A lábápolás nélkülözhetetlen lépései

Szerző: Szimpatika
A nők nagy része alig várja a jó időt, hogy levehesse szorító cipőjét, és nyitott szandálban harisnya nélkül járhasson. Jólesik lábunkat felszabadítani, de nem szabad elfelejtkeznünk annak rendszeres ápolásáról.

A lábszár bőre hajlamos a kiszáradásra, de ezt krémezéssel és masszázzsal gyorsan rendbe hozhatjuk. Fürdés után testápolóval kenjük be lábszárunkat, és körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a bőrbe lábfejtől a szív irányába haladva. Ha bőrünk olyan száraz, hogy szinte „cserepes”, néhány napig zsíros babakrémmel ápoljuk.

Az elhalt hámréteg eltávolításához dörzskesztyűvel vagy kis kefével dörzsöljük át lábunkat, szintén körkörös mozdulatokkal, bokától a szív felé haladva. Ezt tehetjük szárazan vagy vizesen is, de utána be kell krémezni bőrünket. Vigyázat! Visszér vagy sérülés esetén tilos kefemasszázst végezni.

A zavaró szőrszálak eltüntetésének is több módja létezik. Legegyszerűbb a szőrtelenítő krémek, a gyantázás, vagy a kis kézi elektromos epilátor használata. A borotválást kerüljük, mert az megerősítheti a szőrszálakat. Szőrtelenítés után töröljük át lábunkat kamilla főzettel, majd vékonyan krémezzük be.

A nyitott szandál felfedi a lábfej hibáit. Gyakori panasz a sarok bőrének megkeményedése, és berepedése. Ezek nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémát is okozhatnak, mert a repedéseken keresztül az utca porából betegséget okozó baktériumok és gombák kerülhetnek a szervezetbe. Megelőzésként rendszeresen krémezzük be a sarok bőrét puhító krémmel, természetesen alapos tisztítás után. Ha már megvan a baj, áztassuk fertőtlenítős vízben lábunkat, majd sarokreszelővel távolítsuk el a megvastagodott hámréteget, ezután kenjük be zsíros vitaminos krémmel, vagy langyos olajjal. Éjszakára pakolást is tehetünk rá, de ilyenkor húzzunk rá pamutzoknit, hogy ágyneműnket megvédjük. Ha túl mély a repedés, áztatás után szórjuk be sebhintőporral, és csak ezután krémezzük be.

A lábkörmök ápolását se felejtsük el, lakkozáskor ügyeljünk, hogy a kézkörmökkel azonos színűre fessük. Nyáron, különösen a strandokon könnyű gombás fertőzést kapni, ha ennek jeleit tapasztaljuk, feltétlenül forduljunk orvoshoz. Saját papucs használatával és a fürdés utáni szárazra törléssel, esetleg fertőtlenítő hatású hintőpor használatával sok bajt megelőzhetünk.

A lábfájás elkerülésért igyekezzünk kényelmes lábbelit hordani, amit otthon cseréljünk le gyógypapucsra. Rendszeresen tornáztassuk lábunkat, ezt akár tévénézés közben is megtehetjük. Kitűnő értorna a hideg-meleg lábfürdő, de mindig hideggel fejezzük be. Használjunk gyógynövényeket a fürdő elkészítésekor. Nyaraláskor járjunk sokat mezítláb, főleg homokon, vagy aprókavicsos terepen. A séta, a kerékpározás, a futás mind-mind kiváló lábtorna, ami az egész szervezetre jót hatással van.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!