vezet az elhízáshoz: társadalmi környezet, szülői minta, genetika. A gyerekpszichológusok az elhízás lelki okait hangsúlyozzák. A családterápia szerint a gyerek a szülők problémáira reagál, akik olykor irreális elvárásokat támasztanak, vagy semmilyen határt, nem szabnak gyereküknek. Mit tehet a család, hogy jól segítsen a gyerekének? Beszélgetés Lévai Ágnes Melinda családterapeutával.

A szülői viselkedés mennyire befolyásolhatja a gyerek elhízását?

Számos probléma vezethet a gyerek túlsúlyához, elhízásához – azt látom, hogy egyre több szakterület teszi hozzá a saját tapasztalatait, módszereit. Elengedhetetlen, hogy egy felelősségteljes szülő a túlsúlyos gyerekét elvigye orvoshoz, kivizsgáltassa, hiszen ilyenkor nagyon sok minden szóba jöhet: akár cukorbetegség, lelassult anyagcsere vagy a hormonháztartás felborulása. 

A testsúly egy lelki egyensúlyt meghatározó tényező is.

Ha a családi dinamikát nézzük, a korai etetési minták, az érzelmi kommunikáció étellel, etetéssel történő kifejezése, a túlvédés, a szülői minták, a merev családi szabályok vezethetnek akár a gyerek elhízásához is. A családon belüli kommunikáció, a szülők nevelési stílusa, a családban uralkodó érzelmi viszonyok egy gyermek életének minden területére hatással vannak. Nem kivétel ez alól a gyermek étkezése, ezen keresztül a testsúlya sem.

Ha a szülő aggodalmaskodik a gyerek súlya miatt, olyan kontrollt gyakorol, amely elveszi a gyerek autonómiáját, nem saját szükségleteire, éhségérzetére reagál. Ha merev szabályok vonatkoznak az evésre, mit, mikor és mennyit ehet, ahhoz vezethet, hogy a gyerek számára a tiltott étel még kívánatosabbá válik. De ide tartozik az étellel történő jutalmazás is. A szociális tanulás is nagyon fontos, a minta nagymértékben befolyásolhatja az elhízását. Ha a szülő is túlsúlyos, ha az étel választása nem egészséges, elérhető közelségben vannak a csokoládék, a nasik, akkor nagy valószínűséggel a gyerek is ezt a mintát követi.

A gyerek szorongása lehet-e oka az elhízásnak?

Ettől sokkal bonyolultabban alakul ki a gyerek elhízása. Az elhízáshoz a szülők egyéb viselkedése, elvárása is nagymértékben hozzájárulhat. Ide sorolnám a nevelési attitűdöket, a kötődési stílust, a családi stresszorok jelenlétét. A nevelési stílusok szerint is különbözőek vagyunk. A demokratikus szülő követel, világosan meghatározott szabályokat állít fel, de a gyerek véleményét is meghallgatja, a gyerek tud mihez igazodni, és van önérvényesítési lehetősége.

A rigid, merev nevelési attitűddel rendelkező szülő követel, és figyelmen kívül hagyja a gyerek érzéseit. És van az engedékeny szülő, aki mindent megenged, nem állít fel szabályokat, egyértelmű határokat sem szab, de nem is elutasító a gyerekével. A túlsúlynak oka lehet akár egy rossz nevelési attitűd is.

Gyakran láthatjuk, hogy a babakocsiban síró gyerek kezébe valamilyen ételt, csokit adnak a szülők, majszolgassa, addig sem sír. A kicsi megtanulja, hogy saját szorongását, feszültségét, stresszérzetét a későbbiekben is valamilyen rágási folyamattal enyhítse. Minden evési zavar, akár az anorexia, a bulimia nervoza vagy az obezitász hátterében ott vannak a túlzott elvárások, az erős szülői kontroll, amit a gyerek csak az evésen keresztül tud visszavenni. Az anorexia és a bulimia esetében az anya-gyerek kapcsolat áll a háttérben leggyakrabban, ez egy hosszú játszma kettőjük között, ami egy függőségi viszonyt alakít ki közöttük.

