A koronavírus-járvány emlékeit gyűjti a Sziklakórház

Szerző: Sziklakórház
A Sziklakórház Atombunker Múzeum küldetése a szükséghelyzetben, vészhelyzetben történő gyógyítás, segítségnyújtás bemutatása. A koronavírus-járvány összefogásra és új alternatív megoldások kidolgozására ösztönzött, ezért a múzeum egy olyan archívum összeállításán dolgozik, amely megőrzi és bemutatja a jelenlegi helyzet sajátosságait a jövő számára is.

Ebből a célból gyűjtik a járvány elleni védekezés eszközeit, a kialakult helyzetre adott egyéni és közösségi reakció lenyomatait, illetve az átalakult mindennapokat bemutató történeteket.

Mit gyűjtenek?

– Saját készítésű védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket.

– Figyelemfelkeltő utcatárgyak, alkotások fotóit, amelyek az egészségmegőrzést, védekezést hangsúlyozzák (pl. fotó szájmaszkos szoborról, vírussal kapcsolatos graffitiról, plakátról stb).

– Közösségi összefogásról, felajánlásokról szóló inspiráló történteket, amelyek létrejöttét a járványhelyzet előmozdította.

– Személyes beszámolókat a tesztelésről, a gyógyítás folyamatáról, arról, hogy az egészségügyi vészhelyzet hogyan alakította át a hétköznapokat, ide értve a karantén helyzetet és az otthoni ápolás megoldását.

Hol gyűjtenek?

Amennyiben van olyat története, fotója vagy akár tárgyi emléke, amelyet felajánlana az archívum számára, felveheti a kapcsolatot velük a kapcsolatot a muzeologia@sziklakorhaz.eu címen vagy a 30/ 359 - 8187 telefonszámon hétköznapokon 11:00 és 15:00 óra között.

Hogyan gyűjtenek?

Mikor – hol – mi – ki? Ezekre a kérdésekre keresik a választ minden begyűjtött emlék kapcsán. Mindenképp szükséges a felajánló neve, és hogy hozzájárul-e a beküldött emlékek és adatainak nyilvánosságra hozásához. Természetesen lehetőség van anonim beküldőként is megjelenni, amennyiben ezt előre jelzik.

Tárgy felajánlások esetén szükséges megadni az felajánló elérhetőségét, illetve azt, hogy hol vehetik majd át a Sziklakóráhz dolgozói a tárgyat. A felajánlott tárgyakat csak a vészhelyzet végén tudják majd fizikailag is begyűjteni, de addig is azt kérik, hogy a felajánlók készítsenek az adott tárgyról fotót, és e-mailben küldjék el egy rövid ismertetéssel együtt (megnevezés, készítés ideje, körülményei, használat módja, méretek, hozzá kapcsolódó személyes történet).

Fotók küldése esetén mindenképpen meg kell jelölni a helyszínt, a fotó készítésének időpontját, leírni, hogy mit ábrázol a fotó, illetve amennyiben lehetséges, a készítő megnevezését is.

Személyes beszámolók esetében a leírásnak tartalmaznia kell az események helyszínét és idejét, illetve amennyiben a történet szereplői beazonosíthatók, a közzétételhez a hozzájárulásuk is szükséges.

A felajánlott anyagokat az intézmény MÚZEUM DIGITÁR felületén teszik közzé, néhány a Sziklakórház Facebook-oldalán is megjelenik, valamint kiállítási anyag összeállításához használják fel, amennyiben a felajánló ehhez hozzájárul.

Forrás: www.sziklakorhaz.eu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!