Tényleg jobb szűrni a kék fényt?

Míg az UV-sugárzás káros hatásaival többnyire tisztában vagyunk, az kevésbé köztudott, hogy a látható tartományba tartozó kék fény is hatással van az emberi szervezetre, előnyei és ártalmai is lehetnek. Mivel a modern készülékeink által kibocsátott mesterséges fény zöme ebbe a tartományba tartozik, érdemes megvizsgálni közelebbről is a biológiai hatásait, van-e szükség a kék fény szűrésére.

A látható fény a 380 és 780 nanométer közötti hullámhossz-tartományba tartozik, ennél alacsonyabb az ultraviola (UV), magasabb pedig az infravörös fény (IR) tartomány, amely a szemünknek láthatatlan. A látható fény spektrumából mostanában nagyobb figyelem hárul a 380 és 500 nm közötti tartományban levő kék fényre, mivel a modern készülékek, monitorok, kijelzők, a mesterséges fényforrások zöme is ilyen fényt bocsát ki.

A kék fény jótékony és káros hatásai

A kék fény segíthet elűzni a depressziót és az álmatlanságot, viszont – különösen a 380-440 nm közötti hullámhosszú, nagy energiájú kék ibolya fény – szűrés nélkül jutva a szem belsejébe, fájdalmas kötő- és szaruhártya-gyulladást okozhat, és károsíthatja a szem legérzékenyebb részét, a retinát is.

A kék fény hat az alvásra is

A különböző hullámhosszú fények hatással vannak a hormonháztartásra, azon keresztül az egész emberi szervezetre, befolyásolják a nappalok és éjszakák ritmusát, az alvás és az ébrenlét idejét, a hangulatunkat, közérzetünket. A nappali fény (benne a kék fény) hatására fokozódik a szervezetben az egyik boldogsághormon, a szerotonin, valamint a stresszhormonok közé tartozó kortizol termelése, amely éberré, feldobottá, élénkké tesz, viszont sötétben, éjszaka az elalvást segítő melatonin hormon termelődik inkább.

Kell-e szűrni a kék fényt?

Korábban egyértelműnek tekintették, hogy mivel a kék fény kárt okozhat, irritálhatja a szemet, többek között akadályozza az elalvást is, így a mesterséges fényforrások, például a kijelzők, monitorok fényét szűrni ajánlatos. Nemrégiben azonban a Manchesteri Egyetem új kutatási eredménnyel állt elő: eszerint a kék fénynek az elalvás érdekében végzett szűrésével épp az ellenkező hatást érhetjük el. A szűréssel sárgásabb, melegebb színű fényt kibocsátó kijelző ugyanis a kibocsátott fény hullámhosszától függetlenül az agyban az éberséget igénylő nappal képzetét kelti, míg a kék színek az agyunkban inkább az alkony, az este közeledtéhez kapcsolódnak. Így az agy a kék fény mellett könnyebben ad az elalvásra „utasítást”, vagyis a szűretlen kék fény jobban segíti az elálmosodást.

A jó alvás szempontjából persze az a legszerencsésebb, ha este, alvásra készülődve minél jobban sikerül lezárni a nappali tevékenységeinket: befejezni a munkát, kikapcsolni a szórakoztató elektronikát, a hálószobát a lehető legjobban mentesíteni az elektroszmogtól, így a fényhatásoktól is. A tervezett elalvás idő előtt fél órával már semmilyen monitort ne nézzünk, használjunk!

Forrás: Budai Egészségközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!