A folsavhiány is okozhat depressziót

A depresszió, a letargikus hangulat mögött gyakran valamilyen krízishelyzet, stresszkezelési problémák húzódnak meg, ám előfordulhat, hogy valamilyen betegség váltja ki a hangulatzavart. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa a folsavhiányos anémia és a depresszió közti kapcsolatra hívta fel a figyelmet.

Sokan a depresszióra csak legyintenek, esetleg különösebb kivizsgálás nélkül egyből antidepresszánsokhoz, kedélyjavítókhoz nyúlnak. Való igaz, vannak olyan események, melyek tartósabban depresszív hangulatot okoznak (pl. haláleset), ám a nehezebb időszak elmúltával a hangulat is javul.

Amennyiben valakinél ez nem következik be, esetleg látszólag minden ok nélkül letargikussá válik és nem tud belőle kizökkenni, érdemes laborvizsgálattal ellenőriztetni pár értéket, ugyanis több betegség és kóros állapot is járhat depresszióval.

Ilyen többek között a pajzsmirigy alulműködés, a cukorháztartás zavarai, a mellékvesekéreg elégtelensége, szívbetegség, rák, különböző hiányállapotok, sőt, több gyógyszer is kiválthatja.

A folsav hiánya is okozhat depressziót

A folsav igen fontos vitaminunk, mely főleg a terhesség, a magzat egészséges fejlődése kapcsán szokott szóba kerülni. Ez nem is csoda, hiszen igen jelentős szerepet tölt be többek között a vérképzésben, a nukleinsav-anyagcserében, a sejtosztódásban, a magzat fejlődésében, és bizonyítottan csökkenti az idegcsőzáródási rendellenességek esélyét. A folsav vízben oldódó vitamin, így a felesleg a vizelettel kiválasztódik.

A folsav beépüléséhez B12-re van szükség. A folsavat azonban ebben a formában a szervezet nem képes hasznosítani, így foláttá alakul (MTHFR segítségével). Éppen ezért, ha az MTHFR enzim nem képes megfelelően működni, úgy a folsav nem tud beépülni, és hiányállapot lép fel.

A folsav főbb szerepe:

 - DNS, RNS szintézis

 - Sejtosztódás segítése

 - Vérképzés

 - Kognitív/agyi funkciók

 - Magzat egészséges fejlődése

Érdemes tudni, hogy a folsav hozzájárul a jó, kiegyensúlyozott hangulathoz, így hiánya könnyen depresszióhoz vezethet. Ezt már több tanulmányban is bebizonyították, ahol a folsavhiány és a depresszió közti összefüggéseket vizsgálták. A folsav ugyanis hozzájárul az idegrendszer egészségéhez, ráadásul növeli a szerotonin/dopamin szintjét, méghozzá L-metilfolát alakban. Megfigyelések szerint az alkalmazott antidepresszáns terápia hatékonyságát is fokozni lehet vele, méghozzá mellékhatásmentesen.

A folsav hiánynak egyik következménye a folsavhiányos anémia is lehet. Az állapot lassan alakul ki, akár évekig tünetmentes lehet. Oka lehet fokozott folsav igény, de elégtelen bevitel is, melyet kiválthat akár felszívódási zavar.

Tünetei:

 - Fáradékonyság

 - Depresszió

 - Hasmenés

 - Izomgyengeség

 - Fejfájás

 - Rossz közérzet

 - Étvágytalanság

Ekkor a folsav hiánya mellett a vörösvértestek csökkent mennyisége is fennáll.

Kezelése folsav fokozott bevitelével (akár gyógyszeresen) történik, melyet kiegészíthet a B12 szedése is. Amennyiben valamilyen alapbetegség váltja ki a problémát (pl. Crohn-betegség, cöliákia), úgy azt is kezelni kell.

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!