Mi a különbség a mammográfia és az emlő tomoszintézis között?

Szerző: Medicover
Forrás: Medicover
Az emlőrák Magyarországon is vezető daganatos megbetegedésnek számít, főként a nők 40 év feletti korosztályában. A betegség korai felismerése nagy mértékben növeli a kezelés eredményességét. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az évenkénti, rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat mellett a nők rendszeres emlőszűrésen is részt vegyenek.

A mellrák szűrésére a hagyományos kétdimenziós mammográfiás vizsgálat, valamint a háromdimenziós emlő tomoszintézis alkalmas.

Mi az emlő tomoszintézis?

Az emlő tomoszintézis a legmodernebb, háromdimenziós mammográfiás röntgen diagnosztikai vizsgálat a mellrák szűrésére. A hagyományos mammográfiás eljáráshoz képest a tomoszintézis:

  – 41,5%-kal több emlőrákot képes kimutatni

  – csökkenti a kellemetlen, fájdalmas érzetet (kisebb mellkompresszió)

  – kevesebb időt vesz igénybe

  – az elérhető legnagyobb felbontású és legrészletesebb képet biztosítja három dimenzióban

  – a jelenleg elérhető, legszélesebb, 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal emlőnként maximum 15 képet készít (a képek száma függ az emlők méretétől), szemben a hagyományos mammográfia során készített 2 darab képpel.

A tomoszintézis vizsgálat alapján a radiológus szakorvos közel 100%-os pontossággal képes megkülönbözteti a daganatos szövetrészeket az egészséges emlőszövettől a tomoszintézis berendezés által elkészített automata emlőszövetsűrűség-mérés alapján. Ezzel szemben a hagyományos mammográfia során az emlőszövet sűrűség meghatározás a radiológus szubjektív véleményén alapszik.

Mi a mammográfia?

A mammográfia az emlőrák szűrésére szolgálaló röntgenvizsgálat. Mivel a betegség kialakulásának kockázata a kor előrehaladtával nő, 40 éves kor felett javasolt évente/kétévente a mammográfiás szűrővizsgálat vagy tomoszintézis elvégzése. Természetesen bármilyen gyanú esetén, kortól függetlenül is elvégezhető a vizsgálat.

A mammográfia mindig a részletes egyéni és családi kórelőzmény-felvétellel, valamint a fizikális vizsgálattal kezdődik. Ezt követi mindkét emlőről a kétirányú mammográfiás felvétel, melynek elkészítése hozzávetőlegesen 5 percet vesz igénybe.

Forrás: Medicover

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!