Az Antarktisz az egyetlen koronavírus-mentes kontinens

Szerző: MTI
Miközben az egész bolygó a koronavírus feltartóztathatatlannak tűnő terjedése ellen küzd, az Antarktisz maradt az egyetlen kontinens, amely mentes az új koronavírus okozta Covid-19-betegségtől, köszönhetően elsősorban a szigorú biztonsági előírásoknak és csekély mértékben a szerencsének.

A kontinens természetes elszigeteltségét maximális fokozatúra emelték, amikor az Egészségügyi Világszervezet március 11-én világjárvánnyá nyilvánította az új koronavírus terjedését.

A már meglévő természetes izoláción belül még jobban elszigetelődtünk – mondta Alejandro Valenzuela, Chile antarktiszi területeinek tengeri kormányzója az AFP francia hírügynökségnek.

Az illetékes hatóságok azonnal új egészségügyi előírásokat léptettek életbe, a kontinens látogatottságát csak a létfontosságú utánpótlások szállítására korlátozták. Chile minimálisra csökkentette antarktiszi személyzetét, a haditengerészet állományának csupán 10 tagja maradhatott a Dél-Shetlandi-szigeteken lévő Escudero katonai támaszponton.

A kontinens zord időjárása mindig is szoros együttműködést követelt meg a különböző nemzetközi missziók között. A közelben van az öt orosz katonai bázis egyike, csakúgy mint uruguayi, koreai és kínai missziók. Az óvintézkedéseket gyakran közösen hozzák, illetve enyhítik, és megosztják egymás között a kikapcsolódásra szolgáló területeket. Korábban közös sportversenyeket szerveztek és meghívták egymást a nemzeti ünnepekre, születésnapokra.

Az új koronavírus felbukkanásától való félelem miatt minden fizikai kapcsolat megszakadt a bázisok között. Az Antarktisznak azonban egy kis szerencséje is volt, mert a járvány kezdete egybeesett a turistaszezon végével, amikor évi mintegy 50 ezer látogató érkezik tengerjárókon, hogy pingvineket, fókákat csodáljon az érintetlen jégvadonban.

Az utolsó turistahajó a szigetekre március 3-án érkezett, éppen akkor, amikor az első koronavírus-fertőzést azonosították Chilében. Sikerült megúszni a vírus megjelenését akkor is, amikor a kontinensre tartó Greg Mortimer ausztrál tengerjárót visszafordították, és felfedezték a hajón az első Covid-19-betegséget, amely járvánnyá fajult, átterjedve szinte az összes utasra és a személyzetre.

Az utánpótlást fertőtlenítik az előtt, hogy kiszállítanák a hajókról, és a hajók személyzetével is minimális kontaktust tartunk. A fedélzeten maradnak, így most nincs közvetlen kapcsolat velük – magyarázta Valenzuela.   

A chilei Eduardo Frei légibázison is szigorú higiéniai ellenőrzés folyik. A kantinban egyszerre csak négyen ehetnek egy asztalnál, és felfüggesztették a sport- és szabadidős tevékenységet. Uruguay is kilenc főre csökkentette Artigas bázisának személyzetét, 10 másik tagot evakuáltak. A következő váltás majd csak december első felében lesz, ezért az ottmaradt emberek az egész telet ott töltik – mondta Manuel Burgos ellentengernagy, az uruguayi sarkkutató intézet elnöke. Az ottmaradtaknak semmilyen kapcsolatuk nincs a több bázissal – tette hozzá.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!