Tejmentes étrend gyerekeknek: így tartható be

Forrás: Heim Pál Gyermekkórház
Ha egy gyermeknél kiderül, hogy betegsége miatt tejfehérjementes diéta szükséges, a szülő hirtelen nehéz helyzetbe kerül.

Fontos tisztázni, hogy a tejfehérje allergia és laktózérzékenység nem ugyanaz. Ennek megértéséhez érdemes áttekintenünk a két kórállapot eredetét.

Az ételek a bélbe kerülve általában semlegesek az immunrendszer számára.

Táplálékallergiánál a szervezetbe bekerülő tejfehérjére az immunrendszer tévesen fokozott válaszreakciót ad, azt idegennek érzékeli, ezért jelentkeznek a tünetek.

Laktózérzékenység esetén pedig a tejcukor lebontásának folyamata szenved zavart: a bélben maradó tejcukor okoz panaszokat, haspuffadást, hasmenést, görcsös hasi fájdalmat.

A csecsemőkori tehéntejfehérje allergia kezelése a tejfehérje teljes kiiktatását jelenti az étrendből, ezt hívják eliminációs diétának, melynek lényege a tej és az összes tejtermék kiküszöbölése. A diéta mellett a panaszok megszűnnek. A betegség kinőhető, emiatt a diétát követően visszaterhelés szükséges, ennek módjáról és időpontjáról a kezelőorvos fog dönteni.

Hogyan ismerjük fel a tejfehérje allergiát?

A tejallergiának igen sokféle tünete lehet, az enyhétől a nagyon súlyosig, korosztályonként eltérő lehet.

Tejallergia tünetei lehetnek:

– székrekedés
– hasmenés
– hasi görcsök
– haspuffadás
– véres széklet
– bukás
– hányinger
– hányás
– reflux
– vashiányos vérszegénység
– ekcéma
– kiütés
– súlyállás
– étvágytalanság
– asztma
– anafilaxia vagy anafilaxiás sokk: ez egy allergén által kiváltott legsúlyosabb, életet veszélyeztető reakció. Sürgősségi ellátást igényel!

Fontos, hogy mindig szakembernek kell a végső diagnózist felállítani, ezért gyanú esetén forduljunk háziorvosunkhoz vagy szakorvoshoz.

Hogyan fogjak hozzá a diétához?

A tejfehérjementes diéta nem könnyű feladat, hiszen alapvető élelmiszerünk a tej, mely rengeteg ételünk alapanyagaként szolgál.
Ez esetben minden élelmiszert, amit elfogyasztunk szükséges ellenőrizni, hogy tartalmaz-e tejet, tejterméket.
Akkor is ellenőrizzük a csomagolást, ha ismerjük a terméket, ugyanis változhatnak az összetevők, elkészítési folyamatok.
A legtöbb csomagoláson allergizáló összetevőket vastagon kiemelik, vagy más módon feltüntetik, de legyünk körültekintőek. Amennyiben az szerepel a csomagoláson, hogy nyomokban tartalmazhat tejet/tejszármazékot, az a termék többnyire fogyasztható a diéta során, azonban erről a kezelőorvos dönt.

Mit kell keresnünk a csomagoláson az összetevők között?

– tej
– joghurt
– kefir
– tejföl
– tejszín
– sajt
– vaj
– tejfehérje
– tejpor
– savó
– tejsavó
– író
– tejcsokoládé
– kazein
– laktóz

Mivel helyettesítsünk?

Ha a gyermeket anyatejjel táplálják, akkor az édesanyának szükséges a diétát tartani. Ilyenkor az anyatej minden szükséges összetevőt tartalmaz, azonban az édesanyáknak szüksége van kalciumpótlásra. Anyatej hiányában terápiás, speciális tápszerre van szükség, ezt szakorvos rendelheti. Nagyobb gyermekek esetében növényi tej fogyasztását javasoljuk.

Sokféle növényi tej létezik, melyek használhatók az állati tej helyettesítésére. Ilyen a zab, mandula, rizs, szója, kókusz, valamint ezekből készült tejföl, joghurt, tejszín (hab és főző is).

Amennyiben kisgyermekről van szó, akkor célszerű a szója és kókusz alapú termékek kerülése, melyek esetében szintén gyakori az allergiás megbetegedés. Akkor is kerüljük lehetőleg ezeket a termékeket, ha szoptatás miatt az édesanyának szükséges a gyermek tejallergiája miatt tejmentes diétát tartania, hiszen az anyatejjel átjut a gyermek szervezetébe is.

A tejmentes diéta kivitelezése során rengeteg problémába ütközhetünk:

1. Nincs biztos, pontos információnk a termék összetételét illetően

– ajándékba kapott sütemény, étel
– vendégségben, étteremben fogyasztott étel
– csomagolás hiánya (nem eredeti csomagolásban való megőrzés vagy pl. csemegepultban kapható felvágottak esetén már nincs meg a csomagolás)

2. Tejmentesség téves értelmezése

pl.: pékségben, cukrászdában az eladó nincsen vele tisztában, hogy a laktózmentes termék nem ugyanaz, mint a tejmentes termék

3. Teljes információ hiány

Üzletben, pékségben nagyon sok esetben nincsen feltüntetve az allergének listája annak ellenére, hogy ez ma már kötelező lenne, az eladó pedig nem ismeri az allergéneket.

4. Helytelen tárolás

A tejes és tejmentes termékeket egymástól jól elkülönítve kell tartani, felhasználni.

Mi nehezíti a diéta betartását a mindennapokban?

– Több időt vesz igénybe a bevásárlás az összetevők ellenőrzése miatt

– Megfelelő bolt keresése, ahol kaphatóak tejmentes termékek

– Külön készíteni ételt a családban előforduló allergiás egyénnek

– Családi vagy baráti közeg, akik nem veszik komolyan a gyermek allergiáját, diétáját

A közétkeztetésben orvosi javaslatra biztosítják a tejmentes diétát. Fontos azonban, hogy a gyermek étkezésében segédkező személyek figyelmét felhívjuk a diéta fontosságára és pontos kivitelezésére. Érdemes a beiratkozáskor ezeket részletesen átbeszélni a hibák elkerülése céljából.

Vendégségben és étteremben is mindig érdeklődnünk kell a fogyasztott étel összetevőiről. Amennyiben nem tudnak biztos információt adni az ételről, akkor azt ne fogyasszuk el. Ezt igen nehéz kivitelezni kisgyermeknél, aki még saját magától nem képes megkülönböztetni a tejes és tejmentes termékeket.

Tejfehérjementes diéta esetén nagyon fontos, hogy gondoskodjunk megfelelő kalciumpótlásról. Együnk sok petrezselymet, sóskát, spenótot, banánt, hüvelyeseket.

A tejfehérjementes diéta szükségességét és annak hosszát a kezelőorvos határozza meg. Fontos, hogy hosszabb diéta mellett ellenőrizzük a gyermek megfelelő fejlődését, ezzel elkerülhető a hiánytünetek megjelenése.

Forrás: Heim Pál Gyermekkórház (Takácsné Kántás Mónika)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!