Szülés után fokozott a mellrák kockázata?

A terhességek és a szülések védenek az emlőráktól – ezt az összefüggést sokan hallották már, a köztudatban így vélekednek a gyerekvállalás és a későbbi mellrák-kockázat viszonyáról. A valóság azonban ennél bonyolultabb: a szülés utáni időszakban is előfordulnak melldaganatok, de hosszútávon valóban védelmet adhat a szülés a nőknek – hívja fel a figyelmet Dr. Riedl Erika, a Margit Medical Center radiológus főorvosa.

A statisztikai adatok szerint élete során minden nyolcadik nőnél emlőrák alakul ki, ami Magyarországon évente nagyjából hatezer új beteget jelent, és évi 2000-re tehető a halálozás. Természetesen ez nem az abban az évben felfedezett emlőtumoros betegekből tevődik ki. A mellrák kialakulásához köze lehet a túlsúlynak, az alkoholfogyasztásnak, a stressznek, de a hormonkészítmények, a fogamzásgátló-tabletta szedése, a korai menstruáció vagy a késői klimax is összefüggésbe hozható vele. A mellrák nem előzhető meg, a rendszeres szűrés viszont életet menthet.

Szülés után: veszély és védelem

Egy friss, nemrégiben közzétett kutatás azt bizonyítja, hogy a szülést követően mintegy 24 éven keresztül fokozottan fennáll a melldaganat kockázata.
„A terhesség és szülés utáni időszakban is előfordulnak melldaganatok, és a statisztikák szerint valamelyest gyakrabban. A legnagyobb gond általában azzal van, hogy ha a nők észre is veszik az elváltozást, nem gondolnak rosszra, és viszonylag későn történik meg az első vizsgálat. A fiatal kor miatt nem merül fel a gyanú, hogy daganatról lehet szó” – mondja a doktornő.

A többször szült és szoptatott hölgyek esetében ritkábban fordul elő emlődaganat 60 éves koruk körül, amikor a leginkább jellemző a betegség diagnosztizálása. „A szülést követő ötödik év után a mellrák-rizikó fokozatosan csökken, és mintegy 24 év elteltével a gyermeket szült és nem szült nők emlőrák-rizikója közel azonos lesz. Mondhatjuk, hogy a szülés védelmet ad a nőknek, de ez korántsem jelenti azt, hogy a szűrővizsgálatot az anyáknak nem kell komolyan venni. A szülést követően 34 év elteltével a korábban gyermeket szült nőknél az emlőrák rizikója körülbelül 23%-kal kisebb, mint a gyermektelen nőknél.”

Forrás: Magit Medical Center

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!