Mit kell tudni a műtéti altatásról?

2020. 07. 06.
|
Amikor valaki műtét előtt áll, a beavatkozást megelőzően aneszteziológus konzultál vele. Felméri általános egészségi állapotát, majd a laboratóriumi és egyéb vizsgálati eredmények alapján dönt a szükséges anesztézia, vagyis az érzéstelenítés és/vagy az altatás módjáról, és ennek megfelelően gondoskodik a műtét alatt a beteg jóllétéről és biztonságáról.

Az aneszteziológus – köznyelvi, pontatlan megnevezéssel az altatóorvos – a sebészekkel együttműködve vesz részt a műtéti eljárásban, és aneszteziológiai, intenzív terápiás, illetve fájdalomcsillapítási ismereteivel segíti a csapat munkáját.

Az aneszteziológia a műtéti érzéstelenítés, a fájdalomcsillapítás módjaival foglalkozó tudományág a sebészetből kiválva vált önálló szakterületté. Az aneszteziológus szakorvos a sebésszel együtt gondoskodik a beteg műtéti előkészítéséről, és a műtéti team tagjaként arról, hogy a pácienst minél kisebb megterhelés érje az operáció során. A beavatkozás alatt folyamatosan ellenőrzi a páciens életfunkcióit, és ha kell, megfelelő lépéseket tesz azok normálishoz közeli fenntartása érdekében.

Felkészülés a műtétre

A beavatkozás előtt a beteg légzőszervi, EKG- és laboratóriumi vizsgálatokon esik át, amelyen felmérik az általános fizikai állapotát, számba vesznek minden olyan körülményt, ami veszélyeztetheti a műtét sikerét. Áttekintik korábbi műtéteit, fennálló betegségeit, rendszeresen alkalmazott gyógyszereit. Az aneszteziológus ezek alapján egyénre szabottan, az adott beavatkozás jellegének, súlyosságának, várható időtartamának megfelelőn választja ki a műtét során alkalmazandó érzéstelenítési eljárást. A beavatkozás előtt ismerteti a beteggel a műtéti érzéstelenítéssel kapcsolatos tudnivalókat, azok kockázatát, és megbeszélik a szükséges teendőket. Például, hogy a műtét előtt mennyi idővel ehet utoljára, esetleg van-e olyan gyógyszere, aminek alkalmazását átmenetileg abba kell hagynia. Az aneszteziológussal folytatott beszélgetés egyik fontos célja a beteg edukációja mellett az is, hogy az alapos tájékoztatással oldja a beteg szorongását.

Általános érzéstelenítés

A műtét jellegétől, illetve a beteg egészségi állapotától függően az anesztézia lehet általános vagy regionális. Az általános érzéstelenítés a gyakorlatban narkózist jelent, mely során az alkalmazott altatószerek és fájdalomcsillapítók hatására a beteg öntudatlan állapotba kerül. A gyógyszereket vénán keresztül vagy maszkon át belélegeztetve adagolják. Bár a köznyelvben az aneszteziológust altatóorvosként, a narkózist okozó szereket altatószerekként emlegetjük, ezek a megnevezések nem pontosak, ilyenkor ugyanis a beteg nem a hagyományos értelemben alszik, hanem átmenetileg és reverzibilisen elveszíti a tudatát. A folyamat során a betegre szerelt monitorok segítségével ellenőrzik annak hatásait és megfelelő szintjét. Nem valódi alvásról, hanem kontrollált öntudatlan állapotról beszélhetünk tehát. Egyes műtéti beavatkozások során az izmok ellazítására is szükség van, ilyenkor az összes izmot „elgyengítik”, és a légzőizmok munkáját egy a légcsőbe vezetett csövön keresztül gépi lélegeztetés pótolja.

Az aneszteziológus szakorvos a műtét alatt folyamatosan monitorizálja a narkózis mélységét, annak hatásait és a beteg életfunkcióit: légzését, a vér oxigéntelítettségét, vérnyomását, szívműködését, az izomtónusát. A műtét végén, a narkózist fenntartó gyógyszerek adagolását leállítva, felügyeli a beteg „ébredését”, biztosítja, hogy a beteg visszanyerje önálló légzését, tudatát és mozgásképességét.

Helyi érzéstelenítés

Bizonyos testrészek beavatkozásai során lehetséges, hogy csak a műtött testrészt érzéstelenítik el. Az aneszteziológus vagy a sebész ilyenkor helyi érzéstelenítőt ad a műtendő területet ellátó ideg vagy idegközpont közelébe. Ennek során a beteg teljesen, vagy részben megtartja a tudatát (esetleg enyhe bódítást kap), de fájdalmat nem érez. Ilyenek például a végtagműtétek, a bőrgyógyászati és a fogászati, szájsebészeti beavatkozások. Kisműtétek során ezt maga a sebész végzi el, nincs szükség aneszteziológus közreműködésére. A beteg tudata a beavatkozás során végig megtartott marad.

Egyes műtéteknél (például császármetszések esetén) úgy érik el a műtendő terület érzéstelenségét, hogy úgynevezett gerincközeli érzéstelenítést alkalmaznak. Ilyenkor a helyi érzéstelenítőszert a gerinccsatorna megfelelő szakaszán beadva, az a gerincvelőből kilépő idegeket a beadástól helyétől lefelé regionálisan blokkolja, és így az alsó testfél „elzsibbad”, érzéketlenné válik. Két fő formája: az epidurális érzéstelenítés, mely blokkolja érzőidegeket – de az alkalmazott érzéstelenítő dózisától függően a motoros funkciók megmaradhatnak –, szemben a spinalis érzéstelenítéssel, amely a szenzoros és motoros blokkot egyaránt kiváltja.

Forrás: Budai Egészségközpont

A nyitólapról ajánljuk

Augusztusi akció

Béres Porcerő Forte filmtabletta

90 db

6 100 Ft

67,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 520 Ft

84 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 995 Ft

99,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Vibovit By Eurovit Immun gumivitamin

50 db

3 415 Ft

68,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Acneminum tabletta

30 db

2 060 Ft

68,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 620 Ft

5,4 Ft/ml
Kozmetikum

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 400 Ft

146,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 040 Ft

102 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 860 Ft

38,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

NYDA® express fejtetvek és serkék ellen spray

50 ml

2 750 Ft

55 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 080 Ft

1040 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 245 Ft

41,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg külsőleges oldat

50 ml

2 230 Ft

44,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 100 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el