Mi történik az agyban, ha szerelmesek vagyunk?

2020. 06. 26.
|
Megváltozik étvágyunk, máshogy alszunk, állandóan izgatottak vagyunk, legszívesebben mindig csak a szerelmünkről beszélnénk, vele lennénk. De mi áll ezeknek az érzéseknek a hátterében? Mi történik az agyunkban, amikor úgy érezzük, hogy beleszerettünk valakibe?

A szerelem az egyik legösszetettebb emberi érzés: járhat eufóriával, intenzív boldogságérzéssel, de okozhat – különösen, ha nem viszonzott – szomorúságot és letargiát is. Amikor szerelembe esünk, alig tudjuk kontrollálni a viselkedésünket, a leghétköznapibb tevékenységeket is nehezen tudjuk elvégezni. Nehéz a munkára koncentrálni, nincs étvágyunk, alig tudunk elaludni. A szerelmes ember tudata beszűkül, nehezére esik bármi vagy bárki másra figyelni, bármi másban elmélyedni. Úgy érzi, hogy a boldogságát mindenkivel meg kell osztania, vagy éppen ellenkezőleg, hallgatag lesz és naphosszat csak álmodozik.

Hogy miért van ez, arra régóta keresik a kutatók a választ. Az utóbbi években, évtizedekben egy sor új orvosi eszköz áll a kutatók rendelkezésére, így a szerelem tanulmányozása is új lendületet kapott. Az egyik legérdekesebb tanulmány Helen Fisher New York-i antropológus, a Rutgers Egyetem kutatójának nevéhez fűződik, aki Miért szeretünk? (Why we love?) címmel könyvet is írt a témáról.

Fisher munkatársaival olyan egyetemi hallgatók agyműködését tanulmányozta, akik saját bevallásuk szerint éppen őrülten szerelmesek voltak a kutatás ideje alatt. A közel negyven kutatási alany egy része boldog szerelmesnek mondta magát és párkapcsolatban élt, míg egy másik részüket éppen elhagyták, de elmondásuk szerint ez nem változtatott azon, amit volt partnerük iránt éreztek. Ők tehát friss szerelmi bánattól szenvedtek éppen.

Szerelemhormonok működésben

Fisherék az orvosi diagnosztikában használt MRI (Magnetic Resonance Imaging, azaz mágneses magrezonancia képalkotás) segítségével vizsgálták meg a szerelmes hallgatók agyát. Vizsgálat közben fotókat mutattak a hallgatóknak ismeretlen emberekről, majd hirtelen bevágták a képek közé a szerelmük arcát is. A kutatásból kiderült, hogy akkor, amikor a szeretett személy arca bevillant, minden kísérleti alanynál ugyanazok az agyi területek mutattak aktivitást. Egyrészt az a terület, ami bővelkedik a dopamin nevű hormon felvételéhez szükséges receptorokban, másrészt az a terület, ami a dopamin termeléséért felelős. Nem volt különbség abban, hogy a hallgatók férfiak vagy nők, boldog szerelmesek vagy frissen elhagyottak voltak.

Helen Fisherék kutatása megerősítette, hogy ha valaki szerelmes lesz, a dopaminszintje megemelkedik. Ezzel magyarázható, hogy a szerelmes ember miért étvágytalan, miért tud nehezen elaludni. A dopamint boldogsághormonnak is nevezik, mert fontos szerepe van a jutalmazásban. Akkor aktiválódik, ha valamilyen pozitív hatás éri az embert, vagy valamilyen pozitív hatásra, jutalomra számít. De a dopamin mellett a szerelmes ember oxitocin-, vazopresszin- és adrenalinszintje is magasabb lesz. Az oxitocin csökkenti a fájdalomérzetet, fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet. Fontos szerepe van szülésnél, de orgazmus közben is felszabadul. A vazopresszin sok más mellett a kötődés érzését erősíti, az adrenalin pedig az izgalmi állapotért felelős.

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy azok, akik őrülten szerelmesnek vallják magukat, hasonló tüneteket mutatnak, mint a kábítószerfüggők. Utóbbiak, ha nem jutnak droghoz, feszültek, agresszívek, esetleg letörtek és bánatosak lesznek. A szerelmes ember is éppen így reagál, ha valamilyen okból nem lehet a szerelme közelében. De a hasonlóság nem áll meg itt: az is kiderült a kutatásokból, hogy ahogy a szerelmest a szeretett személy jelenléte, úgy a drogfüggőket a szerhasználat segíti több dopaminhoz.

Mindez azonban nem tart örökké. A fent leírt intenzív, hormontermelésben bővelkedő állapot a vizsgálatok szerint maximum 30 hónapig, azaz körülbelül 2-3 évig tarthat. Utána a hormontermelés, az agyműködés visszaáll a korábbi állapotba. Nem nehéz megérteni, hogy miért van így: egyrészt ennyire intenzív pörgésben nem lehet állandóan élni, másrészt körülbelül ennyi idő kell, hogy a szerelem gyümölcse megfoganjon, megszülessen és járni, beszélni tudó kis lénnyé váljon. Persze a felnövéstől még ekkor is messze van, és szülei elkötelezett párkapcsolatára szüksége van továbbra is, de a természet már nem akarja mindenáron egyben tartani a párt. Innentől szerencsés esetben az eufória helyét átveszi az értékközösségen alapuló elkötelezettség.

Forrás: Budai Egészségközpont

A nyitólapról ajánljuk

Augusztusi akció

Béres Porcerő Forte filmtabletta

90 db

6 100 Ft

67,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 520 Ft

84 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 995 Ft

99,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Vibovit By Eurovit Immun gumivitamin

50 db

3 415 Ft

68,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Acneminum tabletta

30 db

2 060 Ft

68,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 620 Ft

5,4 Ft/ml
Kozmetikum

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 400 Ft

146,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 040 Ft

102 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 860 Ft

38,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

NYDA® express fejtetvek és serkék ellen spray

50 ml

2 750 Ft

55 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 080 Ft

1040 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 245 Ft

41,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg külsőleges oldat

50 ml

2 230 Ft

44,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 100 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el