Így indul újra Olaszország májusban

Szerző: MTI
A miniszterelnök az óvintézkedések májustól tervezett enyhítéséről kijelentette, hogy lehetetlenség mindenkit azonnal ismét „visszaereszteni az utcára”. Az új koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet nem oldják fel Olaszországban, a kijárási korlátozások sem szűnnek meg, de a gazdaság újraindítása elkerülhetetlenné vált.

„Nem húzhatjuk tovább a járványzártól különösen sújtott gazdasági ágazatok működésének szüneteltetését, ez már eddig is túl nagy tehernek bizonyult társadalmi-pénzügyi szempontból” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Arra a felvetésre, hogy az északkelet-olaszországi Veneto tartományban – amelyet februárban elsőként helyeztek vesztegzár alá – a vállalkozások negyven százaléka máris munkába állt, Giuseppe Conte jelezte, hogy a kormány „újraindulási forgatókönyve” országosan egységes, hosszú távra szóló program lesz. Nem engedhetjük meg magunknak az improvizálást és az össze-visszaságot, el kell kerülnünk egy második fertőzési hullámot – fejtette ki Conte.

Május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakókörzetet, például munkavégzés céljából vagy egészségügyi okból. Zárt helyeken kötelező lesz a szájmaszk viselése, ezek darabonkénti árát pedig ötven centben maximalizálták. Engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása, valamint a lakóhelyre való visszatérés azok számára, akik a járvány miatt nem tudták korábban ezt megtenni.
„Vigyázzatok egymásra, rokonok között is használjatok szájmaszkot!” – mondta az olasz miniszterelnök.

Továbbra is tilos lesz a közösségi gyülekezés. 37,5 foknál magasabb testhőmérséklet esetén pedig kötelező lesz a házi karantén, ami eddig csak javasolt volt.
Engedélyezik a profi sportolók egyéni edzését, illetve a temetéseket legfeljebb tizenöt résztvevővel, miséket azonban továbbra sem lehet majd bemutatni hívőkkel. Engedménynek számít a szabadtéri sportok lakóháztól távolabbi gyakorlása is: a polgármesterek újranyithatják a parkokat, kerteket, de ismét le is zárhatják ezeket, ha ott túl sokan tartózkodnak egyszerre, vagy a jelenlevők nem tartják be a két méteres biztonsági távolságot.

Májusban újraindul a kézműves- és az építőipar rendkívüli egészségvédelmi előírásokkal, a vendéglátóhelyek kizárólag elvitelre árulhatnak ételt-italt. Az eredetileg tervezettnél csak egy héttel később, május 18-tól indul újra a teljes kereskedelem, megnyitják a múzeumokat, könyvtárakat, folytathatják az edzést a professzionális csapatsportok játékosai. Június 1-től nyitják újra a presszókat, éttermeket, fodrászatokat és kozmetikai szalonokat. Conte elmondta, hogy mérlegelik a labdarúgó-bajnokság újraindításának lehetőségét.

Megfelelő szabályozással újranyitják a templomokat és temetőket. Az oktatás szeptemberig tovább szünetel. A tervek között szerepel az általános forgalmi adó csökkentése vagy ideiglenes eltörlése is a családok és vállalkozások támogatására.
Nagyon óvatosan kell oldanunk az óvintézkedéseket, tudva, hogy akármikor ismét felfelé ívelhet a járványgörbe – jelentette ki.

A kijárási korlátozást május 18-ig nem oldják fel, utána pedig a fertőzés terjedését mérő R0-értéktől, és az intenzív osztályok telítettségétől teszik függővé.

A miniszterelnök köszönetet mondott az olaszoknak az eddig tanúsított erőért, bátorságért, felelősségért, egységért, s további erőfeszítést kért, hangsúlyozva, hogy a társadalmi távolságtartást továbbra is szigorúan be kell tartani, ugyanis „helyreállíthatatlan kárt” okozna, ha a járvány ismételt megerősödése miatt újra le kellene állítani a gazdaságot. Felszólította a lakosságot, hogy ne „haraggal és ellenérzéssel”, hanem összetartással fogadja az újabb kemény próbát.

„Nehéz minden részletkérdésben határozni. Ha a miniszterelnök nem veszi figyelembe a szakértők véleményét, akkor arrogánsnak tartják, aki magától intéz mindent. Ha viszont a szakértőkre hivatkozik, gyengének és bizonytalannak nevezik” – hangoztatta Giuseppe Conte, hozzátéve, a szakértők adatokat és terveket sorakoztatnak fel, a döntés azonban a kormányra vár.

„Ki kell használnunk a helyzetet, hogy radikális reformokkal megváltoztassuk mindazt, ami nem működik Olaszországban és Európában” – jelentette ki Conte. Elismerően nyilatkozott az Európai Unió előző heti csúcstalálkozójáról, hangoztatva, hogy a tervezett európai újjáépítési csomagot tartalommal kell megtölteni, további gazdaságélénkítő forrásokat szorgalmazott, hangsúlyozva, hogy „minden tagállam számára egyenlő újraindulási esélyt kell adni, a magas államadósságúaknak is”. Arról is biztosította az Oroszország és Kína segítsége miatt „aggódó” európai és NATO-szövetségeseket, hogy Róma külpolitikája nem változott, ami „természetesen nem a járványtól függ”.

Olaszországban a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 197 ezret, a halottaké pedig a 26 ezret. Az óvintézkedéseket országosan március 11-én vezették be.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!