A gyermekkori elhízás pszichológiája

2020. 07. 18.
|
Számos ok vezet az elhízáshoz: társadalmi környezet, szülői minta, genetika. A gyerekpszichológusok az elhízás lelki okait hangsúlyozzák. A családterápia szerint a gyerek a szülők problémáira reagál, akik olykor irreális elvárásokat támasztanak, vagy semmilyen határt, nem szabnak gyereküknek. Mit tehet a család, hogy jól segítsen a gyerekének? Beszélgetés Lévai Ágnes Melinda családterapeutával.

A szülői viselkedés mennyire befolyásolhatja a gyerek elhízását?

Számos probléma vezethet a gyerek túlsúlyához, elhízásához – azt látom, hogy egyre több szakterület teszi hozzá a saját tapasztalatait, módszereit. Elengedhetetlen, hogy egy felelősségteljes szülő a túlsúlyos gyerekét elvigye orvoshoz, kivizsgáltassa, hiszen ilyenkor nagyon sok minden szóba jöhet: akár cukorbetegség, lelassult anyagcsere vagy a hormonháztartás felborulása. 

A testsúly egy lelki egyensúlyt meghatározó tényező is.

Ha a családi dinamikát nézzük, a korai etetési minták, az érzelmi kommunikáció étellel, etetéssel történő kifejezése, a túlvédés, a szülői minták, a merev családi szabályok vezethetnek akár a gyerek elhízásához is. A családon belüli kommunikáció, a szülők nevelési stílusa, a családban uralkodó érzelmi viszonyok egy gyermek életének minden területére hatással vannak. Nem kivétel ez alól a gyermek étkezése, ezen keresztül a testsúlya sem.

Ha a szülő aggodalmaskodik a gyerek súlya miatt, olyan kontrollt gyakorol, amely elveszi a gyerek autonómiáját, nem saját szükségleteire, éhségérzetére reagál. Ha merev szabályok vonatkoznak az evésre, mit, mikor és mennyit ehet, ahhoz vezethet, hogy a gyerek számára a tiltott étel még kívánatosabbá válik. De ide tartozik az étellel történő jutalmazás is. A szociális tanulás is nagyon fontos, a minta nagymértékben befolyásolhatja az elhízását. Ha a szülő is túlsúlyos, ha az étel választása nem egészséges, elérhető közelségben vannak a csokoládék, a nasik, akkor nagy valószínűséggel a gyerek is ezt a mintát követi.

A gyerek szorongása lehet-e oka az elhízásnak?

Ettől sokkal bonyolultabban alakul ki a gyerek elhízása. Az elhízáshoz a szülők egyéb viselkedése, elvárása is nagymértékben hozzájárulhat. Ide sorolnám a nevelési attitűdöket, a kötődési stílust, a családi stresszorok jelenlétét. A nevelési stílusok szerint is különbözőek vagyunk. A demokratikus szülő követel, világosan meghatározott szabályokat állít fel, de a gyerek véleményét is meghallgatja, a gyerek tud mihez igazodni, és van önérvényesítési lehetősége.

A rigid, merev nevelési attitűddel rendelkező szülő követel, és figyelmen kívül hagyja a gyerek érzéseit. És van az engedékeny szülő, aki mindent megenged, nem állít fel szabályokat, egyértelmű határokat sem szab, de nem is elutasító a gyerekével. A túlsúlynak oka lehet akár egy rossz nevelési attitűd is.

Gyakran láthatjuk, hogy a babakocsiban síró gyerek kezébe valamilyen ételt, csokit adnak a szülők, majszolgassa, addig sem sír. A kicsi megtanulja, hogy saját szorongását, feszültségét, stresszérzetét a későbbiekben is valamilyen rágási folyamattal enyhítse. Minden evési zavar, akár az anorexia, a bulimia nervoza vagy az obezitász hátterében ott vannak a túlzott elvárások, az erős szülői kontroll, amit a gyerek csak az evésen keresztül tud visszavenni. Az anorexia és a bulimia esetében az anya-gyerek kapcsolat áll a háttérben leggyakrabban, ez egy hosszú játszma kettőjük között, ami egy függőségi viszonyt alakít ki közöttük.

