Mi történik az agyban, ha szerelmesek vagyunk?

2020. 06. 26.
|
Megváltozik étvágyunk, máshogy alszunk, állandóan izgatottak vagyunk, legszívesebben mindig csak a szerelmünkről beszélnénk, vele lennénk. De mi áll ezeknek az érzéseknek a hátterében? Mi történik az agyunkban, amikor úgy érezzük, hogy beleszerettünk valakibe?

A szerelem az egyik legösszetettebb emberi érzés: járhat eufóriával, intenzív boldogságérzéssel, de okozhat – különösen, ha nem viszonzott – szomorúságot és letargiát is. Amikor szerelembe esünk, alig tudjuk kontrollálni a viselkedésünket, a leghétköznapibb tevékenységeket is nehezen tudjuk elvégezni. Nehéz a munkára koncentrálni, nincs étvágyunk, alig tudunk elaludni. A szerelmes ember tudata beszűkül, nehezére esik bármi vagy bárki másra figyelni, bármi másban elmélyedni. Úgy érzi, hogy a boldogságát mindenkivel meg kell osztania, vagy éppen ellenkezőleg, hallgatag lesz és naphosszat csak álmodozik.

Hogy miért van ez, arra régóta keresik a kutatók a választ. Az utóbbi években, évtizedekben egy sor új orvosi eszköz áll a kutatók rendelkezésére, így a szerelem tanulmányozása is új lendületet kapott. Az egyik legérdekesebb tanulmány Helen Fisher New York-i antropológus, a Rutgers Egyetem kutatójának nevéhez fűződik, aki Miért szeretünk? (Why we love?) címmel könyvet is írt a témáról.

Fisher munkatársaival olyan egyetemi hallgatók agyműködését tanulmányozta, akik saját bevallásuk szerint éppen őrülten szerelmesek voltak a kutatás ideje alatt. A közel negyven kutatási alany egy része boldog szerelmesnek mondta magát és párkapcsolatban élt, míg egy másik részüket éppen elhagyták, de elmondásuk szerint ez nem változtatott azon, amit volt partnerük iránt éreztek. Ők tehát friss szerelmi bánattól szenvedtek éppen.

Szerelemhormonok működésben

Fisherék az orvosi diagnosztikában használt MRI (Magnetic Resonance Imaging, azaz mágneses magrezonancia képalkotás) segítségével vizsgálták meg a szerelmes hallgatók agyát. Vizsgálat közben fotókat mutattak a hallgatóknak ismeretlen emberekről, majd hirtelen bevágták a képek közé a szerelmük arcát is. A kutatásból kiderült, hogy akkor, amikor a szeretett személy arca bevillant, minden kísérleti alanynál ugyanazok az agyi területek mutattak aktivitást. Egyrészt az a terület, ami bővelkedik a dopamin nevű hormon felvételéhez szükséges receptorokban, másrészt az a terület, ami a dopamin termeléséért felelős. Nem volt különbség abban, hogy a hallgatók férfiak vagy nők, boldog szerelmesek vagy frissen elhagyottak voltak.

Helen Fisherék kutatása megerősítette, hogy ha valaki szerelmes lesz, a dopaminszintje megemelkedik. Ezzel magyarázható, hogy a szerelmes ember miért étvágytalan, miért tud nehezen elaludni. A dopamint boldogsághormonnak is nevezik, mert fontos szerepe van a jutalmazásban. Akkor aktiválódik, ha valamilyen pozitív hatás éri az embert, vagy valamilyen pozitív hatásra, jutalomra számít. De a dopamin mellett a szerelmes ember oxitocin-, vazopresszin- és adrenalinszintje is magasabb lesz. Az oxitocin csökkenti a fájdalomérzetet, fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet. Fontos szerepe van szülésnél, de orgazmus közben is felszabadul. A vazopresszin sok más mellett a kötődés érzését erősíti, az adrenalin pedig az izgalmi állapotért felelős.

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy azok, akik őrülten szerelmesnek vallják magukat, hasonló tüneteket mutatnak, mint a kábítószerfüggők. Utóbbiak, ha nem jutnak droghoz, feszültek, agresszívek, esetleg letörtek és bánatosak lesznek. A szerelmes ember is éppen így reagál, ha valamilyen okból nem lehet a szerelme közelében. De a hasonlóság nem áll meg itt: az is kiderült a kutatásokból, hogy ahogy a szerelmest a szeretett személy jelenléte, úgy a drogfüggőket a szerhasználat segíti több dopaminhoz.

Mindez azonban nem tart örökké. A fent leírt intenzív, hormontermelésben bővelkedő állapot a vizsgálatok szerint maximum 30 hónapig, azaz körülbelül 2-3 évig tarthat. Utána a hormontermelés, az agyműködés visszaáll a korábbi állapotba. Nem nehéz megérteni, hogy miért van így: egyrészt ennyire intenzív pörgésben nem lehet állandóan élni, másrészt körülbelül ennyi idő kell, hogy a szerelem gyümölcse megfoganjon, megszülessen és járni, beszélni tudó kis lénnyé váljon. Persze a felnövéstől még ekkor is messze van, és szülei elkötelezett párkapcsolatára szüksége van továbbra is, de a természet már nem akarja mindenáron egyben tartani a párt. Innentől szerencsés esetben az eufória helyét átveszi az értékközösségen alapuló elkötelezettség.

Forrás: Budai Egészségközpont

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el