Mit kell tudni a műtéti altatásról?

2020. 07. 06.
|
Amikor valaki műtét előtt áll, a beavatkozást megelőzően aneszteziológus konzultál vele. Felméri általános egészségi állapotát, majd a laboratóriumi és egyéb vizsgálati eredmények alapján dönt a szükséges anesztézia, vagyis az érzéstelenítés és/vagy az altatás módjáról, és ennek megfelelően gondoskodik a műtét alatt a beteg jóllétéről és biztonságáról.

Az aneszteziológus – köznyelvi, pontatlan megnevezéssel az altatóorvos – a sebészekkel együttműködve vesz részt a műtéti eljárásban, és aneszteziológiai, intenzív terápiás, illetve fájdalomcsillapítási ismereteivel segíti a csapat munkáját.

Az aneszteziológia a műtéti érzéstelenítés, a fájdalomcsillapítás módjaival foglalkozó tudományág a sebészetből kiválva vált önálló szakterületté. Az aneszteziológus szakorvos a sebésszel együtt gondoskodik a beteg műtéti előkészítéséről, és a műtéti team tagjaként arról, hogy a pácienst minél kisebb megterhelés érje az operáció során. A beavatkozás alatt folyamatosan ellenőrzi a páciens életfunkcióit, és ha kell, megfelelő lépéseket tesz azok normálishoz közeli fenntartása érdekében.

Felkészülés a műtétre

A beavatkozás előtt a beteg légzőszervi, EKG- és laboratóriumi vizsgálatokon esik át, amelyen felmérik az általános fizikai állapotát, számba vesznek minden olyan körülményt, ami veszélyeztetheti a műtét sikerét. Áttekintik korábbi műtéteit, fennálló betegségeit, rendszeresen alkalmazott gyógyszereit. Az aneszteziológus ezek alapján egyénre szabottan, az adott beavatkozás jellegének, súlyosságának, várható időtartamának megfelelőn választja ki a műtét során alkalmazandó érzéstelenítési eljárást. A beavatkozás előtt ismerteti a beteggel a műtéti érzéstelenítéssel kapcsolatos tudnivalókat, azok kockázatát, és megbeszélik a szükséges teendőket. Például, hogy a műtét előtt mennyi idővel ehet utoljára, esetleg van-e olyan gyógyszere, aminek alkalmazását átmenetileg abba kell hagynia. Az aneszteziológussal folytatott beszélgetés egyik fontos célja a beteg edukációja mellett az is, hogy az alapos tájékoztatással oldja a beteg szorongását.

Általános érzéstelenítés

A műtét jellegétől, illetve a beteg egészségi állapotától függően az anesztézia lehet általános vagy regionális. Az általános érzéstelenítés a gyakorlatban narkózist jelent, mely során az alkalmazott altatószerek és fájdalomcsillapítók hatására a beteg öntudatlan állapotba kerül. A gyógyszereket vénán keresztül vagy maszkon át belélegeztetve adagolják. Bár a köznyelvben az aneszteziológust altatóorvosként, a narkózist okozó szereket altatószerekként emlegetjük, ezek a megnevezések nem pontosak, ilyenkor ugyanis a beteg nem a hagyományos értelemben alszik, hanem átmenetileg és reverzibilisen elveszíti a tudatát. A folyamat során a betegre szerelt monitorok segítségével ellenőrzik annak hatásait és megfelelő szintjét. Nem valódi alvásról, hanem kontrollált öntudatlan állapotról beszélhetünk tehát. Egyes műtéti beavatkozások során az izmok ellazítására is szükség van, ilyenkor az összes izmot „elgyengítik”, és a légzőizmok munkáját egy a légcsőbe vezetett csövön keresztül gépi lélegeztetés pótolja.

Az aneszteziológus szakorvos a műtét alatt folyamatosan monitorizálja a narkózis mélységét, annak hatásait és a beteg életfunkcióit: légzését, a vér oxigéntelítettségét, vérnyomását, szívműködését, az izomtónusát. A műtét végén, a narkózist fenntartó gyógyszerek adagolását leállítva, felügyeli a beteg „ébredését”, biztosítja, hogy a beteg visszanyerje önálló légzését, tudatát és mozgásképességét.

Helyi érzéstelenítés

Bizonyos testrészek beavatkozásai során lehetséges, hogy csak a műtött testrészt érzéstelenítik el. Az aneszteziológus vagy a sebész ilyenkor helyi érzéstelenítőt ad a műtendő területet ellátó ideg vagy idegközpont közelébe. Ennek során a beteg teljesen, vagy részben megtartja a tudatát (esetleg enyhe bódítást kap), de fájdalmat nem érez. Ilyenek például a végtagműtétek, a bőrgyógyászati és a fogászati, szájsebészeti beavatkozások. Kisműtétek során ezt maga a sebész végzi el, nincs szükség aneszteziológus közreműködésére. A beteg tudata a beavatkozás során végig megtartott marad.

Egyes műtéteknél (például császármetszések esetén) úgy érik el a műtendő terület érzéstelenségét, hogy úgynevezett gerincközeli érzéstelenítést alkalmaznak. Ilyenkor a helyi érzéstelenítőszert a gerinccsatorna megfelelő szakaszán beadva, az a gerincvelőből kilépő idegeket a beadástól helyétől lefelé regionálisan blokkolja, és így az alsó testfél „elzsibbad”, érzéketlenné válik. Két fő formája: az epidurális érzéstelenítés, mely blokkolja érzőidegeket – de az alkalmazott érzéstelenítő dózisától függően a motoros funkciók megmaradhatnak –, szemben a spinalis érzéstelenítéssel, amely a szenzoros és motoros blokkot egyaránt kiváltja.

Forrás: Budai Egészségközpont

„Tájoló” kvíz

Ha januárban kitölti Tájoló kvízünket, megnyerheti az IBUSZ retro táskáját, amit kifejezetten azoknak ajánlunk, akik bíznak abban, hogy a korlátozások után idén kinyílhat a világ, és végre becsomagolhatja mindenki az útipoggyászát!

E havi Tájoló kvízünk kérdéseire a válaszokat korábbi cikkeinkben találhatják a szimpatika.hu oldalon. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt az oldal tetején található keresés funkció!

Játszom » Mi ez a játék? Részletek és szabályok »

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
349 149
Kórházban:
4 600
Elhunyt:
11 177
Tesztek:
2 918 096
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2021.01.15. 08:45
Januári akció

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 899 Ft

189,9 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Centrum® Nőknek 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® Férfiaknal 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

BioCo C+Cink RETARD C-vitamin 1000 mg filmtabletta

100 db családi csomag

2 849 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

PAXIRASOL® 8 mg tabletta

30 db

1 349 Ft

45 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 399 Ft

36,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Sterillium® Gel kézfertőtlenítő gél

100 ml

1 399 Ft

14 Ft/ml
Kézfertőtlenítőszer

Acneminum tabletta

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum NEO golyócskák

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 249 Ft

1124,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 199 Ft

110 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret belsőleges oldatos cseppek

100 ml

3 049 Ft

30,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

10 db

2 299 Ft

229,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepfen 8,75 mg szopogató tabletta

24 db

2 249 Ft

93,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flamborin® 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 099 Ft

55 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal Neo szirup cseppfogó üvegbetéttel

200 ml

2 049 Ft

10,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC LONG 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 249 Ft

224,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin erdei gyümölcs szopogató tabletta

20 db

1 849 Ft

92,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 147 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Vegnum Multi-D étrend-kiegészítő multivitamin kapszula

30 db

3 799 Ft

126,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el