Azok a csillogó gyermeki szemek..

2010. 09. 03.
Szerző: Szimpatika
A szülők sokszor nincsenek tudatában, hogy a gyermekük szeme esetleg beteg, mert látszatra semmilyen probléma nem jelentkezik. A csecsemőkori kancsalság illetve a kétszemes éleslátás hiánya olyan súlyos tompalátáshoz vezethet, amely egy bizonyos kor után már nem gyógyítható. A csecsemők szemének vizsgálata ugyanolyan fontos, mint pl. a hallás, vagy a csípőficam vizsgálat.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾
A gyermekek egy részénél nagyobb a szembetegségek kialakulásának kockázata. Fokozott figyelmet kell fordítani például azokra, akik: koraszülöttként vagy kis súllyal jöttek a világra vagy ahol a családban előfordult már valamilyen szemészeti betegség.


Ha a szülők közül valaki szemüveget visel, akkor különösen tanácsos ideje korán odafigyelni...nagyon nehéz a látást helyrehozni.- mondta el Dr. Bana Ildikó szemész főorvos.

A szemorvosok a gyermekek vizsgálatakor gyakran találkoznak a két szem közötti jelentős dioptria különbséggel, rejtett kancsalsággal, fixálási problémával, magas dioptria értékkel.

A rejtett kancsalságot 1 éves kor alatt ki lehet szűrni, a gyermek szeme ekkor még korrigálható. Többségüket azonban csak iskolakezdés előtt vizsgálják meg először.

Milyen életkorban lehet és ajánlott a gyermek szemvizsgálatát elvégezni?

Két, két és fél éves korban érdemes szemorvoshoz fordulni, aki dönt az esetleges szemüveg viselésről.

Felfedezett szembetegség esetén a szakorvos utasításait mindig pontosan be kell tartani, még ha az nem is egyszerű egy kisgyerek esetében. Ilyen például a szemtakarás vagy a szemüveg állandó hordása.

A szemproblémák kialakulásának vagy romlásának megelőzésére iskoláskorban is oda kell figyelni.

Gyermekünk egészséges szeméért az otthonunkban is sokat tehetünk. Tanulás és olvasás során lehetőleg természetes megvilágítást alkalmazzunk.

A számítógépes környezetet igazítsuk a gyermek méreteihez, az ott tölthető időt pedig korlátozzuk ésszerűen.

A szülőknek nagy a felelőssége, hogy idejében felismerjék, ha probléma van a gyermekük látásával. Egyes panaszok, mint a fejfájás, a koncentráció hiánya, a tanulási nehézségek szemüveg viselésével javítható. Az időben fel nem fedezett szembetegségek a gyermek továbbtanulását is negatívan befolyásolhatják.

Forrás: Freepress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!