Újabb csapás a bio-csalókra

2010. 09. 06.
Szerző: Szimpatika
Mi a bio? Amit éjjel permeteznek. Tartja a mondás. Manapság is sokan kételkednek a bio termékekben. A vásárlói bizalom erősítése érdekében, mostantól mobil laboratóriumok fogják járni az országot, és ellenőrizni a gazdákat.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾
Ellenőrzés pedig van: a Biokontroll Hungária(Hu-Öko 01) és a Hungária Öko Garancia Kft (Hu-Öko 02) egyaránt ellenőriz. A munkatársak megleptésszerűen keresik fel a gazdálkodókat és feldolgozó üzemeket. Az ellenőrzés nagy része eddig főleg a papírok átnézésén alapult, ki mikor és mennyit permetezett, mennyi áru került a piacra, és más olyan adatok, amiből a visszaélések megállapíthatóak.

Emellett a biopiacon is vettek mintát az ellenőrök, de ezek száma elhanyagolható volt. Így több szaftos botrány is gyengítette a biotermékek megítélését, mert persze mindig vannak olyanok, akik fantáziát látnak a gyors meggazdagodásra.

Most egy 21 hónapos mintaprrojekt indult KEOP támogatással. A projektben három mobil laboratóriumot helyeznek forgalomba. A gépekkel a helyszínen mérni lehet: a nitrát-tartalmat , a GMO-szennyezettséget,  van benne gombatoxin-tartalom mérő gyorsteszt, mikroszkópos vizsgálatokra alkalmas műszerek, mérőeszközök, lézeres távolságmérő, talaj- és termény mintavevő eszközök.

Ehhez jön még egy extra labor melyben infravörös hullámokkal ellenőrzik a gabonát, és egy másik toxindetektáló csodaműszer. A tervek szerint évente 500 mérést végeznek majd az 1500-1900 hazai gazdaságban.

Itthon 120 ezer hektáron folyik bio termelés, a minősített ökölogia termékek aránya mindössze 2 százalék. Az elmúlt években a megtermelt javak 95 százaléka került külföldre, ez az arány mára 80 százalékra csökkent.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!