Fogyjon szőlővel!
2010. 09. 09.
Szerző: M.T.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Nyersen vagy bornak, kenve vagy megéve egyaránt egészséges a szőlő. Feszesít, erősíti a hajhagymákat és még fogyaszt is. Számos vitamint és antioxidánst tartalmaz, és még finom is. Szőlőre fel, lássuk mit tud ez a csodás gyümölcs.

Magyarország mérsékeltövi éghajlatán és számos szőlővidékén a legváltozatosabb fajtájú és felhasználhatósági lehetőségű bor-és csemegeszőlőfajtákat találhatunk, például az egri Kékoportót, a tokaj-hegyaljai Hárslevelűt és a soproni Merlot-t. Ezeken a borvidékéken több honosított fajtát is termesztenek, úgy mint a francia eredetű , világszerte nagy népszerűségnek örvendő Chardonnayt, ami hazánkban Etyek-Budán és Szekszárdon is terem.
A borivás mindig is a kultúra szerves részét képezte, a legtöbb vallásban pedig fontos szakrális szerepet tulajdonítanak a nedűnek. Az ókori görögöknek külön boristene is volt, Dionüsszosz személyében, akit a római kultúrában Bacchusnak felelt meg, és akinek a tiszteletére rendezett ünnepek (baccháliák) inkább vad orgiákhoz voltak hasonlóak, mintsem vallási szertartáshoz.
A modern vallásokban is jelenős a bor szerepe, a keresztényeknél például Jézus vérét jelképezi .A zsidó kultúrában a bort már nemcsak vallásos szimbólumnak tekintették, hanem mint élvezeti cikket vagy gyógyszert is használták. Ők már akkor felfedezték azt, amit a modern orvostudomány csak a XX. század körül kezdett vizsgálni, hogy bor sok, a szervezet számára fontos vitamint tartalmaz úgy, mint az A, B1, B2, C, de ezenkívül sok ásványi anyag található benne, például vas, foszfor, és kálium. A piros szőlőfajtákban, mint a Zweigeltben, fontos antioxidánsok, (flavonoidok) vannak, ami jó hatással van az érrendszerre, segít megakadályozni az érelmeszesedést, és a különböző keringési rendellenességeket. De persze az elfogyasztott bor minősége és mennyisége is fontos, ugyanis a napi rendszerességgel fogyasztott 2 liter kannás bor nem ugyanazt váltja ki, mint a vacsorához fogyasztott egy pohár Chardonnay.
Ám a szőlőt nem kell mindenképpen lepréselni ahhoz, hogy használhassuk, nyersen fogyasztva is több szempontból jó hatással lehet szervezetünkre. Ismert vízhajtó és tisztító tulajdonsága miatt a fogyókúrázók is barátkozhatnak vele. Napi fél kilogramm szőlő és 1000 kalóriányi egyéb táplálék mellett biztonságosan és tartósan érhetünk el súlyvesztést. Emellett még méregtelenítünk is, mivel a nyers szőlő héja ballasztanyagként hasznosul a bélrendszerben, ami segíti a bélmozgást, a benne található savak pedig megölik a káros baktériumokat és meggátolják a gyulladásos folyamatok kialakulását.
Persze a szépségipar azokra is gondolt, akik nem szeretik a gyümölcsöt magát. A kozmetikákban és drogériákban mindenhol találhatunk olyan készítményeket, amik szőlőmag kivonatot tartalmaznak, mivel annak enyhe összehúzó hatása erősíti és feszessé teszi a bőrt, kisajtolva és kapszulába zárva pedig antioxidáns tartalmának köszönhetően védi a szerveztet a szabadgyökök károsító hatásától, ezzel meggátolva a rák kialakulását. Aki hajhullással küzd, annak is nyújthat segítséget, szőlőmag-olajos masszázzsal ugyanis eredményesen kezelhető a hajhullás.
Azt viszont fontos tudni, hogy mielőtt bárki belekezd egy szőlőkúrába feltétlenül konzultáljon az orvosával, terhes nőknek, szoptatós anyáknak, cukorbetegeknek és bélhurutban szenvedőknek pedig semmiképpen sem ajánlott ez a fajta diéta.
Forrás: édenkert.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
„Tájoló” kvíz
Ha januárban kitölti Tájoló kvízünket, megnyerheti az IBUSZ retro táskáját, amit kifejezetten azoknak ajánlunk, akik bíznak abban, hogy a korlátozások után idén kinyílhat a világ, és végre becsomagolhatja mindenki az útipoggyászát!
E havi Tájoló kvízünk kérdéseire a válaszokat korábbi cikkeinkben találhatják a szimpatika.hu oldalon. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt az oldal tetején található keresés funkció!
A nyitólapról ajánljuk
Januári akció
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
Friss cikkeink
- Hagyjuk-e sírni a babát?
- Megfejtették a galápagosi élővilág gazdagságának titkát
- Tényleg öröklődnek a fogászati problémák?
- Mi a betegjogi képviselők szerepe?
- A rákos sejtek képesek hibernálódni a kemoterápia alatt
- Kerítések keserítik meg a vándorló állatok életét
- Erősebbek a mellékhatások a második Pfizer-vakcina után
- Minden beutazónak karanténba kell vonulnia Angliában
- Egy macskaparazita is felelős lehet az agydaganatért
- Ausztria továbbra is zárva marad
- Ismerd fel a téli allergiát!
- Kevesebb emésztési panaszt okoz az A2-es típusú tej
Hírlevél feliratkozás
Aktuális magazinunk

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el