Amit a gyógyászati célra szánt tápszerekről tudni kell

|
Számos betegség fennállása esetén, pl. rosszindulatú daganatos betegségek, cukorbetegség, májbetegség, vesebetegség vagy esetleg a műtét utáni lábadozás időszakában különösen fontos, hogy a beteg minél jobb tápláltsági állapotba kerüljön. A gyógyulást, illetve a különbözõ kezelésekre adott választ pozitívan befolyásolhatja a jó tápláltsági állapot, és negatívan a rossz tápláltsági állapot, azaz a malnutríció.

A gyógyulást, illetve a különböző kezelésekre adott választ pozitívan befolyásolhatja a jó tápláltsági állapot, és negatívan a rossz tápláltsági állapot, azaz a malnutríció.

Egy vagy több tápanyag relatív vagy abszolút hiánya, illetve vesztése következtében alultápláltság (malnutríció) alakulhat ki. Az alultápláltság önmagában is súlyos testi (szomatikus) és lelki (pszichés) károkkal fenyegethet, de ha más kóros állapottal is társul, akkor hosszabb lehet a beteg felépülése, és gyakrabban lépnek fel szövődmények. A malnutríció megelőzésére és kezelésre szolgál a táplálásterápia.

A táplálásterápiának két pillére van:

a módosított étrend (diéta) és

a speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerek használata.

Hogy a diéta vagy a tápszer kap nagyobb hangsúlyt a táplálásterápiában, az a betegség súlyosságától függ, illetve attól, hogy a beteg mennyire súlyosan alultáplált.

Módosított étrend (diéta)

Nehéz általánosságban étrendmódosítást javasolni, mert olyan sok tényező befolyásolja a diéta jellegét (jelenlegi tápláltsági állapot, betegség súlyossága, kiterjedtsége, társbetegségek, előző műtétek jellege stb.), hogy azt javasoljuk a betegeknek, étrendjük összeállításában kérjék ki szakember tanácsát, azaz forduljanak dietetikushoz, és az egyénre szabott diétájukat tartsák be.

Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerek

A táplálásterápia során orvosi célokra kifejlesztett, speciális tápszerek segítségével biztosítható, hogy mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálékhoz jusson a beteg. A tápszer szó hallatán sokan az egészséges csecsemők tápszereire gondolnak, és csak kevesen tudják, hogy nemcsak gyerekeknek, hanem beteg felnőtteknek is készülnek tápszerek (gyógytápszerek). Az angol megnevezés sokkal találóbb „Food for Special Medical Purposes”, azaz étel különleges orvosi célokra.

Ezek a tápszerek azt a célt szolgálják, hogy a normál étkezést kiegészítsék, illetve nagyobb mennyiségben kizárólagos (azaz csak tápszert fogyaszt a beteg, más élelmiszert nem) fogyasztásra is alkalmasak legyenek. Összehasonlítva a gyógyszerekkel azt mondhatjuk, hogy a tápszerekből nem elegendő pár millilitert vagy grammot elfogyasztani, mint a gyógyszerekből, hanem a megfelelő hatás érdekében nagyobb mennyiséget, kb. 400-600 ml-t is meg kell inni ahhoz, hogy a testsúly gyarapodjék. És ahogy fogyni sem könnyű a túlsúlyosnak, úgy hízni is nehéz a nagyon lesoványodott betegnek.

Nem szabad türelmetlennek lenni, hiszen hosszú távon esetleg több hónapon keresztül is indokolt lehet a tápszerfogyasztás ahhoz, hogy a beteg megközelítse az ideális súlyát. A tápszerek abban viszont hasonlítanak a gyógyszerekhez, hogy különböző az összetételük, és ebből adódóan vannak indikációs területeik (olyan betegségek vagy állapotok, amikor kifejezetten előnyös a fogyasztásuk) és kontraindikációs területeik (amikor nem előnyös a fogyasztásuk). Ezért nagyon fontos, hogy a betegek csak azokat a tápszereket fogyasszák, melyeket orvos vagy dietetikus javasolt.

Leggyakrabban olyan tápszereket javasolnak az orvosok, melyeknek magas az energia és tápanyag tartalmuk. A betegek dönthetnek, hogy folyékony vagy inkább por formátumú tápszert választanak, az utóbbi esetében otthon víz hozzáadásával nyerhetnek iható tápszert, vagy ételeiket dúsíthatják, így megemelve annak energia és tápanyag tartalmát.

A tápszereket használhatjuk prevenciós célzattal, amikor még nem túl alacsony a testtömeg, de szeretnénk megelőzni a problémát, és terápiás céllal, amikor már kifejezetten a testtömeg növelése a feladat. Ha a testtömeghez viszonyítva 5%-os a fogyás, azt figyelmeztető jelnek tekinthetjük, és ha eléri a 10%-ot, akkor haladéktalanul meg kell kezdeni a táplálásterápiát (roborálást).

Azért százalékban adjuk meg a fogyás mértékét, mert egy 50 kg-os és egy 90 kg-os betegnél az 5 kg fogyás esetén más a teendő. Az első esetben ugyanis azonnal meg kell kezdeni a táplálásterápiát, mert a fogyás mértéke elérte a 10%-ot, a második esetben viszont egyelőre csak figyelni kell, hogy folytatódik-e a folyamat, vagy megáll, és megvizsgáljuk, hogy mi húzódik meg a testtömeg-vesztés hátterében.

A tápszerek gyógyszertárban megvásárolhatóak recept nélkül (igaz, így nem jár rá támogatás), illetve receptre (ekkor a támogatás mértéke 55%, 70%, 90%, illetve 100%, attól függően, hogy mennyi a tápszer OEP-támogatottsági mértéke, illetve a felíró orvos jogosultsága). A családorvos általános támogatással írhatja fel, ami leggyakrabban 55%-ot jelent, illetve ha gasztroenterológus, sebész ad javaslatot, akkor a háziorvos egy évig 70%, 90%, illetve 100%-os támogatással is felírhatja.

Azoknál a betegeknél, akik nem tudnak a hagyományos ételekből, vagy iható tápszerekből elegendő mennyiséget elfogyasztani (pl. nehezen nyelnek), táplálást segítő eszközök alkalmazásával valósítható meg a táplálás. A szondatáplálás során a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot egy eszköz (szonda) segítségével juttatják be a gyomorba vagy a vékonybélrendszerbe. Ezen keresztül biztosítható a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok, az energia-, vitamin- és ásványi anyag bevitele. A szondatáplálásra az esetek nagy részében csak átmenetileg van szükség, és az állapot javulásával a táplálást segítő eszköz eltávolítható.

Forrás: Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
3 741
Aktív eset:
1 565
Gyógyult:
1 690
Elhunyt:
486
Karanténban:
11 934
Mintavétel:
162 925
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.05.24. 06:55

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Májusi akció

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cationorm® műkönny szemcsepp

10 ml

2 535 Ft

253,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Flebaven 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax DUO 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 020 Ft

1010 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ophylosa® oldatos szemcsepp

10 ml

1 520 Ft

152 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 590 Ft

215,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 970 Ft

19,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Idelyn Beliema® Effect hüvelytabletta

10 db

3 400 Ft

340 Ft/db
Gyógyászati segédeszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 410 Ft

24,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Rapid Forte 400 mg lágy kapszula

20 db

2 250 Ft

112,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resistant vízálló sebtapasz

28 db

680 Ft

24,3 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

2 240 Ft

44,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 240 Ft

26,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 220 Ft

22,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 970 Ft

98,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat a képre kattintva töltheti le!
A korábbi számokat ide kattintva érheti el