Amit a gyógyászati célra szánt tápszerekről tudni kell

|
Számos betegség fennállása esetén, pl. rosszindulatú daganatos betegségek, cukorbetegség, májbetegség, vesebetegség vagy esetleg a műtét utáni lábadozás időszakában különösen fontos, hogy a beteg minél jobb tápláltsági állapotba kerüljön. A gyógyulást, illetve a különbözõ kezelésekre adott választ pozitívan befolyásolhatja a jó tápláltsági állapot, és negatívan a rossz tápláltsági állapot, azaz a malnutríció.

A gyógyulást, illetve a különböző kezelésekre adott választ pozitívan befolyásolhatja a jó tápláltsági állapot, és negatívan a rossz tápláltsági állapot, azaz a malnutríció.

Egy vagy több tápanyag relatív vagy abszolút hiánya, illetve vesztése következtében alultápláltság (malnutríció) alakulhat ki. Az alultápláltság önmagában is súlyos testi (szomatikus) és lelki (pszichés) károkkal fenyegethet, de ha más kóros állapottal is társul, akkor hosszabb lehet a beteg felépülése, és gyakrabban lépnek fel szövődmények. A malnutríció megelőzésére és kezelésre szolgál a táplálásterápia.

A táplálásterápiának két pillére van:

a módosított étrend (diéta) és

a speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerek használata.

Hogy a diéta vagy a tápszer kap nagyobb hangsúlyt a táplálásterápiában, az a betegség súlyosságától függ, illetve attól, hogy a beteg mennyire súlyosan alultáplált.

Módosított étrend (diéta)

Nehéz általánosságban étrendmódosítást javasolni, mert olyan sok tényező befolyásolja a diéta jellegét (jelenlegi tápláltsági állapot, betegség súlyossága, kiterjedtsége, társbetegségek, előző műtétek jellege stb.), hogy azt javasoljuk a betegeknek, étrendjük összeállításában kérjék ki szakember tanácsát, azaz forduljanak dietetikushoz, és az egyénre szabott diétájukat tartsák be.

Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerek

A táplálásterápia során orvosi célokra kifejlesztett, speciális tápszerek segítségével biztosítható, hogy mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálékhoz jusson a beteg. A tápszer szó hallatán sokan az egészséges csecsemők tápszereire gondolnak, és csak kevesen tudják, hogy nemcsak gyerekeknek, hanem beteg felnőtteknek is készülnek tápszerek (gyógytápszerek). Az angol megnevezés sokkal találóbb „Food for Special Medical Purposes”, azaz étel különleges orvosi célokra.

Ezek a tápszerek azt a célt szolgálják, hogy a normál étkezést kiegészítsék, illetve nagyobb mennyiségben kizárólagos (azaz csak tápszert fogyaszt a beteg, más élelmiszert nem) fogyasztásra is alkalmasak legyenek. Összehasonlítva a gyógyszerekkel azt mondhatjuk, hogy a tápszerekből nem elegendő pár millilitert vagy grammot elfogyasztani, mint a gyógyszerekből, hanem a megfelelő hatás érdekében nagyobb mennyiséget, kb. 400-600 ml-t is meg kell inni ahhoz, hogy a testsúly gyarapodjék. És ahogy fogyni sem könnyű a túlsúlyosnak, úgy hízni is nehéz a nagyon lesoványodott betegnek.

Nem szabad türelmetlennek lenni, hiszen hosszú távon esetleg több hónapon keresztül is indokolt lehet a tápszerfogyasztás ahhoz, hogy a beteg megközelítse az ideális súlyát. A tápszerek abban viszont hasonlítanak a gyógyszerekhez, hogy különböző az összetételük, és ebből adódóan vannak indikációs területeik (olyan betegségek vagy állapotok, amikor kifejezetten előnyös a fogyasztásuk) és kontraindikációs területeik (amikor nem előnyös a fogyasztásuk). Ezért nagyon fontos, hogy a betegek csak azokat a tápszereket fogyasszák, melyeket orvos vagy dietetikus javasolt.

Leggyakrabban olyan tápszereket javasolnak az orvosok, melyeknek magas az energia és tápanyag tartalmuk. A betegek dönthetnek, hogy folyékony vagy inkább por formátumú tápszert választanak, az utóbbi esetében otthon víz hozzáadásával nyerhetnek iható tápszert, vagy ételeiket dúsíthatják, így megemelve annak energia és tápanyag tartalmát.

A tápszereket használhatjuk prevenciós célzattal, amikor még nem túl alacsony a testtömeg, de szeretnénk megelőzni a problémát, és terápiás céllal, amikor már kifejezetten a testtömeg növelése a feladat. Ha a testtömeghez viszonyítva 5%-os a fogyás, azt figyelmeztető jelnek tekinthetjük, és ha eléri a 10%-ot, akkor haladéktalanul meg kell kezdeni a táplálásterápiát (roborálást).

Azért százalékban adjuk meg a fogyás mértékét, mert egy 50 kg-os és egy 90 kg-os betegnél az 5 kg fogyás esetén más a teendő. Az első esetben ugyanis azonnal meg kell kezdeni a táplálásterápiát, mert a fogyás mértéke elérte a 10%-ot, a második esetben viszont egyelőre csak figyelni kell, hogy folytatódik-e a folyamat, vagy megáll, és megvizsgáljuk, hogy mi húzódik meg a testtömeg-vesztés hátterében.

A tápszerek gyógyszertárban megvásárolhatóak recept nélkül (igaz, így nem jár rá támogatás), illetve receptre (ekkor a támogatás mértéke 55%, 70%, 90%, illetve 100%, attól függően, hogy mennyi a tápszer OEP-támogatottsági mértéke, illetve a felíró orvos jogosultsága). A családorvos általános támogatással írhatja fel, ami leggyakrabban 55%-ot jelent, illetve ha gasztroenterológus, sebész ad javaslatot, akkor a háziorvos egy évig 70%, 90%, illetve 100%-os támogatással is felírhatja.

Azoknál a betegeknél, akik nem tudnak a hagyományos ételekből, vagy iható tápszerekből elegendő mennyiséget elfogyasztani (pl. nehezen nyelnek), táplálást segítő eszközök alkalmazásával valósítható meg a táplálás. A szondatáplálás során a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot egy eszköz (szonda) segítségével juttatják be a gyomorba vagy a vékonybélrendszerbe. Ezen keresztül biztosítható a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok, az energia-, vitamin- és ásványi anyag bevitele. A szondatáplálásra az esetek nagy részében csak átmenetileg van szükség, és az állapot javulásával a táplálást segítő eszköz eltávolítható.

Forrás: Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
47 768
Aktív eset:
32 283
Gyógyult:
14 312
Elhunyt:
1 173
Karanténban:
24 929
Mintavétel:
904 036
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.10.19. 08:41

A nyitólapról ajánljuk

Októberi akció

Actival Extra filmtabletta

120 db

5 200 Ft

43,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 700 Ft

30 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 580 Ft

35,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

30 db

1 910 Ft

63,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 440 Ft

148 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

5 690 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 090 Ft

41,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 330 Ft

116,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® Extra filmtabletta

50 db

2 390 Ft

47,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocuvite® lutein forte étrendkiegészítő tabletta

30 db

3 050 Ft

101,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 910 Ft

95,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 630 Ft

135,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 770 Ft

55,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Degasin® lágy kapszula

32 db

1 950 Ft

60,9 Ft/db
Gyógyászati segédeszköz*

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasivin® Classic 0,5 mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray

10 ml

1 930 Ft

193 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 970 Ft

9,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 090 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 720 Ft

107,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 220 Ft

87,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el