A cukorbetegek sebeinek gyógyulását segíti egy szegedi fejlesztés

Szerző: MTI
A cukorbetegség szövődményeként kialakuló fekélyek és sebek gyorsabb gyógyulását segítő készítményt fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáján – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Erős Gábor és munkatársai a dantrolen nevű – egy jelenleg Magyarországon csak egy viszonylag ritka, altatás közben fellépő szövődmény kezelésére használt – hatóanyagról ismerték fel, hogy alkalmas a sebgyógyulás támogatására.

A sejtkultúrákon és egészséges állatokon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a dantrolen helyileg oldat vagy krém formájában alkalmazva gyorsítja a sebek gyógyulását.

A hatóanyag alkalmazására az egyetem 2013-ban ideiglenes szabadalmi oltalmat kapott Magyarországon, majd elindították a folyamatot az USA-ban és az Európai Unióban is. Amerikában már korábban megkapta a védelmet a megoldás, a közelmúltban pedig az Európai Szabadalmi Hivatal is az oltalom megadási szándékáról tájékoztatta az intézményt.

A gyógyszerfejlesztésben véget ért az úgynevezett pre-klinikai fázis, jelenleg a készítmény technológiai fejlesztése zajlik. Olyan félszilárd készítményt, krémet hoznak létre, amely hosszabb távon is stabil, megmarad a kezelési felületen.

A következő lépés – a megfelelő hatósági engedélyeket megszerezése után – a diabéteszes betegek egy csoportján a klinikai vizsgálatok elindítása lesz.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!