A TBC és a divat

Szerző: Semmelweis Egyetem
Az 19. század derekán az ideális szépségű nő légiesen sovány, áttetsző fehér bőrű, piros ajkú és csillogó szemű volt. A mai szemmel különösnek tűnő szépségideál hátterében egy akkor már pusztító járvány, a TBC állt.

A tuberkulózis ekkor már világszerte népbetegségnek számított, de az okát még nem tudták meghatározni: úgy hitték, hogy a kór vagy örökletes, vagy a környezet ártalmai, mint a miazmák, esetleg a rossz levegő okozzák.

A betegség kezdeti stádiumában a baktériumok által megtámadott szervezet sokáig tünetmentes maradt, majd a beteg mintegy „elfogyott”, bőre sápadttá vált, a gyakori hőemelkedés miatt szemei csillogtak.

A romantika híres nőalakjainak – mint például ifj. Alexandre Dumas kaméliás hölgye, Puccini Bohéméletének Mimije – köszönhetően a TBC tünetei erősen esztétizálva jelentek meg, és nagy hatással voltak a kor szépségeszményére.

A nők annak érdekében, hogy minél soványabbnak tűnjenek és eleget tegyenek a szépségideál elvárásainak, szorosra húzták fűzőiket. A 19. század közepén újra divatba jött a krinolin (abroncsszoknya, eredetileg lószőrszövet), amely mellett a derék optikailag vékonyabbnak tűnt. A hölgyek a bőrüket fehérítették, arcuk és szájuk színét pedig pirosítóval emelték ki.

Az első közegészségügyi intézkedések, amelyek a tbc visszaszorítását célozták, a női divatra is hatással voltak. Az orvosi vélemények szerint a hölgyek hosszú, földet söprő szoknyái is felelősek voltak a járvány terjedéséért, mivel azokkal könnyen összegyűjtötték az utcán tenyésző baktériumokat, amelyeket hazatérve otthonukban szétszórtak. A hosszú szoknyák mellett az orvosok egyre gyakrabban bírálták a női fűzőket is, amelyek annyira összeszorították a nők testét, hogy a belső szerveket – így a tüdőt is – károsították. Ennek eredményeképpen néhány év alatt a szoknyák hossza rövidült, a fűzők pedig kényelmesebbé, lazábbá váltak.

A női ruhák mellett a férfiaknál az 1800-as években még oly divatos bajusz és szakáll is nemkívánatossá vált orvosi szempontból, mert úgy vélték, hogy azok is felelősek a betegségek terjesztéséért.

Forrás: semmelweismuzeum.blog.hu – Scheffer Krisztina

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!