Fontos a családterápiás ülésen – ha a gyerek elhízását, vagy egyéb evészavarát hozza a család problémaként – felderíteni azt is, milyen rituálék kapcsolódnak az evéshez. Vagy éppen semmilyen elvárás nincs a közös étkezésekhez kapcsolva, mindenki akkor nyitogatja a hűtőt, amikor csak kedve tartja. A rendszertelenség is vezethet túlevéshez. A stressz ellen pedig egy rossz megküzdési módot is használhat a gyerek. Ilyenkor minél nagyobb zsírréteget növeszt maga köré, annál inkább igyekszik tudattalanul megóvni magát a külső sérelemtől. Ez egy ördögi kör, hiszen a kortárs csoport csúfolhatja és perifériára szoríthatja, és még jobban bánthatja a súlya miatt. A túlsúlyos gyerek még többet eszik, és még nehezebben tud beilleszkedni.

Hogyan tud segíteni a családterápia?

Hangsúlyozni kell, hogy a gyerek mindig tünethordozó, a rendszer pedig úgy működik, hogy a benne élők cselekedetei, mozdulatai, viselkedése hat minden családtagra. A gyermek a tüneteivel jelzi, hogy valami nincs rendben. Egy másfajta egyensúlyt kell kialakítanunk. A gyerekről negatív önértékelését fel kell oldanunk, növelnünk kell az énerejét, és a család egészét kell áttekintenünk. Ilyenkor az a kérdés, amit a terapeutának finoman felszínre kell hoznia: kinek a problémája a gyerek súlya, mi az, amit változásként meg szeretnének élni? Milyen volt a szülők gyerekkorában az étkezési szokás, milyen mintát mutatnak a saját gyereküknek? Hogy vannak a szülők a saját súlyukkal? Hol vannak a határok? Nem a fogyást tekintjük célnak, hanem egy egészséges egyensúly kialakítását a személyiségben. Gyakran derül arra fény, hogy hamis hiedelmeket hordoz a család. Ilyen például a termékenységhez kapcsolódó hiedelem, mely szerint a vékony nő nem termékeny. A kamasz lány igyekszik ennek megfelelni, ugyanakkor szembesül a társadalom felől felé irányuló elvárással, mely egy vékony női ideált sugall. Nehéz ebben lavíroznia egy gyereknek, és ha ez nem sikerül, az szorongáshoz, gátlásossághoz vezethet. A legfontosabb, hogy a terápiában kimondásra kerüljenek az addig ki nem mondott félelmek, hiedelmek, hogy egy másfajta egyensúlyt tudjunk a családtagok között kialakítani. Nagyon sokféle oldalról lehetne még a családon belül kialakult helyzeteket megközelíteni, de a leglényegesebb az, hogy a gyerek tüneteit ne vegyük félvállról, és képes legyen a család szembenézni a saját problémáival. A legfontosabb pedig az, hogy ne hibátlan szülők akarjunk lenni, ehelyett legyünk elég jó szülők.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
19 499
Aktív eset:
14 246
Gyógyult:
4 559
Elhunyt:
694
Karanténban:
25 212
Mintavétel:
632 031
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.09.22. 09:18

A nyitólapról ajánljuk

Szeptemberi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 520 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 940 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exolorfin 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 900 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Paranit fejtetű és serke elleni sampon + fésű

200 ml

3 190 Ft

16 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 520 Ft

760 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Natúr C-vitamin csipkebogyó kivonattal 1200 mg

80 db

2 060 Ft

25,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

24 db

1 380 Ft

57,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 670 Ft

222,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® Mentol szopogató tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Herbion® izlandi zuzmó 6 mg/ml szirup

150 ml

1 640 Ft

10,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apetister junior málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 650 Ft

16,5 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 300 Ft

46 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

1 015 Ft

16,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 880 Ft

81,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

2 080 Ft

20,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Otrivin Extra 1 mg/ml + 50 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 100 Ft

210 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 480 Ft

116 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízben

30 db

2 180 Ft

72,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 380 Ft

138 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el