Miért vénykötelesek egyes gyógyszerek?

Vénykötelesnek akkor minősíthető a gyógyszer, ha rendeltetésszerű használat mellett is veszélyeztetheti a beteg egészségét, ha orvosi kontroll nélkül alkalmazzák.

Indokolhatja például, ha alkalmazásával könnyen kialakulhat a gyógyszerfüggőség, vagy különösen körültekintően kell eljárni más gyógyszerekkel történő szedés esetén.

Az alkalmazás módja is indokolhatja

A betegség jellege is indokolhatja, hogy egy készítmény receptköteles – ide tartoznak többek között a fertőző betegségek kezelésére használatos gyógyszerek.
Más esetben az alkalmazási mód (pl. injekciós kiszerelés) igényel orvosi ellenőrzést, ezért fontos, hogy csak recept ellenében juthassunk hozzá.

További szempont, hogy csak abban az esetben lehet egy gyógyszer recept nélkül is hozzáférhető, ha olyan betegség kezelésére alkalmas, melynél a beteg az öndiagnózist egyértelműen fel tudja állítani, azaz a beteg saját maga a saját tünetei alapján fel tudja mérni, hogy milyen betegségben szenved.

A gyógyszerek egy részénél pedig azt láthatjuk, hogy ugyanaz a gyógyszer lehet vényköteles és vény nélkül is megvásárolható egyszerre. Ilyenkor rendszerint a gyógyszer kisebb kiszerelése indokolja ezt, azaz kevesebb tablettát találunk ugyanazon készítmény vény nélküli változatában.

Forrás: Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!