Orvos helyett robot vizsgálhatja a torkunkat

Szerző: Szimpatika
A dán fejlesztésű gépet kifejezetten a koronavírushoz kötődő tesztek elvégzésére alkották meg. Orvosok vagy ápolók helyett robotok végezhetik el a koronavírussal kapcsolatos teszteket, így több idő van más feladatok ellátására, ráadásul a fertőződés veszélye sem merül fel.

A Dél-dániai Egyetemen (SDU) működik a robotikára fókuszáló kutatásokat végző Maersk Mc-Kinney Moller Intézet. Innen indult önálló útjára a Lifeline Robotics. A startup gyakorlatilag a Covid-19 elleni harcra „lett kitalálva”, így igencsak elismerésre méltó, hogy május végén már bemutathatták az automata rendszer teljesen működőképes prototípusát.

Az eszköz egy személyi igazolvány beolvasását követően önállóan előkészíti a teszteléshez szükséges tárgyakat, majd precíz, és a beszámolók szerint gyöngéd mozdulatokkal leveszi a mintát az alany torkába helyezett leoltó pálcával.

A mozgást mesterséges intelligencia felügyeli, mivel korántsem triviális feladat a megfelelő helyre irányítani a robotkart. Az emberi anatómiából adódóan a torok felépítése meglehetősen nagy eltéréseket mutat, ezért is tekinthető komoly fejlesztésnek a dán csapat munkája.

A fejlesztők reményei szerint a tíz szakember által mindössze négy hét alatt „összedobott” rendszer a közeljövőben nagy számban lesz bevethető, legyen szó kórházakról, nemzeti határokról vagy repülőterekről. A kereskedelmi forgalomba kerüléshez azonban még néhány hónapra szükség lesz.

Mindenhol robotolnak

Nem a dánoknak jutott egyedül eszébe, hogy a robotika lehetőségeit kiaknázva nyújtsanak segítséget a komoly stressz alá került egészségügynek. A Boston Dynamics robotkutyáit például éppen nővérnek képzik át. A mögöttes gondolat itt is hasonló: megoldani, hogy az orvosok munkájuk során minél kevésbé legyenek rákényszerítve a fertőzésveszélyt magában hordozó közvetlen kontaktusra.

Március végén egy kínai, szintén villámgyorsan összállt fejlesztésről is hallani lehetett. Ezt egyetemi kutatók alig egy hónap alatt hozták tető alá, ugyancsak a fokozott fertőzésveszélynek kitett egészségügyi dolgozók tehermentesítésére, egy űrkutatási célokra tervezett robotkar átalakításával és kerekeken guruló platformra szerelésével. A kínai változat szintén alkalmas mintavételre, de a dánok a mostani bejelentéskor kihangsúlyozták, hogy az övék a világ első, teljesen önállóan dolgozó megoldása.

A témával kapcsolatban érdemes még kitérni egy hazai vonatkozásra is. A Semmelweis Egyetemen ugyanis pár hete már munkába állt egy szintén dán fejlesztésű robot, amely UVC fény kibocsátásával gondoskodik arról, hogy a mikroorganizmusok ne érezzék jól magukat a közelében.

Forrás: Bitport

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!