Az 5 legfontosabb teendő hazatérés után

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Gergely Réka
Kénytelenek vagyunk időnként elhagyni a lakást. Persze ilyenkor is betartjuk az alapvető elővigyázatosság elveit, ám új teendőink is vannak a hazaérkezést követően. A Marie Claire gyűjtéséből szemléztük, milyen rutint érdemes bevezetni a mindennapokban.

Kellő elővigyázatossággal valószínűleg elég csekély az esélye annak, hogy kutyasétáltatás vagy egy boltlátogatás alkalmával megfertőződjünk az újfajta koronavírussal, ám nem tudhatjuk, mikor találkozunk egy olyan személlyel, aki tünetmentes hordozó, vagy mikor érintünk meg olyan felületeket, amelyet előtte egy fertőzött személy tapintott. A mikrobiológusok szerint ezért nem árt bevezetni egy olyan rutint a hazaérkezésre, amely még inkább csökkenti annak esélyét, hogy megfertőződjünk a Covid–19 vírussal.

1. Fertőtlenítsük a kezünket, mielőtt megfogjuk a kilincset.

Tartsuk észben minden alkalommal, mikor elhagyjuk az otthonunkat, hogy bármikor a kezünkre kerülhetnek kórokozók. „Kerüljük az arcunk megérintését kézmosás előtt, és ha lehetséges, mindig legyen kéznél fertőtlenítő, hogy az autó kormánya vagy az ajtókilincs megfogása, a kapunyitó megnyomása előtt a potenciálisan a kezünkre került kórokozókat elpusztítsuk” – javasolta dr. Elizabeth Scott, a bostoni Simmons Egyetem mikrobiológus professzora.

2. A földre tegyük a szatyrokat.

Mivel a vírusok órákig életképesek maradnak a szatyrokon, ezért felejtsük el, hogy a megérkezés után azonnal a pultra vagy asztalra tesszük a beszerzett árut. Kivétel persze, ha utána azonnal alaposan lefertőtlenítjük ezeket a felületeket. A mikrobiológus azonban marad annál a taktikánál, hogy a padlóra teszi a szatyrokat és csomagokat, míg a kórokozók elleni óvintézkedésekkel végez.

3. A koszos ruhákat és cipőket egy helyre gyűjtsük.

Teljesen mindegy, hol jártunk, a cipők és ruhák potenciális vírushordozók. Dr. Scott mindig egy helyre rakja le ezeket a ruhadarabokat. Olyan helyet alakított ki nekik, ahol nem érintkeznek más, gyakran használt felületekkel, így a kanapé karfája vagy az ebédlőszék most nem játszik. Ha még elővigyázatosabbak szeretnénk lenni, öltözzünk is át ezután otthoni ruhába. Ám ha már ezt megtesszük, akkor győződjünk meg róla, hogy a levetett ruha a szennyestartóba kerül, ahonnan egyből megy a mosásba.4. Alapos kézmosás után csomagoljunk ki.

Az átöltözés után a legfontosabb, hogy a kezünket alaposan, az irányelveknek megfelelően megmossuk, így az azon található kórokozók sem kerülhetnek át a lakásunk különböző pontjaira, így a kilincsekre vagy a villanykapcsolókra sem. Csak ezután kezdjük el a bevásárlás kipakolását vagy a levelek felbontását. Ha csak egy rövid sétára mentünk ki (elkerülve az embereket) és nem tapogattunk semmit, a mikrobiológus szerint nincs okunk az aggodalomra.


5. Fertőtlenítés és ismételt kézmosás.

Miután elpakoltuk a bevásárlást, fontos, hogy ismét megmossuk a kezünket. Ha olyan dolgokat helyeztünk a pultra vagy az asztalra, ami potenciális vírushordozó, vagy megérintettünk szennyezett kézzel egy kilincset vagy fogantyút, tisztítsuk meg, mielőtt elfeledkeznénk róla. A mikrobiológus azt azonban hangsúlyozta, hogy nem szükséges mindent fertőtlenítővel mosni az otthonunkban. A szappan vagy a mosogatószer és a víz ugyanis tökéletesen hatékony a koronavírussal szemben, ráadásul könnyebb is hozzájutni.

Forrás: Marie Claire

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!