Fontos a családterápiás ülésen – ha a gyerek elhízását, vagy egyéb evészavarát hozza a család problémaként – felderíteni azt is, milyen rituálék kapcsolódnak az evéshez. Vagy éppen semmilyen elvárás nincs a közös étkezésekhez kapcsolva, mindenki akkor nyitogatja a hűtőt, amikor csak kedve tartja. A rendszertelenség is vezethet túlevéshez. A stressz ellen pedig egy rossz megküzdési módot is használhat a gyerek. Ilyenkor minél nagyobb zsírréteget növeszt maga köré, annál inkább igyekszik tudattalanul megóvni magát a külső sérelemtől. Ez egy ördögi kör, hiszen a kortárs csoport csúfolhatja és perifériára szoríthatja, és még jobban bánthatja a súlya miatt. A túlsúlyos gyerek még többet eszik, és még nehezebben tud beilleszkedni.

Hogyan tud segíteni a családterápia?

Hangsúlyozni kell, hogy a gyerek mindig tünethordozó, a rendszer pedig úgy működik, hogy a benne élők cselekedetei, mozdulatai, viselkedése hat minden családtagra. A gyermek a tüneteivel jelzi, hogy valami nincs rendben. Egy másfajta egyensúlyt kell kialakítanunk. A gyerekről negatív önértékelését fel kell oldanunk, növelnünk kell az énerejét, és a család egészét kell áttekintenünk. Ilyenkor az a kérdés, amit a terapeutának finoman felszínre kell hoznia: kinek a problémája a gyerek súlya, mi az, amit változásként meg szeretnének élni? Milyen volt a szülők gyerekkorában az étkezési szokás, milyen mintát mutatnak a saját gyereküknek? Hogy vannak a szülők a saját súlyukkal? Hol vannak a határok? Nem a fogyást tekintjük célnak, hanem egy egészséges egyensúly kialakítását a személyiségben. Gyakran derül arra fény, hogy hamis hiedelmeket hordoz a család. Ilyen például a termékenységhez kapcsolódó hiedelem, mely szerint a vékony nő nem termékeny. A kamasz lány igyekszik ennek megfelelni, ugyanakkor szembesül a társadalom felől felé irányuló elvárással, mely egy vékony női ideált sugall. Nehéz ebben lavíroznia egy gyereknek, és ha ez nem sikerül, az szorongáshoz, gátlásossághoz vezethet. A legfontosabb, hogy a terápiában kimondásra kerüljenek az addig ki nem mondott félelmek, hiedelmek, hogy egy másfajta egyensúlyt tudjunk a családtagok között kialakítani. Nagyon sokféle oldalról lehetne még a családon belül kialakult helyzeteket megközelíteni, de a leglényegesebb az, hogy a gyerek tüneteit ne vegyük félvállról, és képes legyen a család szembenézni a saját problémáival. A legfontosabb pedig az, hogy ne hibátlan szülők akarjunk lenni, ehelyett legyünk elég jó szülők.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Márciusi akció

Cartidol 100 mg/g gél

50 g

1 549 Ft

31 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres PrimoMed sebápoló spray

60 ml

2 199 Ft

36,7 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

BioCo Porc & Izom Csont Komplex kondroitinnel filmtabletta

120 db megapack

4 299 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin™ Antitussicum szirup

100 ml

1 899 Ft

19 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 449 Ft

60,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit D-vitamin Forte 3000 NE tabletta

90 db

2 299 Ft

25,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 899 Ft

39 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Magnisteron magnézium tabletta férfiaknak

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 699 Ft

54 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 999 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 899 Ft

289,9 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox fogínygél gyermekeknek

10 g

1 949 Ft

194,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 649 Ft

264,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Algoflex Duo 400 mg/100 mg filmtabletta

24 db

2 599 Ft

108,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Nottevit Immuno Sleep kapszula

30 db

3 499 Ft

116,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Panadol Rapid 500 mg filmtabletta

24 db

1 149 Ft

47,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 749 Ft

174,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz pezsgőtabletta

20 db

1 649 Ft

82,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 549 Ft

127,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein FORTE filmtabletta

90 db

7 299 Ft

81,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el