Fogyjon szőlővel!
2010. 09. 09.
Nyersen vagy bornak, kenve vagy megéve egyaránt egészséges a szőlő. Feszesít, erősíti a hajhagymákat és még fogyaszt is. Számos vitamint és antioxidánst tartalmaz, és még finom is. Szőlőre fel, lássuk mit tud ez a csodás gyümölcs.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2010/09/87783929.jpg)
Magyarország mérsékeltövi éghajlatán és számos szőlővidékén a legváltozatosabb fajtájú és felhasználhatósági lehetőségű bor-és csemegeszőlőfajtákat találhatunk, például az egri Kékoportót, a tokaj-hegyaljai Hárslevelűt és a soproni Merlot-t. Ezeken a borvidékéken több honosított fajtát is termesztenek, úgy mint a francia eredetű , világszerte nagy népszerűségnek örvendő Chardonnayt, ami hazánkban Etyek-Budán és Szekszárdon is terem.
A borivás mindig is a kultúra szerves részét képezte, a legtöbb vallásban pedig fontos szakrális szerepet tulajdonítanak a nedűnek. Az ókori görögöknek külön boristene is volt, Dionüsszosz személyében, akit a római kultúrában Bacchusnak felelt meg, és akinek a tiszteletére rendezett ünnepek (baccháliák) inkább vad orgiákhoz voltak hasonlóak, mintsem vallási szertartáshoz.
A modern vallásokban is jelenős a bor szerepe, a keresztényeknél például Jézus vérét jelképezi .A zsidó kultúrában a bort már nemcsak vallásos szimbólumnak tekintették, hanem mint élvezeti cikket vagy gyógyszert is használták. Ők már akkor felfedezték azt, amit a modern orvostudomány csak a XX. század körül kezdett vizsgálni, hogy bor sok, a szervezet számára fontos vitamint tartalmaz úgy, mint az A, B1, B2, C, de ezenkívül sok ásványi anyag található benne, például vas, foszfor, és kálium. A piros szőlőfajtákban, mint a Zweigeltben, fontos antioxidánsok, (flavonoidok) vannak, ami jó hatással van az érrendszerre, segít megakadályozni az érelmeszesedést, és a különböző keringési rendellenességeket. De persze az elfogyasztott bor minősége és mennyisége is fontos, ugyanis a napi rendszerességgel fogyasztott 2 liter kannás bor nem ugyanazt váltja ki, mint a vacsorához fogyasztott egy pohár Chardonnay.
Ám a szőlőt nem kell mindenképpen lepréselni ahhoz, hogy használhassuk, nyersen fogyasztva is több szempontból jó hatással lehet szervezetünkre. Ismert vízhajtó és tisztító tulajdonsága miatt a fogyókúrázók is barátkozhatnak vele. Napi fél kilogramm szőlő és 1000 kalóriányi egyéb táplálék mellett biztonságosan és tartósan érhetünk el súlyvesztést. Emellett még méregtelenítünk is, mivel a nyers szőlő héja ballasztanyagként hasznosul a bélrendszerben, ami segíti a bélmozgást, a benne található savak pedig megölik a káros baktériumokat és meggátolják a gyulladásos folyamatok kialakulását.
Persze a szépségipar azokra is gondolt, akik nem szeretik a gyümölcsöt magát. A kozmetikákban és drogériákban mindenhol találhatunk olyan készítményeket, amik szőlőmag kivonatot tartalmaznak, mivel annak enyhe összehúzó hatása erősíti és feszessé teszi a bőrt, kisajtolva és kapszulába zárva pedig antioxidáns tartalmának köszönhetően védi a szerveztet a szabadgyökök károsító hatásától, ezzel meggátolva a rák kialakulását. Aki hajhullással küzd, annak is nyújthat segítséget, szőlőmag-olajos masszázzsal ugyanis eredményesen kezelhető a hajhullás.
Azt viszont fontos tudni, hogy mielőtt bárki belekezd egy szőlőkúrába feltétlenül konzultáljon az orvosával, terhes nőknek, szoptatós anyáknak, cukorbetegeknek és bélhurutban szenvedőknek pedig semmiképpen sem ajánlott ez a fajta diéta.
Forrás: édenkert.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!